• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Komunikacja komputera z arduino

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,936 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2015 w Mikrokontrolery przez timer_555 Początkujący (340 p.)

Witam chciałbym napisać program komunikujący się z Arduino Leonardo przez port usb.Przepraszam ,że piszę drugi podobne pytanie ale teraz chciałbym zapytać o więcej rzeczy otóż zaprogramowanie Arduino na odczyt/wysłanie informacji nie sprawi mi problemu ale nie potrafię połączyć się z nim z poziomu mojego programu w c++ .Z tego co się orientuje trzeba otworzyć odpowiedni port np COM 4,podać liczbę bajtów na sekundę  itp. i przesłać/odebrać pewnie za pomocą jakiejś metody .chciałbym to zrobić w code blocks bez doinstalowywania dodatkowych bibliotek.Z góry dziękuje za pomoc.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 sierpnia 2015 przez niezalogowany
popierwsze robisz to w arduino ide kropka i używając komend seriala możesz się momunikować z arduino poprzez serial monitor
komentarz 30 sierpnia 2015 przez timer_555 Początkujący (340 p.)

Tak ale nic nie można zrobić z tym dalej chyba ,że skomunikować monitor portu szeregowego z własnym programem a tego niestety nie umiem poza tym chciałbym napisać coś własnego a nie tylko w połowie.

komentarz 31 stycznia 2016 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
@Gegtor jemu chodzi o taki terminal coś w stylu putty.exe więc IDE Arduino z tym nie ma nic wspólnego :). A komunikacja pomiędzy arduino a komputerem odbywa się chyba za pomocą UART(chyba :) ).
0 głosów
odpowiedź 31 stycznia 2016 przez wrzaskun Początkujący (280 p.)

W zależności od kompilatora będziesz musiał użyć odpowiednich bibliotek, jeśli ich nie będzie standardowo to je dociągniesz. Przykłady są w necie, a biblioteki właśnie po to aby ułatwiać życie a nie je utrudniać. Sam import bibliotek jest banalny w stosunku do ich poprawnego używania. CodeBlocks używa MinGW o ile nic nie zmieniłeś zatem

"#include <windows.h>"

powinien załatwić sprawę.

0 głosów
odpowiedź 31 stycznia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

Nigdy się nie bawiłem w pisanie własnego programu komunikacyjnego.

Implementacja takiego programu będzie zależna od platformy, jeśli nie chcesz korzystać z zewnętrznych bibliotek.

Dla Windows znalazłem dwie ciekawe strony:

1. Bibliotekę, której kod źródłowy możesz swobodnie przejrzeć.
2. Artykuł, opisujący stworzenie terminala (w C#).

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 248 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 510 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,351 wizyt

92,563 zapytań

141,413 odpowiedzi

319,590 komentarzy

61,948 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...