• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dysk 1Tb jak najlepiej podzielić ?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
279 wizyt
pytanie zadane 27 października 2021 w Sprzęt komputerowy przez I3obaSeK Użytkownik (720 p.)
Witam wszystkich wiem że trochę głupie pytanie ale kupiłem wczoraj dysk 1tb do laptopa i moje pytanie brzmi jak go podzielić tzn ile na C ile na D ja myślałem żeby dać 120-130gb na C system i na D reszta na wszystko inne.

Co wy o tym myślicie czy może za duzo czy jak ?  Na dysku bedzie windows 10

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 27 października 2021 przez Restej Dyskutant (8,690 p.)
To wszystko zależy w jaki sposób lubisz przechowywać dane oraz jakie dane w ogóle na tym dysku będziesz przechowywał. Jednym wystarczą dwie partycje inni podzielą na osiem - zależnie od sposobu organizacji danego człowieka. Krążą legendy, że na dysku C na którym jest zainstalowany nasz system operacyjny dobrze jest przechowywać aplikację/programy z których najczęściej korzystamy. Dlaczego legendy? Osobiście, gdy dawniej na moim starszym już sprzęcie posiadałem dyski HDD to nie widziałem różnicy w działaniu/wczytywaniu się gry gdy była ona na partycji systemowej czy jakiejś innej osobnej, lub jeśli takowa była to na pewno niezauważalna gołym okiem. Co innego gdy mamy dysk SSD i HDD - na SSD oczywiście nasza partycja systemowa, wtedy przechowywanie naszych najczęściej używanych tudzież najbardziej wymagających programów ma sens, no bo jak powszechnie wiadomo dyski SSD to inna bajka jeśli chodzi o prędkości odczytu i zapisu. Reasumując: jeżeli posiadasz dysk 1TB HDD to podziel to według własnego uznania, to naprawdę nie ma żadnego innego znaczenia niż twoja wygoda. Możesz na systemową dać 200GB i przechowywać tam gierki, na kolejnej partycji trzymać zdjęcia i filmy (o ile masz ich dużo), na jeszcze kolejnej jakieś rzadkie rzeczy które mogą się przydać ale na codzień ich raczej nie używasz. Zatem dopasuj to do typu i ilości danych oraz swojego uznania/wygody i enjoy!
1
komentarz 27 października 2021 przez I3obaSeK Użytkownik (720 p.)
Dziekuje za odpowiedz trochę mi to rozjaśniło głowe. Zrobie tak jak myślałem sobie 120-130gb na C i reszta na D na programy itp.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 219 wizyt
pytanie zadane 3 lipca 2019 w Sprzęt komputerowy przez Daro100900 Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 732 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 617 wizyt
pytanie zadane 24 grudnia 2016 w Sprzęt komputerowy przez thequba481 Nowicjusz (210 p.)

92,980 zapytań

141,943 odpowiedzi

321,188 komentarzy

62,307 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...