Napisz projekt z w/w technologiami, który poddaje jakieś zbiory, bazy analizie matematycznej.
Porównaj obliczenia algorytmów, złożoności czasy, np w oparciu o tworzenie wykresów i zbieranie danych, albo jakieś aproksymacje ... w wyszukiwaniu lub budowaniu czegoś.
Nie wiem np. generowanie tras w grafach, wyszukiwanie fraz w internecie, optymalizacje tego... język to tylko narzędzie tu trzeba bardzo dobrej znajomości analitycznej, matematycznej, algorytmicznej w oparciu pracy o duże zasoby danych
Logika matematyczna, rachunki prawdopodobieństwa, nie wiem np. napisz projekt który implementuje wariancje, mediany itd. porówna ich przypadki użycia.
To wszystko przy wykorzystaniu np. bazy grafowej, albo jakiś szybkich baz danych, bo jednak musisz wiedzieć ze pracując jako Data Enginer, potrzebujesz znać bazy które nie są tyle relacyjne ale są rozproszonymi bazami danych, szybkiego dostępu
Kassandra, elasticsearch, ( wuszkiwania kontekstowe musisz też poznać ) do tego narzędzia MUST HAVE kubernates - do analizy danych , apache Kafka
To tylko przykłady. I tak niestety znajomości takie trzeba mieć, teraz ... niestety nie wystarczy znać "pythona" za duze zapotrzebowanie na rynku jest osób które mają dobrą wiedzę, toteż mało się szuka juniorów, a od juniorów wymagania juz diametralnie sie zmieniły i obejmują to co pisze w większości przypadków wiem to z autopsji i rekrutowania innych