• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Znajomość GIT jako wpis w CV

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+1 głos
1,509 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2021 w Inne języki przez Kenzy Obywatel (1,160 p.)
Po zobaczeniu wielu ofert pracy, ciężko nie dostrzec że w większej części w wymaganiach widnieje "GIT". Moje pytanie jest raczej dość proste, co muszę umieć żeby z czystym sumieniem móc się tym gitem w swoim CV pochwalić? Używam gita do własnych projektów raczej na codzień, tego co mi było dotychczas potrzebne, tego szukałem i uczyłem się na bieżąco. Mam jednak świadomość tego, że umiejętności które mi wystarczają na codzień do własnych projektów mogą się znacząco różnić od tych których wymaga pracodawca pisząc "Git" w wymaganiach od pracownika. Co zatem jest takim must-have oraz nice to have w tym przypadku? :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 lipca 2021 przez niezalogowany
Wszystko zależy od oferty. Jeżeli to zespół to musisz umieć pracować z Gitem w zespole. Git nie jest mega skomplikowanym narzędziem, więc warto znać wszystkie jego funkcje. Reszta przyjdzie z doświadczeniem. Jeśli sam poznasz dobrze Gita w praktyce to możesz wtedy śmiało wpisać w CV.
komentarz 26 lipca 2021 przez Wiciorny Ekspert (278,610 p.)
 Jeżeli to zespół to musisz umieć pracować z Gitem w zespole.

to jest dla mnie zawsze trochę smieszne, powinien potrafić pracować z gitem na własnym branchu i znać podstawowe polecenia i flow, ale nie z zespołem skoro np. nie ma doświadczenia to nie możę takiej wiedzy mieć ^^ 

1
komentarz 26 lipca 2021 przez niezalogowany
Mnie doświadczenie pokazało, że są ludzie, którzy znają Gita, ale nie umią pracować z nim w zespole. Chociażby kwestia nazywania commitów to dla niektórych duży trud. Wiadomo, że doświadczenie tutaj jest najważniejsze, ale miałem na myśli, że jak już dobrze pozna samo narzędzie to może sobie wpisać w CV.

Z tą pracą w zespole to nie jest tak do końca, że nie można samemu zdobyć doświadczenia. Już na studiach trochę przymuszają pracując nad jakimiś projektami. Istnieje też sporo projektów open-source, albo inne hobbystyczne. Są przecież też praktyki, na których można się nauczyć pracy w zespole z Gitem. Możliwości jest sporo.
0 głosów
odpowiedź 27 lipca 2021 przez niezalogowany

Uważam że "solidna" znajomość Git to zaleta którą warto się pochwalić w swoim CV.

Tutaj masz podstawy fajnie wytłumaczone  możesz odświeżyć wiedzę =>

https://www.youtube.com/watch?v=8JJ101D3knE&t=31s

lub

https://www.youtube.com/watch?v=3RjQznt-8kE&list=PL4cUxeGkcC9goXbgTDQ0n_4TBzOO0ocPR

I Bardzo dobrze było by skupić się na pracy zespołowej zw z gitem i ważnym zagadnieniem " Git Branches" =>

https://www.youtube.com/watch?v=e2IbNHi4uCI&t=1617s

Uzupełnieniem może być fajny dodatek do VSCode (jeśli go używaszwink) =>

https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=mhutchie.git-graph

Powodzenia w znalezieniu wymarzonej pracy życzę! smiley

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 160 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 538 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 5,134 wizyt
pytanie zadane 23 września 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez barteku12 Obywatel (1,340 p.)

93,157 zapytań

142,171 odpowiedzi

321,879 komentarzy

62,486 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 224p. - Marcin Putra
  2. 224p. - nidomika
  3. 223p. - dia-Chann
  4. 221p. - ssynowiec
  5. 217p. - Mikbac
  6. 216p. - CC PL
  7. 215p. - Łukasz Piwowar
  8. 212p. - zmmz89
  9. 210p. - Adrian Wieprzkowicz
  10. 208p. - rafalszastok
  11. 206p. - Michal Drewniak
  12. 204p. - Łukasz Eckert
  13. 202p. - rucin93
  14. 200p. - robwarsz
  15. 198p. - TheLukaszNs
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...