• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Git - zmiana reposytorium jako init commit,usuwanie historii branchy oraz poprzednich commitów

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
551 wizyt
pytanie zadane 17 maja 2019 w Inne języki przez kevin Mądrala (5,010 p.)

Cześć,

Szukam jasnych i odpowiedzi na proste problemy. Jeżeli chcę zmienić reposytorium gita na drugie które jest nawet na innym koncie nie robiąc żadnego forka to wystarczy że wpiszę:

git remote -v
git remote set-url origin https://nowy-adres-do-repo
git remote -v

I tyle (git remote -v żeby sprawdzić czy się udało), ale przenoszę repo z cała historią commitów, a co jeżeli chcę przenieść kod z aktualnego barancha i bez poprzedniej historii ? Taki "Init Commit" na mastera z aktualnym kodem. Na ten temat znalazłem że można zrobic tak a można i tak:

rm -rf .git <- usunięcie historii, informacji o branchach
git init
git add .
git commit -m "Initial commit"
git remote set-url origin https://nowy-adres-do-repo
git push -f origin master

Czy coś nie zostało pominięte?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 17 maja 2019 przez hun1er76 Stary wyjadacz (11,960 p.)

Wygląda w porządku. W między czasie należy jeszcze zmienić tożsamość użytkownika. Globalnie jest to

git config --global user.name "Jan Kowalski"
git config --global user.email email@example.com

komentarz 17 maja 2019 przez kevin Mądrala (5,010 p.)
Czyli ten konfig jest ustawiany w zależności od projektu? Zawsze myślałem, że ustawienie tego tyczy się wszystkich projektów.
1
komentarz 17 maja 2019 przez hun1er76 Stary wyjadacz (11,960 p.)
Masz racje, z tym że wcześniej nie napisałeś, że to zrobiłeś, więc na wszelki wypadek wspomniałem :>. Podany w ten sposób użytkownik jest przypisywany do każdego repozytorium.

Natomiast jeżeli chciałoby się "przesłonić" użytkownika dla konkretnego repozytorium, wystarczy użyć, w folderze głównym repo, tych komend pomijając flagę `--global`.
+1 głos
odpowiedź 17 maja 2019 przez criss Mędrzec (172,590 p.)

a co jeżeli chcę przenieść kod z aktualnego barancha i bez poprzedniej historii ? Taki "Init Commit" na mastera z aktualnym kodem. 

No dokładnie tak jak stawiasz nowe repozytorium, niczym się to nie różni. Czyli w zasadzie wszystko ok tylko nie wiem dlaczego 'git remote set-url' a nie 'git remote add'. Usunales cały katalog .git (i to ma sens) wiec nie ma żadnych remotow które mógłbyś modyfikować. Dlatego imo powinno być git remote add

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 564 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2017 w Inne języki przez Adam Kow Początkujący (260 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 966 wizyt
pytanie zadane 14 marca 2018 w Inne języki przez marcolo Obywatel (1,530 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,613 wizyt
pytanie zadane 19 października 2017 w Inne języki przez Ring Początkujący (330 p.)

93,335 zapytań

142,328 odpowiedzi

322,406 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...