Witam, z sieciami dopiero będę mieć do czynienia, nie znam się na tym za bardzo. Jakoś w tym temacie nie bardzo rozumiem kilku rzeczy. Router mam Huawei B535 od Plusa. Nie wiem od kiedy ten problem powstał, ale pewnie kilka miesięcy temu. Chodzi o to że jak jestem w ustawieniach routera mój router nazywa się huawei_b535_4633EC. W ust routera w zakładce zabezpieczenia wifi jest podział na 2 sekcje 2.4 GHz I 5 Ghz to ogarniam, ale w obu sekcjach jest ten router huawei_b535_4633EC i jest pod nim 2 nazwa routera Huawei_b535_4633ec-s1. Jak mi ten router się na telefonie wyświetla to myślałem że to sąsiadów i na telefonie jest 3 nazwa routera taka sama jak mojego routera ale po środku jest 5g taka: Huawei_b535_5G_4633ec-S1 tego w ustawieniach routera nie ma. Myślałem że te dwie nazwy z dopiskiem 5G i S1 to któryś z sąsiadów ma ale co dziwne to tych obu pasuje hasło mojego routera. Rozumiem to na 2 sposoby:
Albo to jest takie zabezpieczenie bo oba mają te wpa 2 czy jakoś tak
Albo jest to związane z tym że mam 3 pakiety. Skoro mam 3 różna pakiety ale ten sam dostawca to może dzięki się to na 3 różne wifi ale z tym samym hasłem? Mylę się gdzieś czy któryś z tych 2 moich rozwiązań jest prawidłowe?
Znalazłem też w necie jakoś tak że te nazwy muszą być różne by nie było problemów z Internetem, nie pamiętam jak to było tylko nie wiem czy tak też jest w moim przypadku.
Tutaj znalazłem to: https://forum.pasja-informatyki.pl/540472/dwa-identyfikatory-ssid-na-jednym-routerze
Przez te kilka miesięcy myślałem że to Internet sąsiadów ale nie ma szans bo jak wyjdę z domu to już wifi zanika. A wczoraj z głupiej ciekawości wpisałem moje hasło na te dwa i działa. Boje się że ktoś się podłączył pod mój net ale w ust routera są tylko moje urządzenia. Chyba że wifi z dopiskiem _5G i -S1 to moje, to jeśli połączę się z tym wifi z 5g to powinien być szybszy? Z góry przepraszam, bo wiem że podobny temat już jest na forum.