• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mechatronika - studia

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
1,566 wizyt
pytanie zadane 29 czerwca 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Pivot Użytkownik (560 p.)
Cześć, mam dylemat czy wybrać Mechatronikę jako kierunek studiów. Jeżeli studiowaliście, macie jakieś doświadczenie z tym kierunkiem, będę wdzięczny jeśli je opiszecie. Zastanawiam się:
- czy warto

- jakie są perspektywy po ukończeniu

- czy jeśli interesuje mnie elektronika z programowaniem to wybrać mechatronikę czy jakiś inny kierunek ?
komentarz 29 czerwca 2021 przez cava96 Gaduła (3,960 p.)
Mam dwóch znajomych, którzy studiowali ten kierunek.

Z tego co wiem od nich, to dużo jest tam właśnie przedmiotów nawiązujących do elektryczności, matematyki, fizyki. Programowali w językach assemblera na różne platformy, pisali sterowniki, generalnie same niskopoziomowe sprawy. Chociaż też mieli C#.

Czy warto? Moim zdaniem tak, po takich studiach możesz pracować np. jako automatyk, programista systemów wbudowanych, generalnie zajęcia związane z przemysłem, a co za tym idzie z dużymi zarobkami. Na pewno jest na to zapotrzebowanie na rynku pracy
komentarz 29 czerwca 2021 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)
- czy warto ? w jakiej kwesti... warto czasami nawet nie studiować, albo studiować GEOLOGIE :D

- jakie są perspektywy po ukończeniu ?
Zalezy do czego, no do programowania, takie jak bez studiów ergo jeśli to CI pomoże rozwijąc się jako programista to większe

- czy jeśli interesuje mnie elektronika z programowaniem to wybrać mechatronikę czy jakiś inny kierunek?

Wybierz wtedy elektronike.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 29 czerwca 2021 przez pvalue Dyskutant (8,720 p.)
edycja 29 czerwca 2021 przez pvalue
Ciekawy kierunek, jednakże ogłoszeń o prace bardzo mało, jedynie w Niemczech sporo, w Polsce praca jako automatyk, mechanik bądź elektryk, informatyk lub jak rozwinie ci się kariera czasami nie wiadomo

Zależy jakie masz podejście, będę inżynierem dużo zarobię po mechatronice - zapomnij , praca najczęściej w drukarni lub firmach strikte inżynierskich, dużo pracy zaplata dobra ale nie najwyższa.

Elektronika, jest i programowanie jednakże dużo zależy od pracy własnej, teamu na studiach i takich tam.
0 głosów
odpowiedź 29 czerwca 2021 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)
Odradzałbym ten kierunek jeśli nie dostałeś się na informatykę i chcesz iść na coś jak najbliższego informatyki, ale generalnie nie umiesz i/lub nie lubisz fizyki.

Jeśli interesuje Cię elektronika z programowaniem to jest też automatyka i robotyka fajny kierunek.

Na resztę pytań nie odpowiem.
komentarz 29 czerwca 2021 przez pvalue Dyskutant (8,720 p.)
z fizyki najgorsze (najtrudniejsze) zawsze były laboratoria na każdym ścisłym  kierunku studiów
komentarz 29 czerwca 2021 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Kwestia podkładu jakim jest matematyka. Z dobrą matmą fizyka niestraszna.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,484 wizyt
+2 głosów
2 odpowiedzi 2,654 wizyt

93,329 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,662 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...