• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Wirus-Trojan

Cloud VPS
0 głosów
891 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2021 w Bezpieczeństwo, hacking przez Igorzeerk Nowicjusz (120 p.)
zamknięte 4 czerwca 2021 przez Igorzeerk
Dzień dobry mam pytanie dotyczące pliku z wirusem trojan,mianowicie chodzi o pobrany program z wirusem (trojan) skoro miałem na komputerze owy program z wirusem to czy skoro go nie otwarłem i jak najszybciej go usunełem to czy mój komputer jest w pełni bezpieczny?.Program z wirusem (trojan) przeskanowany za pomocą strony Virus Total wykrył trojana a komputer i przeglądarka chrome nie wykryła niebezpieczeństwa po pobraniu programu na komputer.A i jeszcze jedno komputer po usunięciu pliku został w pełni przeskanowany przez aplikacje windows defender który nie wykrył żadnego niebezpieczeństwa.
komentarz zamknięcia: Pytanie zostało rozwiązane

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 4 czerwca 2021 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)
https://www.netia.pl/pl/blog/co-to-jest-trojan-jak-dziala-ten-wirus
Bez uruchomienia programu - pliku mało prawdopodobne, jesli uruchomiłeś go raz, a mimo to nie było działania- to niestety już wtedy mógł się wykonać i namieszać w przeciwnym wypadku nie.

Takie wirusy to "programy" wykonywalne, więc aby zestaw funkcji z nich był wykonany musi być czynnik zapalny, myślę że to na tyle prymitywny rodzaj wirusa, że wymaga odpalenia. Niemniej jednak pisząc prymitywny nie mam na myśli szkód a tylko mechanizm rozpoczęcia działania, bo kwestia tego co może wyrządzić zależy od tego jak został zdefiniowany i do jakich celów głównie
komentarz 4 czerwca 2021 przez Igorzeerk Nowicjusz (120 p.)
Nie,nie uruchomiłem programu ani razu odrazu po instalacji programu tak jak napisałem przeskanowałem go stroną virus total który wykryła trojana i po tym incydencie odrazu usunełem złośliwe oprogramowanie.
komentarz 4 czerwca 2021 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)

po instalacji programu

to uruchomiłeś. .. instalator jest wirusem.  Plik który pobrałeś wystarczy że uruchomisz i to juz jest infekcja, nie jestem wstanie Ci teraz powiedzieć czy PC jest bezpieczny bo tak naprawdę trudno jest to określić z jakim trojanem masz doczynienia 

1
komentarz 4 czerwca 2021 przez Igorzeerk Nowicjusz (120 p.)

@Wiciorny, w takim razie dziękuję miłego dnia

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 951 wizyt
pytanie zadane 14 marca 2023 w Bezpieczeństwo, hacking przez karotoja Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,450 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 1,585 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2021 w Bezpieczeństwo, hacking przez Maxxxii Obywatel (1,310 p.)

93,484 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,763 komentarzy

62,895 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...