• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jakie pliki umieszczać w repozytorium?

0 głosów
1,184 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2021 w Java przez janyczek Początkujący (360 p.)

Siemanko

Mam do was pytanie o treści: jakie pliki z projektu wrzucać na githuba? W sensie co powinienem wrzucić, a czego nie powinienem. Chodzi mi np. o plik application.properties przy pracy ze sping data, bo mam tam dane do logowania ze swoja baza danych, ale z kolei ktoś kto ściągnie moje repo i nie ogarnie, że musi tam dodać taki plik, nie odpali programu.

I druga część pytania jak pakować gotowe projekty, i czy wgl to jakoś robić (mam na myśli zarówno desktopowe aplikacje jak i webowe)?

Proszę odpowiedzcie bo nie mogę znaleźć odpowiedzi na te pytania w necie bo wszędzie wyświetlają się poradniki z gita

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 26 maja 2021 przez Tnifey Pasjonat (24,190 p.)
wybrane 27 maja 2021 przez janyczek

Najlepsza

wszystkie pliki powinny znaleźć się w repo, ale nie te, które zawierają dane, które zawierają dane specyficzne dla danego środowiska :P jeśli w pliku jest klucz do aws s3, login i hasło do bazy danych lub coś co zrobi z użytkowników dobro narodowe to, ten plik nie powinien być brany pod uwagę w "projekcie githuba" czyli go nie commituj :P

Wszelkie dane które, powinien znać tylko, administrator pozostawiasz administratorowi, czyli tego nie udostępniasz

To co udostępniasz w repo, jest dla Ciebie i innych jest publiczne :P

2
komentarz 26 maja 2021 przez Oscar Nałogowiec (29,420 p.)
Takie różne, specyficzne dla danego środowiska pliki z np. adresami sieciowymi w twoim LAN, pełnymi ścieżkami plików, wymienionymi już loginami i hasłami, możesz wrzucić (po zastąpieniu oryginalnych danych takimi "przykładowymi") do repozytorium pod nieco znienioną nazwą (.example na przykład). Każdy kto sobie ściągnie będzie musiał ten plik skopiować pod właściwą nazwą i dopasować pod siebie. Instrukcję jak to zrobić możesz wrzucić do readme.txt. Plik roboczy możesz nawet zabezpieczyć przed dodaniem przy pomocy .gitignore, czy jak to się nazywa.
1
komentarz 26 maja 2021 przez Wiciorny Ekspert (283,300 p.)

@Tnifey, pliki pakietowe, frameworki, moduły, zalezności to nie powinno być w repo przy okazji  mam namysli dodatkow importy. 

1
komentarz 26 maja 2021 przez Tnifey Pasjonat (24,190 p.)

@Wiciorny no tak, kompletnie nie wziąłem pod uwagę tego, że ktoś może wrzucić całe swoje środowisko uruchomieniowe do repo :P 

komentarz 26 maja 2021 przez Wiciorny Ekspert (283,300 p.)
node_modules często widnieje, to samo tagety folder, pliki class, kompilacyjne, wynikowe ...

także jak ktoś szczególnie robi w JavaEE i odpala tomcata- to nawet pakowane jarki się znajdują to też trzeba miec na uwadzę.
komentarz 27 maja 2021 przez janyczek Początkujący (360 p.)

To moglibyście powiedzieć co poprawić w tym repo?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,275 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 856 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2021 w Inne języki przez mat19 Obywatel (1,580 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 448 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2021 w HTML i CSS przez FilOON Użytkownik (680 p.)

93,743 zapytań

142,682 odpowiedzi

323,299 komentarzy

63,330 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...