• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Działanie systemu logowania na stronie bez hostingu

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
+1 głos
590 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2021 w SQL, bazy danych przez bazyl8796 Obywatel (1,020 p.)
Cześć,
jestem jak na razie kompletnie zielony jeśli chodzi o SQL, PHP i bazy danych. Od kilkunastu dni piszę w htmlu stronę internetową (bez hostingu żeby ją wyświetlić sobie na komputerze to trzeba pobrać do niej pliki jak np. zdjecia, index, podstrony itd.). Postanowiłem dodać do niej również jakiś w miarę prosty system logowania (bez rejestracji). Moje pytanie, więc brzmi - czy można zrobić bazę danych jako zwykły folder z plikami do pobrania (jak resztę strony) bez korzystania z xammp'a, mysql'a, czyli bez zamysłu późniejszego wrzucania witryny na jakiś hosting?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 18 kwietnia 2021 przez VBService Ekspert (256,600 p.)
wybrane 16 maja 2021 przez bazyl8796

Najlepsza

Możesz na potrzeby tego zadania "zasymulować" bazę danych do logowania używając: localStorage

A tu przeczytasz, dlaczego localStorage "w normalnych" warunkach pracy strony nie nadaje się do systemu logowania
[ edit ] temat jest bardziej "rozległy" localStorage why is not safe to use?.

Jak zapisać, pary: login i hasło do localStorage

wink  JavaScript: Login/Register with localStorage

sessionStorage ]

[ edit ]  [ Using IndexedDB ]

1
komentarz 18 kwietnia 2021 przez Comandeer Guru (607,060 p.)

A tu przeczytasz, dlaczego localStorage "w normalnych" warunkach pracy strony nie nadaje się do systemu logowania Is LocalStorage safe to use?.

Taki słaby ten artykuł. Raptem wymieniono z ataków XSS, ale nie wspomniano choćby o sposobach ich zapobiegania (jak choćby Content Security Policy). No i co z takimi rzeczami, jak np. tokeny JWT – gdzie je przechowywać? W czym jest lepsze IndexedDB do takich rzeczy? Też to nie zostało wyjaśnione.

PS serio, weźmy nie linkujmy do W3S, skoro MDN robi praktycznie wszystko lepiej.

+1 głos
odpowiedź 18 kwietnia 2021 przez Łukasz99 Początkujący (260 p.)
Można, why not, tylko ogólnie chodzi Ci o takie testowe tworzenie tego dla siebie co nie? Bo tak sobie pomyślałem że chyba masz szatański plan wysyłania ludziom plików i na zasadzie "wejdź na moją stronę"
komentarz 18 kwietnia 2021 przez bazyl8796 Obywatel (1,020 p.)
Nie, bo ja mam do przyszłego piątku wysłać jakąś autorską stronke na informatyke i tak sobie pomyślałem, żeby dodać system logowania, że np. wpisuje się jakieś już ustalone haslo i nazwe typu (login) nauczyciel i (haslo) nauczycielhaslo - klika się "zaloguj" i wyświetlana jest jakaś konkretna strona.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 932 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 412 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 839 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2021 w C# przez disaster Bywalec (2,120 p.)

93,434 zapytań

142,429 odpowiedzi

322,662 komentarzy

62,798 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...