• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dodatek do Blendera: "Creator music visualization"

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
699 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2021 w Grafika i multimedia przez polskiPiter Początkujący (370 p.)
Dzień dobry.

Tak to nie jest pytanie (prędzej prośba o przetestowanie, skomentowanie i podzielenie się uwagami co działa co nie).

W ramach pracy inżynierskiej opracowałem dodatek do Blendera o nazwie "Creator music visualization". Dzięki temu dodatkowi można automatycznie wygenerować wizualizacje muzyki z dowolnego pliku MP3.

Dodatek umieściłem w repozytorium Github: https://github.com/PolskiPiter/Blender-Addon-Creator-music-visualization

Przykładowe efekty można znaleść tutaj: https://youtu.be/moiiZ8_7MmA

i tutaj: https://youtu.be/ZyxL2Ic0NY4

Zachęcam do samodzielnego przetestowania dodatku (działa dla wersji 2.91 i 2.92 Blendera).

Proszę o podzielenie się uwagami zarówno pod tym postem jak i w filmach na YT na temat wizualizacji i dodatku samego (co działa, co nie, co powinienem poprawić itd.). Jeśli wam się podobają efekty to proszę o zostawienie łapki w górę pod filmami na YT.

Tak jestem zły.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 27 lutego 2021 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Interesujący projekt, trochę jak za czasów WinAmpa :) i wcześniejszych playerów.

1150 LOC w Py - jest już się czym pochwalić. Trochę za dużo niektóre rzeczy powtarzają się w kodzie, ale ogólnie wygląda na dobrze napisany.
komentarz 28 lutego 2021 przez polskiPiter Początkujący (370 p.)
Dzięki.

W końcu jakiś ciekawy komentarz.

Mam w planach dalszy rozwój projektu.
komentarz 2 marca 2021 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Spoko.

Lubie Blendera, bo jest to masterpiece w grupie softu open source. Naprawdę świetnie napisany program o niesamowitych możliwościach i za darmoszkę. Dlatego chętnie się przyglądam projektom opartym o Blendera.

Tego typu sprawy nie są czymś nowym, jestem niemal pewien,, że jest sporo artykułów w Sieci na ten temat. Ważne jest żeby efekty idealnie wpasowały się w rytm muzyki, a jak to zrobić to nie wiem. Ale pewnie można tu wykorzystać jakieś analizy w dziedzinie częstotliwości. Dokładnie nie analizowałem Twojego kodu, ale czy on tworzy te wizualizacje w czasie rzeczywistym czy raczej analizuje ścieżkę audio i później wyliczone efekty dokłada do muzyki?
komentarz 4 marca 2021 przez polskiPiter Początkujący (370 p.)
Korzysta z "Bake sound to F-Curve" z "Graph editor". Blender sam analizuje audio i przetwarza animacje obiektów na bazie wybranego zakresu częstotliwości ( nie w czasie rzeczywistym).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 222 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 950 wizyt
pytanie zadane 15 października 2020 w Grafika i multimedia przez randinpa Początkujący (450 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 667 wizyt

93,337 zapytań

142,332 odpowiedzi

322,423 komentarzy

62,676 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...