• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Model z blendera po eksporcie do unity nie wyświetla wszystkich ścian

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
940 wizyt
pytanie zadane 15 października 2020 w Grafika i multimedia przez randinpa Początkujący (450 p.)

Cześć, mam taki problem bo znalazłem model na internecie który w blenderze wygląda normalnie a po wyeksportowaniu do unity niektóre jego ściany są widoczne tylko z jednej strony.

Znalazłem informacje żeby odwrócić normalne w modelu (czy coś takiego), przynajmniej na tych ścianach które się tak dziwnie zachowują, ale nic to nie dało.

Tak to wygląda w blenderze

A w unity elementy dachu są widoczne tylko z jednej strony

Jeśli ktoś wie czemu tak się dzieje i jak to naprawić to bym był wdzięczny za odpowiedź.

komentarz 15 października 2020 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)

Jesteś pewien, że normalne są w dobrych kierunkach? Możesz to sprawdzić tak jak na tym zdjęciu:

Google grafika

komentarz 15 października 2020 przez randinpa Początkujący (450 p.)

@randinpa, No jest dobrze chyba, kreski są wszędzie na zewnątrz

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 15 października 2020 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
wybrane 15 października 2020 przez randinpa
edycja 15 października 2020 przez randinpa

Teraz zauważyłem że po prostu w unity 2 ściany się nie renderują i jest to jeden cały model i jeśli zaznaczę te dwie ściany to jak mam włączyć mesh render tylko dla nich bo w blenderze są one normalnie widoczne?

Te ściany:

komentarz 15 października 2020 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Wydaje mi się, ze to jest rozwiązanie: https://forum.unity.com/threads/invisible-mesh-when-i-imported-from-blender-to-unity.814794/

W trybie edycji: wybierasz wszystkie powierzchnie i Mesh -> Normals -> Recalculate Normals
1
Jeśli chodzi o pierwszą rzecz o której tam piszą to jest tak, to importowanie najpierw do .obj czy fbx nic nie zmienia.To co wysłałeś to jest raczej inny problem bo tu w ogóle nie renderuje się ściana a nie że jedna nachodzi na drugą albo widać jej kawałek. Nie znam się za bardzo na blenderze dlatego może rozwiązanie jest łatwe ale naprawdę nie wiem o co chodzi.

Jeśli chcesz to podsyłam ci link do tego modelu: https://sketchfab.com/3d-models/medieval-village-0e7dd1fd2cd64f828b625021e30704d4 i tam jest okno w którym można sobie zobaczyć ten model i tam jest dobrze tak samo jak w blenderze tylko w unity sam oryginał modelu jest trochę przeźroczysty(zmieniłem żeby nie był) i właśnie ma te 2  niewidzialne(z przodu i z tyłu razem 4) ściany.

@reaktywny, Dobra mam wreszcie wpadłem na coś i działa, pobrałem z strony ten model w formacie gltf zamiast fbx, wrzuciłem go do blendera wyeksportowałem do fbx i wrzuciłem do unity i jest dobrze. I'm happy smiley

komentarz 15 października 2020 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
No to fajnie, że działa :)

Blender to dobry wybór i jest często stosowany w game dev.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 685 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 661 wizyt
+2 głosów
0 odpowiedzi 798 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2020 w Grafika i multimedia przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,390 komentarzy

62,653 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...