• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prosta powierzchnia płynu i SPH

Cloud VPS
0 głosów
225 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2020 w C i C++ przez Bartosz Pawlak Początkujący (370 p.)
Witam. Mam zrobioną implementację SPH (smoothed particle hydrodynamics). Kulki ładnie się rozsypują. Jest to zrobione w grafice 3D za pomocą OpenGL Szukam sposobu jak zrobić prostą powierzchnie płynu dostosowującą się do położenia tych kulek? Czego użyć? Czy da się to zrobić krzywymi wielomianowymi? Szukałem informacji na ten temat i nie znalazłem. Ogólne informacje o krzywych wielomianowych i krzywych Beziera znalazłem, ale nie znalazłem informacji jak użyć ich do zrobienia dynamicznie zmieniającej się powierzchni płynu. Jest to możliwe? Jakie są alternatywne sposoby, które mógłbym zgłębić?

Część wizualną realizuje w OpenGL i programuje w C++.

Pozdrawiam

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 3 grudnia 2020 przez obl Maniak (51,300 p.)
Ja bym zrobił siatkę punktów, które składały by się na twoją powierzchnię i odkształcał ją w interakcji na kontakt z kulką. Trudno to wytłumaczyć ale gdy kulkę usuniesz powierzchnia powinna dążyć do stanu minimum energii (czyli do płaskiej powierzchni).
komentarz 5 grudnia 2020 przez Bartosz Pawlak Początkujący (370 p.)
Dziękuję za odpowiedź.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 408 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,058 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2020 w Grafika i multimedia przez Hexan Początkujący (430 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 244 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2019 w Nasze poradniki przez EQS Początkujący (480 p.)

93,488 zapytań

142,422 odpowiedzi

322,772 komentarzy

62,906 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...