Witam, piszę w języku Rust/WASM prosty silnik graficzny. Aktualnie cały czas pracuje nad ładowaniem modeli. Mój program pobiera modele z pliku JSON, i na jego podstawie buduje geometrie ( bo w jednym projekcie blend/fbx może być oczywiście wiele modeli ). Przykładowy screen z programu blender:

Testowo kostki nazywają się AAA, BBB, Cube, Cube.003/4/5/6. Oczywiście to nie ma większego znaczenia. Wykorzytuje to:
https://github.com/acgessler/assimp2json
do konwersji wyeksportowanego pliku fbx na json. Problem jest taki, że w wynikowym jsonie nie ma części informacji.
Wynikowy plik ( nie było do wyboru formatu json więc dałem js ).
assimp2json zamieszcza w pliku informacje o transformacjach oraz same obiekty. O ile informacje o transformacjach dla określonych obiektów i ich nazwy się zgadzają, to z jakiegoś powodu w sekcji meshes są tylko 2 kostki i do tego jedna o złej nazwie ( nazywa się Cube.001, a jak widać nazwa została zmieniona na AAA ). Zdaję sobie sprawę z tego, że wszystkie 7 kostek są takie same i, że zapisywanie ich wszystkich do pliku to strata zasobów. Tu chodzi jednak tylko o test poprawności działania. Nie mam pojęcia co assimp robi z tymi informacjami. Nie wiem też czy problem jest z narzędziem czy ja czegoś nie rozumiem.
Jeśli ktoś miał podobny problem i wie w czym rzecz do będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam serdecznie!