• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Usuwanie Linuxa oraz instalowanie windowsa

0 głosów
1,177 wizyt
pytanie zadane 24 października 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Kiiins Nowicjusz (200 p.)
Cześć mam problem ponieważ zainstalowałem kubuntu 20.04 i mam tylko go na dysku chciałabym go teraz usunąć i wrócić do Windowsa którego chce zbootowac z pendrive. Próbowałem już ale za każdym razem po próbie Bootwania jest chwila czarny ekran a potem znów włącza się kubuntu. Dodam jeszcze że nie mogę jakoś usunąć partycji bo jest napisane "umount v/ cel jest zajęty" Jakby ktoś może mi pomóc to proszę bardzo.
komentarz 24 października 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,420 p.)
Twój komputer nie chce Windowsa ;)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 24 października 2020 przez overcq Pasjonat (22,630 p.)
Potrzebujesz wcisnąć klawisz F ileś i wybrać dysk, z którego ma bootować.

Na ekranie startowym BIOS zwykle wyświetla, który to klawisz.
0 głosów
odpowiedź 24 października 2020 przez techno16 Gaduła (4,800 p.)

1. Sposób

Zbootuj Windowsa z pendrive'a. I dalej podążaj tym poradnikiem

2. Sposób

Najpierw zrób wolne miejsce dla Windowsa zmniejszając jakąś partycję . Zakładam, że bootowalny pendrive już masz więc tak - wyłącz komputer, wsadź pendrive'a i włącz komputer ponownie i jednocześnie zacznij spamić klawisz który przeniesie Cię do Boot Menu (zazwyczaj jest to F9 albo F12); wybierasz opcję z pendrive i normalnie bootujesz, dalej podczas instalacji wybierasz partycję którą wcześniej zmniejszyłeś i gotowe. Teraz powinieneś mieć 2 systemy i jak chcesz to możesz usunąć Linuxa.

komentarz 25 października 2020 przez Kiiins Nowicjusz (200 p.)
Mam teraz

Loading operating system...

Error: unknown filesystem

Entering rescue mode..

Grub rescue>

Sprawdzam partycje ls ale zadna nie ma plików
komentarz 25 października 2020 przez Kiiins Nowicjusz (200 p.)

@techno16, teraz za każdym razem wyskakuje ten grub nawet jak próbuje odpalić Ubuntu w livecd 

Dodam ze wcześniej na livecd zrobiłem wolną partycje i nie wiem teraz co zrobić bo w żaden sposób nie chce się włączyć nawet z płyty linux mint

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 351 wizyt
pytanie zadane 26 października 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Kiiins Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 405 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 337 wizyt
pytanie zadane 21 października 2017 w Systemy operacyjne, programy przez fipooo Bywalec (2,880 p.)

93,776 zapytań

142,736 odpowiedzi

323,388 komentarzy

63,381 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...