• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Instalowanie windowsa po linuxie, grub rescue

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
286 wizyt
pytanie zadane 25 października 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Kiiins Nowicjusz (200 p.)
Cześć mam problem ponieważ zainstalowałem kubuntu 20.04 i mam tylko go na dysku chciałabym go teraz usunąć i wrócić do Windowsa którego chce zbootowac z pendrive. Próbowałem już ale za każdym razem po próbie Bootwania jest chwila czarny ekran a potem znów włącza się kubuntu. Dodam jeszcze że nie mogę jakoś usunąć partycji bo jest napisane "umount v/ cel jest zajęty" Jakby ktoś może mi pomóc to proszę bardzo.

windows linux instalacja

Potem zrobiłem to

Najpierw zrób wolne miejsce dla Windowsa zmniejszając jakąś partycję . Zakładam, że bootowalny pendrive już masz więc tak - wyłącz komputer, wsadź pendrive'a i włącz komputer ponownie i jednocześnie zacznij spamić klawisz który przeniesie Cię do Boot Menu (zazwyczaj jest to F9 albo F12); wybierasz opcję z pendrive i normalnie bootujesz, dalej podczas instalacji wybierasz partycję którą wcześniej zmniejszyłeś i gotowe. Teraz powinieneś mieć 2 systemy i jak chcesz to możesz usunąć Linuxa.

No i teraz mam to

Mam teraz

Loading operating system...

Error: unknown filesystem

Entering rescue mode..

Grub rescue>

Sprawdzam partycje ls ale zadna nie ma plików

teraz za każdym razem wyskakuje ten grub nawet jak próbuje odpalić Ubuntu w livecd

Dodam ze wcześniej na livecd zrobiłem wolną partycje i nie wiem teraz co zrobić bo w żaden sposób nie chce się włączyć nawet z płyty linux mint

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 26 października 2020 przez D35CART35 Obywatel (1,140 p.)
Najpierw zainstaluj Windows, później uruchom linux live usb i zainstaluj linuxa obok.
komentarz 26 października 2020 przez Kiiins Nowicjusz (200 p.)
Tylko że teraz nie bootuje mi nic już żadnego systemu

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 746 wizyt
pytanie zadane 24 października 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Kiiins Nowicjusz (200 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 192 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2015 w Systemy operacyjne, programy przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 973 wizyt

93,335 zapytań

142,331 odpowiedzi

322,415 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...