• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

javascript css html problem pomocy

Object Storage Arubacloud
+1 głos
317 wizyt
pytanie zadane 10 września 2020 w HTML i CSS przez kubaa322 Użytkownik (710 p.)

Witam, chciałbym zrobić tak aby pomiędzy divem box i divem text nie było niebieskiej linii oddzielającej te dwa divy(chodzi o border). Próbowałem z z-index i ustawić border na taki sam kolor jak box i text ale z-index mi nie działał.

HTML:

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
    <meta charset="UTF-8">
    <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
    <title>Document</title>
    <link rel="stylesheet" href="style.css">
</head>
<body>
    <div class="container">
        <header class="header">
            <div class="logo"></div>
            <button class="menu-1">
                blabla
            </button>
            <button class="menu-2">
                blabla
            </button>
            <button class="menu-3">
                blabla  
            </button>
        </header>
        <div class="content">
            <div class="image"></div>
            <div class="text">
                Lorem, ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Quas cumque debitis beatae maxime at sed consequatur iure, rerum modi repellat voluptas temporibus tenetur minus numquam neque iste amet quia architecto dolores illum magnam asperiores? Suscipit minus quam vitae saepe tempora, sit dicta atque numquam assumenda accusamus est omnis eos? Assumenda!
                <p class="box">Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Et veritatis, voluptatibus rerum sunt laboriosam dolorem praesentium maiores itaque facere quasi voluptate quos tempora enim porro quibusdam id omnis in nam ad! Unde veniam consequatur culpa ea non placeat, repudiandae impedit possimus consequuntur ipsum est. A odio molestiae voluptatum, commodi esse laboriosam aliquam molestias culpa dolores assumenda voluptatibus dolor nemo fuga laudantium eligendi. Quam esse, omnis quasi modi mollitia sunt ut quibusdam, iure vitae pariatur repellat?</p>
            </div>
        </div>
        <footer class="footer">
            <p class="arts">Lorem ipsum dolor sit amet.</p>
            <div class="fb"></div>
            <div class="email"></div>
            <div class="insta"></div>
        </footer>
    </div>
</body>
</html>

CSS:

body{
    margin: 0;
    padding: 0;
}
.container{
    width: 100vw;
    height: 100vh;
    background: #222831;
}
.header{
    width: 100vw;
    height: 7%;
    background: #393e46;
    display: flex;
    justify-content: flex-end;
}
.header button{
    height: 50%;
    width: 100px;
    align-self: center;
    margin-right: 1%;
    outline: none;
    border: none;
    background: transparent;
    color: #00adb5;
    font-weight: bold;
    font-size: 25px;
    transition: transform.3s;
}
.header button:hover{
    color: teal;
    cursor: pointer;
    transform: scale(1.2);
    transition: transform .3s;
}
.logo{
    width: 50px;
    height: 50px;
    border-radius: 50%;
    background: grey;
    align-self: center;
    margin-right: 77%;
}
.content{
    display: flex;
    align-items: center;
    justify-content: space-around;
}
.image{
    width: 300px;
    height: 300px;
    background: grey;
    border-radius: 50%;
    margin-top: 5%;
    border: 3px solid #00adb5;
}
.text{
    box-sizing: border-box;
    border: 3px solid #00adb5;
    font-size: 20px;
    font-family: sans-serif;
    width: 600px;
    background: grey;
    margin-right: 45%;
    margin-top: 15%;
    border-bottom: none;
    z-index: 3;
}
.box{
    z-index: 2;
    box-sizing: border-box;
    border: 3px solid #00adb5;
    border-top-right-radius: 20px;
    border-bottom-right-radius: 20px;
    border-left: none;
    width: 800px;
    background: grey;
    margin-top: 20px;
    margin-bottom: 0;
}
.footer{
    color: #222831;
    font-size: 20px;
    font-weight: bold;
    font-family: sans-serif;
    width: 100vw;
    height: 7%;
    position: fixed;
    bottom: 0;
    background: #00adb5;
    display: flex;
    justify-content: flex-end;
    align-items: center;
}
.fb, .email, .insta{
    width: 50px;
    height: 50px;
    border-radius: 50%;
    background: #393e46;
    margin-right: 20px;
    transition: transform .3s;
}
.fb:hover, .email:hover, .insta:hover{
    color: rgb(42, 42, 42);
    cursor: pointer;
    transform: scale(1.2);
    transition: transform .3s;
}
.arts{
    position: absolute;
    left: 1%;
}

z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi 

komentarz 12 września 2020 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 września 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Nie wiem, czy w CSS jest specjalne property do ukrywania części bordera.

W miarę bezbolesny sposób można to zrobić pseudo-elementem. Z tym, że trzeba wyliczyć szerokość i wysokość pokrycia, żeby było tylko na obszarze, w którym .box znajduje się wewnątrz parenta .text - co można sobie ułatwić korzystając ze zmiennych w CSS.

Demo: https://codepen.io/ScriptyChris/pen/KKzoRrp?editable=true%3Dhttps%3A%2F%2Fforum.pasja-informatyki.pl%2F

0 głosów
odpowiedź 10 września 2020 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)

A zrezygnowanie z górnej lini- obramowania dla elementu, nie zadziała tak jak masz na myśli ? 
dla przykładu 
https://www.w3schools.com/cssref/playit.asp?filename=playcss_border-top-style&preval=none

    border-top-style:none;

 

komentarz 10 września 2020 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)

Przypuszczam, że autorowi chodzi bardziej o taki efekt:

skasowanie całości będzie wyglądało tak:

chyba nie ma możliwości, żeby skasować tylko część bordera. Kombinowałbym z clip-path 

komentarz 10 września 2020 przez kubaa322 Użytkownik (710 p.)
dzięki, właśnie chodziło o to a nie chciałem podejmować się od razu clip path ale skoro innej opcji nie ma...

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 361 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2020 w JavaScript przez kubaa322 Użytkownik (710 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 98 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2020 w JavaScript przez kubaa322 Użytkownik (710 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 433 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...