• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

javascript pomocy problem position css html

Object Storage Arubacloud
0 głosów
358 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2020 w JavaScript przez kubaa322 Użytkownik (710 p.)

Witam. Chciałbym zrobić tak w kodzie, aby gdy pozycja elementu player będzie kolidowała z pozycją elementu target wyświetlał się alert(). Jednak nie wiem dlaczego nie działa. Problem prawdopodobnie leży w ostatnim if'ie na końcu kodu ale żeby był dobry wgląd na sytuację zamieszczam cały kod.

let player = document.getElementById('player');
let target = document.getElementById('target');
let pozycja = 50;
let szerokosc = window.innerWidth;
let wysokosc = window.innerHeight;
let randomWidth = Math.floor(Math.random() * szerokosc);
let randomHeight = Math.floor(Math.random() * wysokosc);

window.addEventListener('load', start);
window.addEventListener('keyup', move);

function start(){
player.style.width = 50 + 'px';
player.style.height = 50 + 'px';
player.style.position = 'absolute';
player.style.top = 100 + 'px'
player.style.left = 100 + 'px'; 

target.style.width = 20 + 'px';
target.style.height = 20 + 'px';
target.style.position = 'absolute';
target.style.top = randomHeight + 'px';
target.style.left = randomWidth + 'px';
}

function move(e){
    switch(e.key){
        case 'ArrowUp':
            player.style.top = parseInt(player.style.top) - pozycja + 'px';
            player.style.transitionDuration = '.5s';
        break;
        case 'ArrowDown':
            player.style.top = parseInt(player.style.top) + pozycja + 'px';
            player.style.transitionDuration = '.5s';
        break;
        case 'ArrowLeft':
            player.style.left = parseInt(player.style.left) - pozycja + 'px';
            player.style.transitionDuration = '.5s';
        break;
        case 'ArrowRight': 
            player.style.left = parseInt(player.style.left) + pozycja + 'px';
            player.style.transitionDuration = '.5s';
        break;
    }
    if(player.style.left == target.style.left){
        alert('...');
    }
}

 

komentarz 30 maja 2020 przez kubaa322 Użytkownik (710 p.)
konsola milczy
komentarz 30 maja 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

W takim razie, czy funkcja move w ogóle się wykonuje? Czy możesz podać demo gry, żeby można było przetestować kod?

komentarz 30 maja 2020 przez kubaa322 Użytkownik (710 p.)
komentarz 30 maja 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Tam jest inny warunek w IF, w którym dodajesz do siebie wartości. W ciągu kilku rozgrywek (które determinują położenie małego kwadratu) nie zdarzyło się, żeby przesuwanie dużego kwadratu w pobliże mniejszego spełniło ten warunek. :)
komentarz 30 maja 2020 przez kubaa322 Użytkownik (710 p.)
W jaki inny sposób to rozwiązać?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 30 maja 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

W komentarzach napisałeś, że wartości sprawdzane w IF są takie same i mają ten sam typ, więc warunek w Twoim kodzie powinien być spełniony - chociaż mogło by być sprawdzenie player.style.left == target.style.right (bo teraz oczekujesz, że jeden obiekt przykryje drugi, a nie że ich przeciwległe krawędzie się zetkną).

Natomiast w podlinkowanym w komentarzu demie warunek jest inny i np. mi po kilku turach gry nie udało się doprowadzić do sytuacji, gdy ten warunek został spełniony z powodu różnic w umiejscowieniu obu kwadratów względem siebie, która nie jest prawidłowo sprawdzana przez warunek. Możliwe, że za którymś razem by się udało, ale logika sprawdzania kolizji powinna działać zawsze, a nie wtedy gdy losowe rozmieszczenie obiektów na to pozwoli - chyba, że taki efekt jest pożądany w grze. :)

Jeśli chodzi o algorytmy do obsługi logiki kolizji, to możesz je znaleźć w internecie, np.: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Games/Techniques/2D_collision_detection

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 314 wizyt
pytanie zadane 10 września 2020 w HTML i CSS przez kubaa322 Użytkownik (710 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 98 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2020 w JavaScript przez kubaa322 Użytkownik (710 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 433 wizyt

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,561 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...