• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy warto zacząć się uczyć python, w momencie gdy znam C++?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
768 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Official gildin Bywalec (2,820 p.)
zmienione kategorie 28 sierpnia 2020 przez Official gildin
Hej, mam pytanie.

Czy warto się zacząć uczyć języka python, w momencie gdy znam C++?

Z mojego punktu widzenia to tak 50/50 ponieważ w praktyce python jest łatwiejsze i szybciej można coś w nim napisać, ale jest wolniejszy od C++.

A Wy jak sądzicie? Fajnie jeżeli byście dali swoje za i przed.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 28 sierpnia 2020 przez Restej Dyskutant (8,690 p.)
wybrane 28 sierpnia 2020 przez Official gildin
 
Najlepsza
W mojej opinii, to zawsze jest kwestia indywidualna i zależna od twoich upodobań oraz potrzeb. Jeżeli znasz już c++ i jesteś w stanie napisać w nim wszystko co aktualnie potrzebujesz to nie ma sensu przerzucać się na drugi język. No chyba że:

1) Tak jak wspomniałem na początku, może masz zwyczajną chęć aby nauczyć się kolejnego języka programowania poszerzając w ten sposób swoje horyzonty.

2) Python nadaje się dużo lepiej do danej aplikacji jaką zamierzasz stworzyć i okodowanie tego projektu w tym języku wiele zyskuje w stosunku do C++.

Tak jak wspomniałem to zawsze będzie kwestia tego czy wygodnie i komfortowo operujesz danym językiem i kodowanie w nim sprawia Ci frajdę, czy też w pewnym momencie stwierdzasz że inny język nadawałby się lepiej do tego co zamierzasz stworzyć - zatem kwestia potrzeb.
komentarz 28 sierpnia 2020 przez Official gildin Bywalec (2,820 p.)
Czyli nie mam sensu się uczyć tego języka :)
komentarz 28 sierpnia 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Wielojęzyczność zawsze będzie lepsza niż jednojęzyczność.
komentarz 28 sierpnia 2020 przez Official gildin Bywalec (2,820 p.)
Znam c++/c#/c/php/html/css/js

to chyba nie jeden język
komentarz 28 sierpnia 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Skoro znasz tyle, to trochę dziwne, że pytasz, czy znajomość Pythona będzie przydatna. PHP i JS to języki webowe*, Python jest językiem ogólnego przeznaczenia, więc może być przydatny do pisania na szybko różnych skryptów, narzędzi czy aplikacji, w których prędkość nie jest aż tak istotna.

IMO warto znać.

 

*) tak, tak, wiem, jest Electron.

1
komentarz 28 sierpnia 2020 przez Restej Dyskutant (8,690 p.)
Zgadzam się znajomość większej liczby języków wychodzi na plus, ale w kontekście tego pytania jeżeli nie chce ci się uczyć kolejnego języka ani też nie jest on ci za bardzo do niczego potrzebny bo znasz dobrze tego c++, to nie ma sensu się zmuszać i tracić czas na jego naukę. Tak jak napisałem w odpowiedzi, nauka kolejnego języka będzie dobra i korzystna dla autora pytania w momencie gdy użycie tego języka w jakimś projekcie wyda mu się lepsze lub zwyczajnie w świecie będzie miał ochotę nauczyć się tego języka aby się rozwinąć. Uczenie się na zasadzie "bo tak", nie czerpiąc z tego przyjemności ani nie mając w tym konkretnych zamiarów to strata czasu i energii - po co uczyć się czegoś co nam nie sprawia przyjemności i nie mamy w tym żadnych zamiarów. Ale zaznaczam że to jest tylko mój osobisty pogląd na te sprawę, będzie napewno wiele osób, które będą mieć inny punkt widzenia na to i szanuję to.
komentarz 30 sierpnia 2020 przez Official gildin Bywalec (2,820 p.)

@j23, na webie używać js a na lokalu to c++ ;)

Podobne pytania

0 głosów
6 odpowiedzi 1,718 wizyt
pytanie zadane 16 września 2018 w Python przez Archiwista Początkujący (250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 380 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,580 wizyt

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,962 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...