• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java czy Python,co jest lepszym wyborem jako praca,przyszłościowość. [ankieta]

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,795 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2020 w Inne języki przez Nickowy3456 Użytkownik (610 p.)

Witajcie.

Męczy i zastanawia mnie jedna praca.Java czy Python,tak wiem jest tego na internecie dużo,ale nie mam możliwości wszystkiego przeczytać itp,a stabilne i pewne info to rzecz złota.Powiedzcie mi co lepiej wybrać.Ogólnie to chodzi mi o pracę,start z pozycji junior/początkujący.Z tego co widziałem na Polskim internecie to pod względem ofert pracy króluje Java,później jest Python,ale w ilości znacznie mniejszej.Ogólnie to przeglądałem również filmy na YT i jak zobaczyłem Django i Flask to normalnie się zakochałem w tym,ta prostota i ładna składnia do mnie przemawia,są też książki o tym,także na plus.Co do Javy to Hibernate(prawie brak książek w j.pl) oraz Spring(tutaj dużo) to mnie ta składnia lekko odstrasza.Co do Python'a to interesuje mnie bardziej web development itp.Uczenie maszynowe itp to mam wątpliwości,oferty pracy to głównie Data Science itp,tutaj większą rolę graja studia itp,gdzie ja nie zamierzam w ich kierunku iść,technik informatyk i matura mi wystarczy,tak sądzę.Python się na ten moment świetnie rozwija i na pewno za X lat będzie tego więcej,bo na ten moment to Java,to utrzymywanie dawno napisanych programów nic nowego.No i mam wątpliwości,bo niby mi Python bardzo pasuje,ale ofert mniej oraz te Data Science itp i te studia,no nie wiem. Na internecie jest pełno nowych filmów dotyczących Pythona,Java już tak średnio już.Co sądzicie co robić? Co wybrać? Czy wybrać Pythona i za 2/3 lata iść do pracy czy może Java.Bo tutaj mi chodzi tak 2-3,może 4 lata do przodu,bo wtedy się wybieram na programistykę praca itp,chcę się uczyć na razie,tylko odpowiedni kierunek to podstawa..

Możliwe odpowiedzi:
Java (2 głosów, 18%)
Python (8 głosów, 73%)
Inny,napisz.. (1 głos, 9%)
komentarz 20 sierpnia 2020 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)
Ja bym brał Pythona.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 24 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)

Boże załamuje mnie takie podejście w dzisiejszym świecie, gdzie dostęp do wiedzy, rozwoju jest tak ogromny i powinno się  stawiać na całkiem inne rzeczy. 


pracę,start z pozycji junior/początkując


Język, technologia przeminie... ale dobry programista jak był dobry, to dobry pozostanie :)  Teraz praca jest, ale za pół roku może jej już nie być. to samo może jej nie być chwile, kilka lat a potem znowu bum... mam też tu głównie na myśli to że np. teraz zapotrzebowanie jest na JĘZYK X I PROGRAMISTÓW X, ale zaraz nie bedzie tyllko zmieni się na Y I PROGRAMOWANIE W JĘZYKU Y. 
I tak będzie zawsze co lata, co coś nowego wymyślą etc, ważne jest żeby trzymać się czegoś co aktualnie TY CHCESZ ROBIĆ i co nie wróży drastycznej zmiany, dla przykładu JavaScript- wykorzystanie wszedzie przydatne w wielu nowych technologiach, nawet w frameworkach czy to React czy Angular, ten język jest tam wszech obecny taki KLUCZ do wielu zamków. 
 

komentarz 25 lipca 2020 przez Nickowy3456 Użytkownik (610 p.)
Dobrze mówisz :)

To jak sądzisz lepiej wyjdzie jak wybiorę Pythona? Chodzi mi o to co napisałem wyżej. Jakoś JS itp języki mnie nie interesują,wolę coś typu Python/Java/C#/C++ itp.
komentarz 25 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)

bardziej web development

Python bardziej idzie w strone Machine Learning, Neuro-leranings, big data, analizy danych i algorytmów, IoT - takie maszyny, robotyka. 
A web development od strony serverowej np to głównie C#/Java, ale wiadomo można isć w calkiem inne podejście  i zainteresować się programowaniem reaktywnym albo Angualarem i tworzyć server z frontem w opraciu o wyzej wymienione + pakiet  srodowisk servera np node.js  

+1 głos
odpowiedź 25 lipca 2020 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)
Nikt Cię nie zmusza do tworzenia tylko w jednym języku! Skoro Python jest łatwy to możesz od niego zacząć i jeśli po pewnym czasie poczujesz, że czegoś Ci brakuje to możesz zacząć uczyć się kolejnych języków, pamiętaj tylko, żeby nie uczyć się paru języków na raz lub uczyć się czegoś tylko krótki okres czasu.

Co do książek to wiele rzeczy możesz się z nich dowiedzieć, ale musisz pamiętać, że ciągle wychodzą nowe aktualizacje do, można powiedzieć, wszystkiego, więc dużo informacji opisanych w książce może być już przedawnionych. Chyba najlepszym rozwiązaniem jest czytanie dokumentacji, które zazwyczaj zawsze są aktualne.

Zakładam, że dopiero zaczynasz z programowaniem, także po prostu zacznij się uczyć tego co Ci się najbardziej spodobało, póki co nie patrz na zarobki i nie patrz na to, że Python będzie się rozwijał. Kto wie, może jutro wyjdzie jakiś świetny framework do innego języka lub nawet powstanie nowy język i Python zyska mocnego konkurenta. Jeśli będziesz znał dobrze dany język to nauka kolejnych będzie o wiele prostsza.
komentarz 25 lipca 2020 przez Nickowy3456 Użytkownik (610 p.)
Prawdzie mówiąc w każdym popularnym języku coś pisałem :)
Najbardziej do gustu przypadł mi C#/.Net.Python fajny,ale jak wspomniałem wcześniej Machine learning itp to nie moja bajka raczej.

A co sądzicie o PHP? Warto? Właśnie chwila temu mi przyszła myśl ten język,co powiecie o nim?
1
komentarz 26 lipca 2020 przez CubeStorm Pasjonat (15,020 p.)
Na pewno nie słuchaj ludzi, którzy twierdzą, że era php'a się kończy. Może i statystyki pokazują, że jego użytkowanie spada, ale większość tych statystyk nie bierze pod uwagę laravela/symphony, czy nawet wordpress'a, który jest napisany w php ( wiele tych samych statystyk twierdzi, że spada również popularność js'a). Według mnie jeszcze wiele lat będzie w tej "świętej trójcy" programowania webowego (php, js, sql). Na pewno warto się go uczyć, ale poprzestanie nauki php'a na samym php'ie to tak jakby zrobić kanapkę z samym masłem. Jeśli idziesz w kierunku programowania webowego polecam też laravela lub symphony.
komentarz 26 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)
bardzo smieszne :D "nie uczyc się, aktualnie lidera na rynku" ... problem polega na tym, że nawet jakby coś miało wyprzec PHP w przeciągu lat, to może i tak będzie, ale trzeba miec na uwadzę, zę PHP też dynamicznie się zmienia ... mamy juz PHP 7 który jest znacznie szybszy,
a to że coś nowego lepszego powstanie NIC nie znaczy, w kwestii tego że NAGLE 3/4 firm zmieni projekty, przebuduje całą infrastrukture :D na php pod iinny język bo to prawie nie realne, dlatego w niektórych firmach :D dalej mamy jdk 8-6/ a juz jest np :D Java 1

Także kolega @CubeStorm ma racje

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 885 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 569 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...