• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Znane gry napisane w SFML-u

Object Storage Arubacloud
+1 głos
1,224 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2015 w Offtop przez niezalogowany
zamknięte 6 sierpnia 2015
Czy znacie jakiekolwiek gry, znane bądź niezbyt znane gry, ale takie, które możnaby kupić np. na Steamie i które są stworzone w SFML-u? Różnego typu, mogą być nawet darmowe, ale czy takie znacie? Chciałbym wiedzieć czy SFML jest znaną biblioteką w branży gier. Wiem, że na SDL zrobiono parę bardzo znanych gier, podaję przykład: Amnesia: The Dark Descent, nie wiem czy tylko The Dark Descent, czy jeszcze Machine For Pigs, ale nie o to chodzi. Chodzi o to, że w SDL-u zrobiono bardzo fajne i znane gry. A czy zrobiono takie w SFML-u? SDL jest starą biblioteką, już prawie nieużywaną, a SFML jest dosyć nowy. Wątpię, że, że jakiekolwiek będą, bo próbowałem znaleźć na internecie, ale nic nie znalazłem :/

Dzięki za odpowiedzi, fajnie by było wiedzieć, że gry, które znam, zostały zrobione w SFML-u ;)
komentarz zamknięcia: Jest całkiem dużo gier napisanych w SFML-u, ale są niezależne i niezbyt znane.Jak znasz jakieś znane gry napisane w SFML-u napisz na PW, to odblokuję pytanie ;)

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 sierpnia 2015 przez kmieciak_m Mądrala (7,450 p.)

Kojarzysz Patryka Rojewskiego ? Stworzył on nazwijmy to projektem RojoFanGames. Fani jego kanały na YT poświęconemu głównie grom komputerowym tworzą gry, z których później Rojo nagrywa materiały. Jedna z gier : The Undying Plague napisana za pomocą Construct Classic trafiła na Steama.(można ją kupić za 3 euro) Może trochę nie w temacie ale tylko to przyszło mi do głowy.

http://rojofangames.pl/projekt/355

http://store.steampowered.com/app/349440/?l=polish

Construct Classic 

komentarz 5 sierpnia 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

U Gimpera też się robi małe poletko gamedevowe laugh Na przykład bardzo fajna gra Rich Zone Defence wink

komentarz 5 sierpnia 2015 przez niezalogowany
Tak tak, kanał kojarzę jak najbardziej, oglądałem parę jego filmików. Bardzo fajny kanał ;)

I rzeczywiście, nie w temacie ;D Ale to ta gra nie została napisana w SFML-u? Jeśli nie, to na pewno jest nie w temacie. No, temat do zamknięcia, bo ma pewno nie ma znanych gierek na SFML-u... Ale dzięki za odpowiedź ;)
0 głosów
odpowiedź 5 sierpnia 2015 przez MrWeb Stary wyjadacz (10,200 p.)
Bez urazy, ale takie pytania możesz zadać wyszukiwarce internetowej...

http://lmgtfy.com/?q=Games+made+in+SFML
komentarz 5 sierpnia 2015 przez niezalogowany
Ale ja wiem, ja też nie cierpię, jak na forum są takie proste pytania, że wystarczy wpisać odpowiednią frazę w wyszukiwarce i ma się odpowiedź, a sam przed zadaniem jakiegokolwiek pytania szukam odpowiedzi w internecie, ale jak napisałem w opisie pytania, nie umiałem wcale tego znaleźć. Bez obrazy, ale niezbyt czytasz ze zrozumieniem.

Wracając do twojej odpowiedzi: taką frazę też wpisałem, już dawno. I nic nie znalazłem, co jest popularne i jest np. na Steam'ie. Jestem ciekaw, czy sam przeszukałeś to, co napisałeś...
komentarz 6 sierpnia 2015 przez MrWeb Stary wyjadacz (10,200 p.)

Serio nic nie znalazłeś? 

http://www.indiedb.com/engines/sfml/games - trzeci link z góry po wpisaniu podanej przeze mnie frazy - spis 44 gier indie opartych o SFML.

https://en.wikipedia.org/wiki/Simple_and_Fast_Multimedia_Library - ósmy link z góry, na dole strony jest lista gier które wykorzystują tą bibliotekę. Teraz wybieram pierwszą z nich, "Atom Zombie Smasher", wklejam do wyszukiwarki steam, i jest! wink

 

co jest popularne i jest np. na Steam'ie.

Sprawdź ten link do wikipedii jeszcze raz. 6 z wymienionych tam gier jest dostępnych na steam. Wystarczy przepisać tytuł gry z wikipedii do wyszukiwarki steam.

Jeśli szukasz czegoś popularnego to proszę bardzo - klon gry Super Hexagon nazwany "Open Hexagon" stworzony przy użyciu biblioteki SFML http://en.sfml-dev.org/forums/index.php?topic=9731.0.

komentarz 6 sierpnia 2015 przez niezalogowany
Niektóre gry z tej listy indie rzeczywiście widziałem na google grafika np. ten ,,Atom Zombie Smasher", albo to http://www.indiedb.com/games/rage-2d-coop-dungeoncrawler . Z wikipedii to ja patrzę tylko na polskie, a jak widać, parę rzeczy w tej polskiej wikipedii ominęli...

Szkoda, że podróbka Super Hexagon, ale fajnie, że darmowa ;)

No, jednak trochę tych gierek jest, tylko właśnie szkoda, że nie są zbyt popularne, by chociaż trochę rozsławiły SFML-a. No, w każdym razie jednak dzięki za odpowiedź, temat zamykam, dopóki ktoś nie znajdzie serio znanej gry, bo chciałem wierzyć, że dużo osób używa SFML-a do tworzenia zarąbistych gier. No, ale trudno ;)

Dzięki, pozdrawiam!
0 głosów
odpowiedź 5 sierpnia 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Co wiem na ten temat, to to, że jest mało komercyjnych gier napisanych w SFML. Większość dwuwymiarowych gier opiera się na OpenGL (SFML jest zbudowany właśnie na nim), SDL i Unity. Po prostu ta biblioteka nie jest jeszcze dość znana oraz jest dość młoda. Chyba nie ma takiej gry opartej na SFML, którą by znał każdy. Ale oczywiście jest cała masa gier niezależnych, wystarczy poszukać wink

komentarz 5 sierpnia 2015 przez niezalogowany
No, właśnie, SDL jest (albo był) stosowany od lat, a SFML do stosunkowo nowa biblioteka... Ech, szkoda, że nie zrobiono na niej gry tak genialnej, że by trochę rozsławiła SFML-a ;) No ale właśnie, pewnie jest trochę małych gierek indie zrobionych w SFML-u ;)

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 1,226 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2017 w C i C++ przez Sebastian1107 Początkujący (350 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 602 wizyt
pytanie zadane 4 października 2018 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
6 odpowiedzi 2,110 wizyt

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...