Po pierwsze pytanie czego oczekujesz od sprzętu.
Ja sam jestem posiadaczem MacBooka Pro z 2014 roku 13 calowego. Jestem osobiście bardzo zadowolony. Dopieszczony, zoptymalizowany system. Mój Mac dostał w tym roku aktualizacje do najnowszej wersji systemu o nazwie Catalina zupełnie za darmo. Nie odczuwam spadku wydajności. Mimo swoich lat wszystko działa płynnie nie przycina się. Nie ma problemów z programami typu Photoshop, Lightroom czy Clion, PyCharm. Ja cenię swojego Macbooka po pierwsze za ergonomie, aluminiową obudowę. Tak obudowa to jeden kawałek aluminium. Wszystko jest sztywne i dobrze z pasowane. Wyświetlacz Retina to coś niebywałego. Odwzorowanie barw są na najwyższym poziomie, plusem są również bardzo duże kąty widzenia. Komputer ten spokojnie można obsługiwać za pomocą klawiatury i gładzika. Klawiatura jest bardzo ergonomiczna. Kolejny plus to system. MacOSX to Unix. Jeśli szukasz lekkiego, wydajnego, długo pracującego na jednym ładowaniu komputera do pracy nie do gier czy renderowania grafiki to jak najbardziej MacBook Pro z lat od 2010 do 2015 to dobry wybór. Ja na twoim miejscu nie brał bym wersji Air ze względu na problemy z gniazdem słuchawkowym jak i kiepski ekran. Co do wymiany to nie jesteś w stanie za dużo zmienić. Wiem że w moim można łatwo wymienić dysk na większy oraz pamięć ram. W starczysz MacBookach często pamięć ram była przylutowana do płyty głównej.