• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy cena MacBook Pro jest proporcjonalna do jakości?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
764 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2019 w Sprzęt komputerowy przez Asertywny Mądrala (5,430 p.)
Cześć.

Natknąłem się dzisiaj na tego Maca:

https://www.cortland.pl/apple-macbook-pro-13-2.3ghz-8gb-256gb-ssd-irisplus-655-gwiezdna-szarosc.html

Nie rozumiem, skąd taka cena.

Nie wiem, jak z jakością ani z trwałością, ale za taką cenę można mieć Omena z 16 GB DDR4, i7 oraz dwoma dyskami, z czego jeden SSD 256 GB.

Jakieś pomysły i spostrzeżenia?
komentarz 15 lutego 2019 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Używanego Opla Astrę także kupisz. Co jednak poradzisz twórcom którzy używają określonego oprogramowania? Mają użyć "sprzętu" czy rozwiązać swój problem?
komentarz 15 lutego 2019 przez Asertywny Mądrala (5,430 p.)
O jakim oprogramowaniu mówisz?

Nigdy nie korzystałem z Maka.
komentarz 15 lutego 2019 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)

@Asertywny, Łe te 9k to mnie już nie dziwi, to niewiele więcej niż nowe iphony, w cenie macbooka pro już możesz kupić nowy samchód :)

https://www.x-kom.pl/p/441086-notebook-laptop-154-apple-macbook-pro-i9-29ghz-32-4096-radeon-560x-space.html

komentarz 16 lutego 2019 przez tomek2323 Bywalec (2,050 p.)

Może to głupie pytanie ale czy nie ma programu który działa na windowsie i na macu jak 3DMark no ale bardziej sprawdzający wydajność pod programowanie , posiadacz maca robi sobie taki test i ktoś z porównywalnym sprzętowo lapkiem robi taki test patrzymy ile punktów wychodzi a potem mac vs komp za podobną cenę i tyle w temacie który jest lepszy omijamy bzdety typu design bo komputer to chyba narzędzie do pracy które ma robić swoje jak najszybciej i jak najtaniej ma być do tego trwałe i to tyle a dorabianie bajek o designie za kilka tysięcy zł to chyba trochę nie poważne dla dorosłych ludzi bo kto płaci takie kwoty za wygląd?

komentarz 16 lutego 2019 przez Asertywny Mądrala (5,430 p.)
Nie wiem, jak z programowaniem, ale tutaj masz filmik o edycji video: DELL XPS vs MB Pro

https://www.youtube.com/watch?v=XUY9mZoWv0w
komentarz 16 lutego 2019 przez tomek2323 Bywalec (2,050 p.)
No tutaj ten mac przy dellu  nie jest nawet śmieszny to po prostu żenada 3x wolniejszy a to tu na forum główny mit maca ,że nie ma sobie równych przy obróbce wideo jeżeli mogę coś zrobić w 20 min a w godzinę przy stawce programisty to chyba jest oczywiste jaki sprzęt jest lepszy ? No ale fakt tu liczy się design i wygoda i jestem przecież w stanie poczekać 40 min bo wygodniej mi się pracuje:)

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 15 lutego 2019 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Jeśli nie masz potrzeby korzystać z oprogramowania dostępnego wyłącznie na maku, to osobiście uważam, że cena jest za wysoka. Owszem, jest to sprzęt naprawdę wysokiej jakości, ale na rynku za podobną cenę można znaleźć sprzęt podobnej klasy.
komentarz 15 lutego 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
może i tak, ale z moich obserwacji wynika, że jednak sprzęt mac jest bardziej wydajny. Na map pro z 16gb ramu bez problemu odpalam 3 instancje intelij/webstorma ze Springiem czy frontowe Angular i wszystko ładnie śmiga, w tle lata sobie milion zakładek w chromie, komunikator itp. Nawet jak sobie odpalę test runnery to też ładnie wszystko bangla. Nie miałem nigdy super mocnego PC na windzie, ale z wielu historii jakie słyszę od ludzi to wszyscy potwierdzają, że jednak na mac to lepiej śmiga.

Także moim zdaniem sprzęt jest naprawdę dobry, ale jeśli miałbym brać kompa bardziej do zastosowań prywatnych/domowych to tutaj chyba już nie warto... no chyba, że dla baterii, ale to już kwestia dyskusyjna. Natomiast jako sprzęt do pracy to jak najbardziej polecam.
1
komentarz 15 lutego 2019 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

sprzęt mac jest bardziej wydajny

Z moich odczuć wynika, że porównywalny sprzęt z linuksem chodzi szybciej. 

komentarz 15 lutego 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
a tu może i tak, bardziej porownalem mac do windowsa, w sumie fakt, warto by to zestawic tez z linuxem.
1
komentarz 15 lutego 2019 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Porządny pecet nie ma problemu z takim stakiem oprogramowania. Laptopy mogą mieć problemy ale nie pecety w cenie najtańszego macbooka pro
komentarz 15 lutego 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
ale laptop jest wygodniejszy... wyjezdzasz gdzies i masz zawsze pod ręką :) czy nawet w domu jak wyjdziesz sobie na taras pracować w lecie :)
komentarz 16 lutego 2019 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
W takim razie to już zależy od gustu, jak dla mnie PC jest zdecydowanie wygodniejszy, bo mam wszystko na miejscu, zawsze podpięte moniotry, klawiatura itp no i zdecydowanie wydajniejszy. Ale niestety z laptopa też muszę korzystać, chociażby w pracy, ale na wyjazdy prywatne już przestałem brać, bo ani to wygodne ani przyjemne
komentarz 16 lutego 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Podpięcie monitorów do maca to 5 sekund :) dwa kabelki usb-c i gotowe :) Klawiaturę możesz sobie wziąć bezprzewodową, trackpad też i voila:)

 ale na wyjazdy prywatne już przestałem brać, bo ani to wygodne ani przyjemne

a to już zależy, generalnie zgadzam się z tym, aby nie brać na siłę roboty do domu, ale czasem po prostu wygodniej popracować z chaty i wtedy mając lapka masz wszystko w jednej maszynce pod ręką :) Na przyklad jak Ci się dziecko rozchoruje czy po prostu najzwyczajniej w świecie nie chce Ci się ruszyć tyłka do biura :) Czasem też można sobie zrobić jakieś przedłużone wakacje, np. 2 tygodnie urlopu + tydzień zdalnej i jedziesz gdzieś z nad morza z robotą, a po południu masz dalszą częśc urlopu... :) ale jak mówisz, kwestia grustu i awsze indywidualnego podejścia. Lapek daje też tą zaletę, że masz możliwość w razie czego zareagowania gdy zajdzie jakaś większa awaria, sytuacja kryzysowa itp. na Twoich produktach/usługach... różnie bywa :)

komentarz 16 lutego 2019 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Laptopy też dają radę. Owszem, trzeba dać kilka złotych więcej, ale warto. Na linuxie spokojnie może śmigać stack dockera compose, vagranty, chrome i kobyła Slack. Wszystko bez przepłacania za pracę dzieci w Chinach. wink

komentarz 16 lutego 2019 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)

@Tomek Sochacki, z tych powodów do pracy używam laptopa :D ale jednak do swoich projektów nad którymi pracuje tylko w domu używam peceta, więc mam porównanie na bieżąco. No usb c to spoko sprawa, bo mam adapter z różnymi wejsciami i odpinam tylko jeden adapter, mimo tego wciąż nie przepadam za laptopami. Nie lubię ale czasem nie ma innego wyboru :D

+1 głos
odpowiedź 15 lutego 2019 przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)
Długo korzystałem z obydwóch więc też coś dorzucę od siebie.

Uważam, że porównywanie podzespołów maca wraz w windowsem trochę jest bez sensu. Windows musi działać na wszystkim a OSX jest optymalizowany pod dane typy podzespołów (Stąd takie problemy z instalacją OSX'a na innym sprzęcie niż tym Applowym).

W cenę komputerów nie wchodzi tylko cena ich produkcji oraz transportu ale także marketing, jakość, punkty sprzedaży, obsługa itp. Np. ile punktów obsługi ma taki Acer a Apple ?

Według mnie, jeśli bardziej idziesz we wszystko co jest związane z Designem (Photoshop, Illustrator), fotografią, web Design to lepiej wybrać maca (Oczywiście, windows też daje sobie radę)

Jeśli masz zamiar iść w programowanie, web dev, 3D (mam tu na myśli bardziej modelowanie np. game design, architekturę itp), to lepiej wybrać coś innego niż OSX który ma na przykład problem z Autodesk Maya a 3DS max nie jest nawet na niego dostępny.

Kompromisem może być Dell XPS 9560 który wymiarami jest prawie jak macbook (a nawet wypada lepiej według mnie) lub nowy laptop od Asus'a
2
komentarz 15 lutego 2019 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Też dodam coś od siebie: Chciałem zdecydować się na MacBooka Pro, ale gdy się dowiedziałem, że jego upgrade jest SPECJALNIE niemożliwy t.j. brak możliwości dołżenia ramu czy ssd - porzuciłem moje myśli. Jakim skurczysnem i draniem łasym na pieniążki trzeba być, aby robić takie zabiegi to mi się w głowie nie mieści.

komentarz 15 lutego 2019 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Mój znajomy kupił MacBooka Pro z 2012 (też taki sam mam) za 1200zł na OLX. 500GB HDD (myśli o wymianie na SSD) oraz 8 GB RAM (chce dokupić w przyszłości 16GB). Polecam, w nich można jeszcze wszystko wymienić. Komputer jest bardzo wydajny. Kolega zajmuje się pełnym backendem i pracuje w startupie. Wiem też z własnego doświadczenia - wszelakie programowanie oraz maszyna wirtualna z Ubuntu MATE przez prawie 24/7.
komentarz 15 lutego 2019 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
No nie wiem @jpacanowski... Co prawda wiele dobrego słyszalem o trzymaniu jakości przez MacBooki, ale też bez przesady, że Mac z 2k12 będzie tak samo śmigał jak jakiś Lenovo z 2k19'stego z tymi samymi parametrami. Nie wiem czy śmigałby lepiej, ale bliżej mi do opinii, że nie.

No i srsly, to co opisałem powyżej, ja takiej firmy nie chcę już wspierać - choćby przez zanieczyszczanie środowiska (t.j. kup raz i jak nie styko za 5 lat to wywal i kupuj nowego). Nie żebym był jakimś zagorzałym wojownikiem o czystość środowiska, ale no bez jaj. W pysk powinien dostać i to porządnie człowiek, który o tym zarządził, bo raczej argumentów związanych z środowiskiem to on nie przyjmie.

No i tak apropos tego trzymania jakości; ja już się dałem na to nabrać w iPhone'ach. Teraz podchodzę do tego bardzo sceptycznie. Będzie to chyba mój pierwszy i ostatni iPhone.
komentarz 15 lutego 2019 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 16 lutego 2019 przez jpacanowski
No jak uważasz. Przekonywać nie będę ;) Może nie śmiga jak "Lenovo z 2019", ale to nie komputer do gier. Ja na swoim MacBooku Pro (2012) zajmuję się wszelakim możliwym programowaniem (osdev, low-level, Python, C++, Node.js, Laravel), do tego maszyna wirtualna z Ubuntu na stałe (rzadko wyłączam Maca; tylko usypiam; uptime na poziomie paru miesięcy) oraz w tle serial albo film przez cały dzień. Kolega ma takiego samego MacBooka i zajmuje się z kolei pełnym webdevem (Node.js, Django, PgSQL, React, React Native). Zarabia tyle, że może sobie kupić najnowszego MacBooka, ale on mówi, że nie chce, bo nie widzi potrzeby.

>> No i tak apropos tego trzymania jakości; ja już się dałem na to nabrać w iPhone'ach.

Z iPhonami to co innego, to szajs.

Ja nie reklamuje Apple i też nie lubię tej firmy, ale skoro mam MacBooka Pro a tu taki temat to napisałem. Cieszę się z tego MacBooka Pro który mam, ale nie ja go kupiłem i to był prezent. Na początku był to szok dla mnie, że to MacBook, ale obecnie jestem zadowolony z tego komputera. Jeśli będę kiedyś kupował komputer nowy to na pewno Applowi nie dam zarobić - chyba że kupię na rynku wtórnym.

Wiem o Apple, oglądałem program dokumentalny dość popularny ("Ciemna strona Apple") i pokazują co Apple robi ze środowiskiem oraz pracownikami w Chinach, że nie wypuszczają ich i zasypiają przy taśmie produkcyjnej.
komentarz 16 lutego 2019 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Tzn. ja do Apple bardziej z egoistycznego punktu podchodzę negatywnie; Dla mnie robienie specjalne sprzętu, którego nie można ulepszyć, jest skokiem na kasę. Środowisko oraz ich "etyka" pracy w fabrykach jest drugorzędna. Jeżeli miałbym już przejmować się ludźmi pracującymi w fabrykach to raczej na większą skalę niżeli tymi w fabrykach Apple, ale nie poczuwam się do odpowiedzialności za ten problem - tym bardziej w Chinach.

Cholernie mi się podoba macOS i pewnie kiedyś sobie kupię/wypożyczę/whatever maca, aby zobaczyć jak ten system śmiga. Jeżeli rzeczywiście macOS jest tak dobry, jak ludzie mówią, pewno pokuszę się o hackintosha (Ofc., jeśli będzie oferował on tak samo dobry feeling korzystania).

Póki co zostaję z Linuxem.

0 głosów
odpowiedź 16 lutego 2019 przez Stever Nałogowiec (25,720 p.)

To jest Apple. Możesz porównywać sobie telefony również znajdziesz dużą różnicę cenową.

Cena jest i tak zawyżona Apple MacBook Pro i5 2,3GHz/8GB/256/Iris 655 Space Gray (refflink)

Jeżeli szukasz laptopa to podaj wiecej informacji

1) Kwota przeznaczona na zakup:

2) Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):

3) Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)

4) Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):

5) Osobiste preferencje:

6) System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)

–1 głos
odpowiedź 15 lutego 2019 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 15 lutego 2019 przez jpacanowski

Nie rozumiem, skąd taka cena.

I znowu to samo... Nie stać cię, albo za dużo dla ciebie, to nie kupuj.

Nie wiem, jak z jakością ani z trwałością, ale za taką cenę można mieć Omena z 16 GB DDR4, i7 oraz dwoma dyskami, z czego jeden SSD 256 GB. 

To tak nie działa. MacBooki to komputery dla osób z zasobniejszym portfelem, którzy, przede, wszystkim stawiają na solidność wykonania, design, niezawodność i komfort pracy, a NIE na cyferki przed GHz, GB itp... Nie traktuj MacBooków jako kolejny laptop do wyboru w sklepie, kolejnej firmy. Chcesz mieć 16/32 GB RAM z super GPU i Core i7/i9 to kup sobie lepiej PC.

Ja mam MacBooka Pro z 2012 roku i nie narzekam... Używam go do wszelakiego programowania + odpalona maszyna wirtualna w tle przez prawie 24/7 z Ubuntu MATE.

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 2,143 wizyt
0 głosów
6 odpowiedzi 896 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 1,554 wizyt

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,531 komentarzy

61,937 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...