• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Baza Danych. Pobieranie konkretnych informacji z sql do php.

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
539 wizyt
pytanie zadane 10 czerwca 2019 w SQL, bazy danych przez Sziasztok! Nowicjusz (120 p.)

Witam!

Chciałem stworzyć stronę, która byłaby "sklepem". Mam bazę danych z 2 informacjami:

Produkt Cena 
Woda 1.50
Chleb 2.00

(oraz "id" każdego produktu)

Mam stronę, której zawartością jest lista rozwijana oraz pole na numer. Zawartością listy są produkty, a z pola na numer wypisywana byłaby ilość sztuk danego produktu. Dla przykładu: na liście wybieram wodę, a w polu wpisuję 3 czyli ilość sztuk. W tym momencie po wciśnięciu podlicz podane informacje metodą POST przekierowuję informację do drugiego pliku .php gdzie jestem już połączony z bazą danych.

Będąc tam jedna z przesłanych danych: "Produkt" powinna wyszukać jej w sql oraz dodatkowo do innej zmiennej dodać jej cenę. Czyli pobrane zostaną 2 nowe zmienne:

$produkt i $cena

Następują obliczenia i otrzymujemy szukaną cenę za daną ilość sztuk danego produktu.

3 wartości (Produkt, ilość sztuk i cenę przedstawimy też później komendą "echo").

Wracając, mój problem polega na tym, że nie mam pojęcia jak wyszukać odpowiednią cenę na podstawie produktu i dać je do odpowiednich zmiennych. 

Drugie pytanie. Czy istnieje możliwość, żeby zawartością listy rozwijanej byłyby tylko dane (produkty) pobrane tylko z sql? Byłoby by to dobre ułatwienie, dzięki czemu nie trzeba by każdego wpisanego do bazy produktu dodatkowo wpisywać do php. 

Co do kodu mam 3 pliki. W pierwszym jest formularz z listą, polem, i subbmit'em. 2 (connect.php) to plik łączący się z bazą danych, a 3 to plik, gdzie trafiają informację z 1. Jest tam też miejsce połączenia

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 11 czerwca 2019 przez TomekN Początkujący (330 p.)
ale jakie dwie zmienne

select cena where produkt = wybranyprzezklientaprodukt;

Pytanie 2 tworzysz dynamicznie liste tzn zamiast pisać w html listę ala, ola, ela itd pobierasz ale, ole, ele w pętli w zapytaniu sql.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 695 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2016 w PHP przez jk_kord Bywalec (2,950 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 239 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2020 w SQL, bazy danych przez napoludniestad.pl Użytkownik (960 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 167 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2019 w PHP przez CherryOp Nowicjusz (120 p.)

93,715 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,260 komentarzy

63,258 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...