• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C# visual studio 2017 phpmyadmin sql

0 głosów
70 wizyt
pytanie zadane 31 maja w Sieci komputerowe, internet przez MegaaSoft Obywatel (1,420 p.)

Siemka.

Jestem "Programistą"c++ lecz muszę napisać "Launcher" w c# który łączy się z bazą danych.

ALE NIE WIEM JAK TO ZROBIĆ.

Próbuje tak (Link do screna)  w Microsoft SQL server managemet studio. Lecz wyskakuje błąd w którym nie wiem o co chodzi. A tutaj info o serwerze w PhpMyAdmin. Serwer założony na cba.pl. Jeśli nie wiecie o co mi chodzi to chodzi mi o to aby mieć w Microsoft sql server managemet dostęp do tabel z sql itd

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 31 maja przez adrian17 Mędrzec (199,840 p.)

Próbuje tak (Link do screna)  w Microsoft SQL server managemet studio

To służy do łączenia z... MS SQL Server. Nie MySQLem.

muszę napisać "Launcher" w c# który łączy się z bazą danych.

Instalujesz z nugeta paczkę do łączenia się z bazą MySQLową i piszesz parę linii kodu by się połączyć, podobnie jak w Pythonie czy PHP.

https://www.nuget.org/packages/MySql.Data/

komentarz 31 maja przez adrian17 Mędrzec (199,840 p.)
Jeśli wciąż nie wiesz o czym mówię i jak to zrobić, mogę pokazać.
komentarz 31 maja przez MegaaSoft Obywatel (1,420 p.)
Z wielką chęcią bym zobaczył ten kod. Bo z C# jak i sql prawie nic nie wiem, Będę wdzięczny
komentarz 31 maja przez adrian17 Mędrzec (199,840 p.)
edycja 1 czerwca przez adrian17

Instalacja paczki w projekcie i najbardziej podstawowy kod łączący się z bazą:

http://puu.sh/DzWTU/089256539c.mp4

Od tego momentu cała reszta, robienie zapytań, wyciąganie wyników etc jest opisana ładnie w https://dev.mysql.com/doc/connector-net/en/connector-net-tutorials-intro.html .
(mam VS2019, ale w 2017 to wygląda dokładnie tak samo)

komentarz 1 czerwca przez MegaaSoft Obywatel (1,420 p.)
a jak to nie jest local host to też wpisuje ip tylko że publicznego serwera?

jest jakaś funkcja działająca tak ja getlasterror w c+++?
komentarz 1 czerwca przez adrian17 Mędrzec (199,840 p.)

a jak to nie jest local host to też wpisuje ip tylko że publicznego serwera?

Tak.

jest jakaś funkcja działająca tak ja getlasterror w c+++?

Łapiesz wyjątek. Pierwszy kod na pierwszej stronie dokumentacji którą podlinkowałem ma tego przykład...

Podobne pytania

+2 głosów
1 odpowiedź 95 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2018 w C i C++ przez Username Obywatel (1,350 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 490 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 44 wizyt
Porady nie od parady
Nie wiesz jak poprawnie zredagować pytanie lub pragniesz poznać którąś z funkcji forum? Odwiedź podstronę Pomoc (FAQ) dostępną w menu pod ikoną apteczki.FAQ

66,494 zapytań

113,266 odpowiedzi

239,865 komentarzy

46,630 pasjonatów

Przeglądających: 149
Pasjonatów: 0 Gości: 149

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...