• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Arduino czujnik temperatury - pobranie adresu

0 głosów
53 wizyt
pytanie zadane 9 lutego w Nasze projekty przez Szahid Pasjonat (19,820 p.)

Witam

Chciałbym zapisać w tablicy adresy wszystkich czujników którę są podpięte. Niby spoko ale program daje różne wyniki w zależności czy są podłączone 2 czujniki czy jeden. Korzystam z DS18B20. Jak są podłączone oba to pokazuje że ich adresy to 

281BCE730A000008
00281BCE730A008B

A kiedy podłączam je pojedynczo to jeden czujnik ma adres 281BCE730A000A00 a drugi 28783F3A0A000A00
To kod programu 

#include <OneWire.h>
#include <DallasTemperature.h>

#define ONE_WIRE_BUS 2

OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS);
DallasTemperature sensors(&oneWire);
DeviceAddress insideThermometer;
byte** tablicaAdresow;
byte liczbaCzujnikow;

void setup() {
  delay(1000);
   Serial.begin(9600);
   Serial.println("Stacja meterologiczna konsola");

   Serial.println("Szukanie czujnikow ...");
   sensors.begin();
   Serial.print("Znaleziono ");
   liczbaCzujnikow = sensors.getDeviceCount();
   Serial.print(liczbaCzujnikow, DEC);
   Serial.println(" czujnikow.");


  // Must be called before search()
  byte adresses[8];
  tablicaAdresow = new byte*[liczbaCzujnikow];
  for(int i = 0;i<liczbaCzujnikow;i++)
  {
    tablicaAdresow[i] = new byte[8];
  }
  byte licznik = 0;
  oneWire.reset_search();
  while(oneWire.search(adresses))
  {
    strcpy(tablicaAdresow[licznik],adresses);
  }
printAdresses();
}

void loop() {

}

void printAdresses()
{
  for(int j = 0;j<liczbaCzujnikow;j++)
  {
  for (uint8_t i = 0; i < 8; i++)
  {
    if (tablicaAdresow[j][i] < 16) Serial.print("0");
    Serial.print(tablicaAdresow[j][i], HEX);
  }
  Serial.println();
  }
}

Proszę o pomoc 

1
komentarz 10 lutego przez DragonCoder Pasjonat (21,190 p.)

@Szahid, moja rada, zapytaj na elektrodzie a jeszcze lepiej na forum arduino po angielsku. Na 100% szybciej dostaniesz odpowiedź. Mozesz jeszcze sprawdzi  Datasheet i zobaczyc, czy jest cos napisanw odnosnie adresowania sensora

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 85 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2018 w Sprzęt komputerowy przez urbix01 Obywatel (1,330 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 245 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 549 wizyt
pytanie zadane 8 września 2015 w Arduino przez Gegtor Pasjonat (23,690 p.)
Porady nie od parady
Wynikowy wygląd pytania, odpowiedzi czy komentarza, różni się od tego zaprezentowanego w edytorze postów. Stosuj więc funkcję Podgląd posta znajdującą się pod edytorem, aby upewnić się, czy na pewno ostateczny rezultat ci odpowiada.Podgląd posta

65,641 zapytań

112,265 odpowiedzi

236,884 komentarzy

46,639 pasjonatów

Przeglądających: 163
Pasjonatów: 7 Gości: 156

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...