• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed błędny odczyt (albo jego brak) temperatury - arduino

Object Storage Arubacloud
0 głosów
454 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2016 w Mikrokontrolery przez niezalogowany
zamknięte 23 lutego 2016

Witam, mam problem z odczytem temperatury z arduino. Termometr jest sprawny, gdyż program dołączony z IDE działa a u mnie już nie działa. Czy ktoś może mi wskazać problem??

//#include <LiquidCrystal.h>
#include <OneWire.h>
#include <DallasTemperature.h>

//LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2);//lcd
OneWire onewire(2);//port do którego podłączamy środkową nóżkę termometru
DallasTemperature sensor(&onewire);//pobiera adres temrometru
DeviceAddress termometr;//przechowuje adres termometru


void setup()
{
}

void loop()
{
  //wypisanie słowa temperatura
  //lcd.begin(16, 2);
  //lcd.print("Temperatura:");
  Serial.print("\nTemperatura:");
  //lcd.setCursor(12, 0);
  //
  Serial.print(sensor.getTempC(termometr));

  delay(1000);
}

@EDIT

Rozwiązałem problem oto kod:

#include <OneWire.h>
#include <DallasTemperature.h>

OneWire onewire(6);//port do którego podłączamy środkową nóżkę termometru
DallasTemperature sensor(&onewire);//pobiera adres temrometru

void setup()
{
  sensor.begin();
  pinMode(3,OUTPUT);
}

void loop()
{
  sensor.requestTemperatures();
  Serial.print("Temperatura:");
  Serial.println(sensor.getTempCByIndex(0));  
  delay(1000);

}

 

komentarz zamknięcia: PODANO W EDIT

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 23 lutego 2016 przez mmr0429 Bywalec (2,010 p.)
Jaki to termometr ?
komentarz 23 lutego 2016 przez niezalogowany
DS18B20, wygląda jak tranzystor
komentarz 23 lutego 2016 przez mmr0429 Bywalec (2,010 p.)
Hmm trochę mnie zgasiłeś, nigdy nie bawiłem się tym.

Zobacz tutaj, niestety więcej ci nie pomogę bo nie miałem nigdy tego termometru ...

https://www.youtube.com/watch?v=fa6LYTZcv2s
komentarz 23 lutego 2016 przez niezalogowany
właśnie używam ciągle niego i podłączony mam prawidłowo. Teraz piszę na podstawie biblioteki której on używa i nadal nic, ale i tak dzięki za chęci :)
komentarz 23 lutego 2016 przez niezalogowany
a czy mógłbyś podać sposób na ten termometr który Ty robiłeś?? Może z tym damy radę??
komentarz 23 lutego 2016 przez mmr0429 Bywalec (2,010 p.)
LM35DZ bardzo fajny termometr, wystarczy go podłączyć do 5V, masy i pinu analogowego w Arduino, program jest bardzo prosty, wystarczy dokonać obliczeń żeby wynik był w normalnych jednostkach.

http://www.instructables.com/id/ARDUINO-TEMPERATURE-SENSOR-LM35/

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,119 wizyt
pytanie zadane 8 września 2015 w Mikrokontrolery przez niezalogowany
+1 głos
1 odpowiedź 720 wizyt
pytanie zadane 27 września 2020 w Mikrokontrolery przez krzysieq18 Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 208 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2023 w Sprzęt komputerowy przez MichaelM Bywalec (2,540 p.)

92,674 zapytań

141,578 odpowiedzi

320,046 komentarzy

62,038 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...