• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mirosław Zelent - wątek z jego tekstami

Object Storage Arubacloud
0 głosów
966 wizyt
pytanie zadane 12 stycznia 2019 w Offtop przez Piotrek32 Obywatel (1,610 p.)
Witam, zachęcam do pisania waszych ulubionych tekstów, żartów czy momentów z kursów  pana Mirosława.

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 12 stycznia 2019 przez sebol304 Początkujący (290 p.)
MZ  "To jest taki must have...  "
+2 głosów
odpowiedź 12 stycznia 2019 przez Piotrek32 Obywatel (1,610 p.)
STRINGI
+1 głos
odpowiedź 13 stycznia 2019 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

My, jako programiści, jesteśmy zobowiązani obsłużyć w kodzie różne sytuacje wyjątkowe. Zatem pierwszą czynnością po tej linii jest sprawdzić czy to połączenie z bazą rzeczywiście udało się nam ustanowić.

 

PO PIERWSZE WPISZEMY SOBIE TUTAJ ZNAK @, CZYLI POPULARNĄ MAŁPĘ... TO SPRAWI, ŻE W PRZYPADKU BŁĘDU, PHP NIE BĘDZIE NAM RZUCAĆ NA EKRAN ŻADNYCH INFORMACJI.

PHP supports one error control operator: the at sign (@). When prepended to an expression in PHP, any error messages that might be generated by that expression will be ignored.

komentarz 13 stycznia 2019 przez monika90 Pasjonat (22,940 p.)
edycja 13 stycznia 2019 przez Comandeer
[cenzura]
5
komentarz 13 stycznia 2019 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Zgaduję, że te mocne słowa to przez ukrycie Twojej odpowiedzi. Pozwól więc, że wyjaśnię.

odpowiedź 4 godziny temu przez monika90 Pasjonat (23,300 p.) 1 zgłoszenie 
ukryte 3 godziny temu przez HaKIM

Cały jego kurs C++ to żart.

Odebrałem Twoją odpowiedź jako mającą obrazić Mirosława, niżeli rozbawić ludzi. Starałem się wczuć w Mirosława i gdyby ktoś moją pracę włożoną w kurs języka programowania, która zapoczątkowała w wielu osobach pasję do kodzenia, skwitował słowami, że jest to żart to poczułbym się co najmniej wkurzony a może nawet lekko urażony. Dlatego też z samego szacunku do Mirosława ukryłem Twoją odpowiedź.

Dodam, że wahałem się przed decyzją o ukryciu Twojego posta, który dostał ocenę najlepszej. Choć, nadal uważam, że Twoje słowa są zbyt ostre i niesprawiedliwe nawet jak na ten temat.

komentarz 13 stycznia 2019 przez monika90 Pasjonat (22,940 p.)
Jeżeli nie jest żartem, to czym jest? Na pewno nie rzetelnym przekazywaniem wiedzy o C++. Ten kurs jest wyjątkowo szkodliwy i robi dzieciom wodę z mózgów. Od Zelenta oczekuję, że usunie kurs z YouTube i przeprosi za wprowadzanie w błąd.
4
komentarz 13 stycznia 2019 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Również uważam, że jego kursy są nasycone złymi praktykami, ale takie rzeczy można w inny sposób rozstrzygnąć - nie złośliwymi docinkami.

https://forum.pasja-informatyki.pl/122259/co-jest-nie-tak-z-najnowszym-odcinkiem-kursu-miroslawa-zelenta

Jego kurs sprawił 14-letniemu mnie sporo frajdy - stworzyłem sobie kalkulator do expa w World of Warcraft, bo nie wierzyłem, że progresuje tak wolno. Sądzę, że było więcej osób, którym kodzenie przy pomocy kursów Mirosława sprawiło frajdę a może nawet było początkiem kariery w IT.

Osoby, które w IT pozostały nauczą się prawidłowego rzemiosła prędzej czy później. Osoby, dla których progarmowanie było romansem, miały fun z tworzenia. Jestem zdania, że w ostatecznym rozrachunku kursy Mirosława przyniosły więcej dobrego dla świata niż złego i przez to nie powinniśmy w tak nieowocujący niczym dobrym i niesprawiedliwy sposób się do nich odnosić.

2
komentarz 13 stycznia 2019 przez Piotrek32 Obywatel (1,610 p.)
Proszę szanować pana Mirosława, dla wielu jest on początkiem przygodny z programowaniem i dzięki niemu mają okazję zobaczyć żę takie coś istnieje i nie jest czarną magią. Mimo błędów na polskim yt nie znajdziemy kursu na podobnym poziomie .
3
komentarz 13 stycznia 2019 przez Comandeer Guru (601,930 p.)
Z racji tego, że @monika90 wielokrotnie zwracaliśmy już uwagę na niekulturalny sposób zachowania, co jak widać nie przyniosło żadnych rezultatów, czas wyciągnąć odpowiednie konsekwencje i się pożegnać.
komentarz 13 stycznia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

PO PIERWSZE WPISZEMY SOBIE TUTAJ ZNAK @, CZYLI POPULARNĄ MAŁPĘ... TO SPRAWI, ŻE W PRZYPADKU BŁĘDU, PHP NIE BĘDZIE NAM RZUCAĆ NA EKRAN ŻADNYCH INFORMACJI.

nie oglądałem tych kursów ale serio są tam takie teksty czy sobie teraz żartujecie? sad

1
komentarz 13 stycznia 2019 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

nie oglądałem tych kursów ale serio są tam takie teksty czy sobie teraz żartujecie? sad

Jak raz na miesiąc nie pojawi się kod z małpą w dziale PHP to cud. Kiedyś to było tego zatrzęsienie. Pierwsza radą zawsze jest usunięciu małpy/migracja z mysql_*[1] a potem się przechodzi do problemu.

https://youtu.be/Pp578w7C9hE?t=1892

Serio, nie kumam na jakiego czorta Mirosław dodał tę małpę, skoro pod spodem napisał sobie obsługę błędów. Chciał mieć logi czyste czy co \._./

[1] To akurat nie z przyczyny jego kursów. Mogliby wywalić mysql() i wstawić na jego miejsce mysqli() no ale kompatybilność wsteczna...

komentarz 13 stycznia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

akurat kwestia samej metody, czy to mysql czy mysqli czy pdo itp. to najmniej istotna sprawa, to każdy może sobie szybko w manualu doczytać czy changelogu wersji php itp. ale takie podejście do obsługi błędów to już moim zdaniem poważny błąd...

tym bardziej, że kiedyś (nieco przypadkiem) słyszałem, że podobno Mirek jest również jakimś wykładowcą (nie wiem czy chodziło o techniku czy o studia)... nie wiem czy to na 100% prawda ale patrząc na niektóre kursy to mam nadzieję, że to jednak nie była prawda i źle usłyszałem...

Chciał mieć logi czyste czy co

heh, czyste logi... dobre :) chciałbym mieć na produkcji tak zupełnie czyściutkie logi :)

komentarz 13 stycznia 2019 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
O, proszę! Kogo my tu mamy...

https://www.youtube.com/watch?v=Pp578w7C9hE&lc=UggLloWcm2FMU3gCoAEC - Sekcja komentarzy.

Nie wiem czy bardziej boli mnie fakt, że zrobiłem to z @ - śmieszki - czy konwencja $login_Register = $_POST['login_Register'];

Taki camelCase, ale z downem. A, nie! Dobra. Wygrał SQLInjection. :P
komentarz 13 stycznia 2019 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Nie wiem czy Mirosław jest wykładowcą, natomiast wiem, że pracuje w technikum. Acz, sprawę z małpą mamy za sobą. Była całkiem spora burza o to. xD

https://forum.pasja-informatyki.pl/122259/co-jest-nie-tak-z-najnowszym-odcinkiem-kursu-miroslawa-zelenta?show=123153#a123153

Jak już tłumaczyłem wielokrotnie w tym wątku - nie mam nic przeciwko podaniu merytokratycznej listy "co można w kodzie zrobić lepiej" - wręcz przeciwnie, pochwaliłem taką inicjatywę. Wytłumaczyłem tylko moje podejście do dydaktyki i prowadzenia widza od starych, uproszczonych technik do dobrych praktyk. Kurs ma nauczyć myślenia! I właśnie dlatego prowadzić widza należy od starych sposobów, czasem bardzo barbarzyńskich, do coraz skuteczniejszych i lepszych z wielu konkretnych powodów. Tylko tak poruszysz szósty (najwyższy) poziom taksonomii Blooma - ocenianie. Widz sam dojdzie do wniosków bo zobaczy oba podejścia w akcji. Była @ w kodzie nie widziałem błędów, dałem try-catch - teraz widzę (wybaczcie groteskowość przykładu). Dydaktyka oparta na podaniu gotowca - "idealnego kodu" ma dwie wady. Pierwsza: dajesz gotowca na zasadzie "tak się powinno robić" i tym samym zachęcasz do ctrl+c i ctrl+v dużo bardziej niż ja w moim podejściu. Widz wyłączył myślenie, czeka na gotowca, wkleja i jest zadowolony. 

Ogólnie to polecam cały temat bo to spora historia naszego forum. Jak się nie mylę to po tym temacie Mirosław mianował Arkadiusza adminem a sam trochę się wycofał z życia forum.

komentarz 13 stycznia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

natomiast wiem, że pracuje w technikum

mam kilku znajomych co pracują w tchnikum w jednym z naszych pięknych polskich miast i niestety z przykrością stwierdzam, że nie są oni dobrymi informatykami... co gorsza, dwóch z nich prowadzi zajęcia z programowania na profilu czy kierunku programistycznym (nie pamiętam już jak to się dokładnie nazywa w technikach), a sam im parę razy pomagałem jak robili jakieś stronki szkoły itp. i niestety naprawdę ich wiedza jest marna :(

W pracy też miałem okazję rozmawiać jakiś czas temu o poziomie nauczania w polskich technikach na profilach inf. i pod kątem programistycznym i rozmawiałem z programistami którzy takowe technika kończyli i niestety potwierdzają w 100% moją opinię o starsznie niskim poziomie...

Nie dotyczy to pewnie wszystkich, są wyjątki, które chcą się rozwijać itp. jeden jest nawet naszym forumowym Kolegą :) (ale pozwolę sobie nie podawać jego danych bo nie wiem czy ujawnia się na forum jako wykładowca w technikum) ale takich ludzi jak on jest chyba w szkolnictwie niewielu...

A patrząc na kod z paru odcinków kursu (odpaliłem sobie wyrywkowo właśnie) to mam wątpliwości czy Mirek napisał kiedykolwiek jakiś realny kod produkcyjny... ja mam swoją opinię na ten temat i moim zdaniem uczyć programowania powinien ktoś, kto przynajmniej z 1-2 lata pracował faktycznie jako programista przy komercyjnych apkach, a nie ktoś, kto zna to tylko z paru książek... ale to moje subiektywne zdanie.

1
komentarz 14 stycznia 2019 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

A patrząc na kod z paru odcinków kursu (odpaliłem sobie wyrywkowo właśnie) to mam wątpliwości czy Mirek napisał kiedykolwiek jakiś realny kod produkcyjny... ja mam swoją opinię na ten temat i moim zdaniem uczyć programowania powinien ktoś, kto przynajmniej z 1-2 lata pracował faktycznie jako programista przy komercyjnych apkach, a nie ktoś, kto zna to tylko z paru książek... ale to moje subiektywne zdanie.

Moje zdanie jest odmienne. Nie oczekuję od nauczyciela niczego więcej, niżeli zainteresowania tematem. Po lekcji z nauczycielem chciałbym czuć zapał do dalszego zgłębiania omawianego tematu.

Na przykład...

Jeżeli na lekcji przerabialibyśmy system rejestracji a na nim Pan Janusz pokazywałby złe praktyki to o ile zaszczepił we mnie ciekawość czy też chęć do przerobienia skryptu na własną rękę w domu - uważałbym, że dobrze wykonał swoją robotę. Może nawet by dostał feedback od co zdolniejszego czy też dociekliwego ucznia o błędach, jakie popełnił i mogliby je naprawić na następnej lekcji.

Gdybym był nauczycielem to zaszczepienie pasji do programowania - tudzież dziedziny, którą bym nauczał - w uczniach byłoby w moim odczuciu ważniejsze niż sposób w jaki to zrobię.

2
komentarz 14 stycznia 2019 przez Comandeer Guru (601,930 p.)

Gdybym był nauczycielem to zaszczepienie pasji do programowania - tudzież dziedziny, którą bym nauczał - w uczniach byłoby w moim odczuciu ważniejsze niż sposób w jaki to zrobię.

I tak, i nie. Merytoryka jest pewną granicą, której w niektórych wypadkach nie powinno się przekroczyć, np. co mi po nauczycielu matematyki, który zaszczepi we mnie pasję do tego przedmiotu, równocześnie wychodząc z błędnego założenia, że 2 + 2 = 5 i oprze na tym całe dalsze nauczanie? Czy w tym momencie nauczyciel zaszczepił we mnie pasję do matematyki, czy może raczej do swojej wizji tego przedmiotu, która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością? 

1
komentarz 14 stycznia 2019 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
edycja 14 stycznia 2019 przez HaKIM

Czy w tym momencie nauczyciel zaszczepił we mnie pasję do matematyki, czy może raczej do swojej wizji tego przedmiotu, która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością? 

Ciekawe pytanie. Otóż; nie wiem.

Gdybym jednak musiał odpowiedzieć, to powiedziałbym, że to zależy od jednostki. Niektórym wyjście na jaw, że 2 + 2 = 5 jest błędem może zrujnować całą pasję do dalszej nauki przedmiotu, a niektórym pasja pozostanie.

Jednak naprawdę ciężko mi sobie wyobrazić sytuację, gdzie nauczyciel wprowadza, świadomie lub nie, uczniów, w taki błąd, gdzie jego wyjście na jaw lub skorygowanie, byłoby końcem zainteresowania przedmiotem przez uczniów.

EDIT po zebraniu myśli:

Wydaje mi się, że zależy to w sporej mierze od tego jak duży ma wpływ błędnie przekazana wiedza, na wyobrażenie jednostki, o danej dziedzinie.

komentarz 14 stycznia 2019 przez Ehlert Ekspert (212,790 p.)

To nie jest kwestia tylko małpy. Wszystkie dzieciaki nauczyły się, że jak robić konkretne urle w aplikacji to tylko przez htaccess. I to jest myśl. Po co komu routing jak można robić Rewrite z /post/24 na /post.php?id=24. A wszystko dlatego bo ja nie potrzebuje frameworków routingu bo robię prostego bloga. ​​​​​​

Kiedyś tego nie widziałem, ale takie są przykre skutki braku odpowiedzialności za to, co się dzieciom przekazuję w kursach.

1
komentarz 14 stycznia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Kiedyś tego nie widziałem, ale takie są przykre skutki braku odpowiedzialności za to, co się dzieciom przekazuję w kursach.

a nie byłoby tego problemu gdyby do nauczania brali ludzi którzy faktycznie tworzyli aplikacje i umieliby wskazać dobre i złe praktyki i jednoczesnie nakierować co i jak jest złe i dlaczego, bo wiedza książkowa nie zawsze jest odzwierciedleniem praktyki... tylko że do tego potrzeba by ludzi z jakimś faktycznie doświadczeniem, a nie tylko z doświadczeniem w pedagogice... Wydaje mi się też, że tutaj przedmioty z programowania są właśnie wymagające w tym względzie, bo np. takiej matmy uczy dobrze nauczyciel, który całe życie jest  tym nauczycielem, fizyki też itp. ale kiepsko widzę nauczanie programowania przez osobę, która nigdy sama programistą nie była...

komentarz 14 stycznia 2019 przez Ehlert Ekspert (212,790 p.)

Jest takie kontrowersyjne powiedzenie, w którym jest ziarno prawdy. 

Jeśli ktoś potrafi coś naprawdę dobrze, to robi to i trzepie niezły hajs. Jeśli zaś średnio mu wychodzi, to uczy innych.

wink 

komentarz 14 stycznia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Oj nie zawsze... mialem okazję uczestniczyć w szkoleniach, gdzie uczyli ludzie w naprawdę dużym doświadczeniem i wiedzą praktyczną... więc różnie to bywa.
+1 głos
odpowiedź 14 stycznia 2019 przez Gowi Użytkownik (830 p.)
edycja 14 stycznia 2019 przez Gowi

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 985 wizyt
pytanie zadane 19 sierpnia 2017 w Offtop przez seba Dyskutant (8,900 p.)
+3 głosów
4 odpowiedzi 2,832 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2016 w Offtop przez BambusPL Początkujący (420 p.)
+2 głosów
0 odpowiedzi 207 wizyt

92,615 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,776 komentarzy

61,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...