Hmm najwyższy czas, abym i ja się wypowiedział w tym temacie.
Dziękuję autorowi za poświęcony czas na przygotowanie takiego tematu. Uważam, że takie dyskusje są potrzebne, merytoryczne argumenty są zawsze na miejscu. Smuci mnie jedynie fakt, że osoby młode tutaj, odbierają to jako MEGA WIELKĄ kłótnię, co jest błędne. Jest tutaj prowadzona dyskusja, największa moim zdaniem do tej pory na forum.
Sugeruję dla własnego rozwoju przeczytać cały temat. Dowiecie się wiele ciekawych rzeczy. :)
Postanowiłem zrezygnować z udzielania się tutaj na forum.
Dziękuję za wspólnie spędzony czas.
Zacznę może od zacytowania komentarza, który najbardziej zdenerwował mnie w tym temacie:
Taka dobra rada dla Pro. Nie wymagajcie nie wiadomo jakich rzeczy ani od tych którzy mają wiedzę i robią kursy które są targetowane na tych, którzy są zieloni i dopiero zaczynają, ani tym bardziej od tych którzy dopiero się uczą i czasem wystawiają coś pod Waszą ocenę. Idea jest słuszna i tak ma być! To są kursy dla tych, którzy dopiero zaczynają z HTML, CSS, Java Script a zaczyna się od podstaw, na HTML5 i nie wiadomo jeszcze co w CSS i JS przyjdzie jeszcze czas. Jest tu naprawdę dużo rzeczy do opanowania i minie jeszcze dość dużo czasu zanim taki zielony w temacie będzie w miarę dobrze to ogarniał.
Kurs jest bardzo dobrze przygotowany, sam zresztą trochę się nauczyłem z CSS, bo wcześniej słabo ogarniałem choćby pozycjonowanie elementów, plus jest taki że cała wiedza jest po polsku a nie po angielsku, gdzie trzeba jeszcze znać język, dodatkowo w jednym miejscu a nie tak że trzeba szukać nie wiadomo gdzie po sieci. Trochę przydatnych rzeczy do nauki jest na w3schools.com, tam można sobie jeszcze ćwiczyć.
(daro0 )
Taka dobra rada dla początkujących. Nie bójcie się dawać czegoś pod ocenę, bo wtedy nauczycie się najwięcej. Pójdziecie do roboty i tam co tydzień, albo i wcześniej, ktoś będzie wam robił Code Review.
Najgorsze jest to, że traktujecie to jakby Was atakowano (Ktoś daje do oceny stronę, a później ukrywa temat, bo zderzył się z rzeczywistością), a to tylko dyskusja na temat kodu..
@daro0 powinieneś dziękować ile się tylko da, że Ci "Pro" są tu na forum i rozwiązują problemy, które mają ludzie po oglądaniu tych kursów. (Chcą iść dalej, ale nie wiedzą jak). Prawdę mówiąc nikt nas tu nie trzyma, możemy sobie pójść w każdej chwili, ale postanowiliśmy dzielić się wiedzą (a nie musimy)... wyobraź sobie, że kilka lat temu, w PL sieci nie było dobrych materiałów z których można byłoby się uczyć. Trzeba było pracować z dokumentacją i to po ang! Da się? DA!
Co otrzymujemy w zamian?
Falę bezpodstawnego hejtu, często jeżdżą po nas... taki chyba nasz los.. Bo ludziom nie chce się myśleć. Byleby kod działał. Ctrl+C Ctrl+V <3
Po prostu swoją postawą prezentujesz, że jesteś zwykłym klepaczem kodu, a nie programistą.
No bo kim jest programista?
To nie tylko człowiek, który klepie kod, ale to człowiek dociekliwy, starający rozwiązać dany problem najpierw szukając informacji do problemu podchodzący w sposób analityczny, dbający o kod.
Nie wyobrażam sobie programisty, który nie umie angielskiego, przecież to absolutna podstawa. W Gimnazjum już uczą na takim poziomie, że można spokojnie się dogadać. Wniosek? Lenistwo.
Tak jak Comandeer powiedział:
Bo w polskim community webowym wciąż istnieje niesamowicie niska świadomość dotycząca kwestii semantyki, dostępności i użyteczności kodu. I ten trend, zamiast spadać, rośnie, co jest niezwykle niepokojące, a co można zauważyć po stronach, które są oddawane do oceny choćby na tym forum. De facto w każdej powtarzają się te same, podstawowe błędy a11y czy UX – mimo wielokrotnego ich napiętnowania. I znów pojawia się słynne "bo działa"…
(Comandeer)
Powiem tak..
Popłakałem się jak zobaczyłem same złe praktyki w kursie Mirka odnośnie PHP#2. To właśnie przez ten kurs tu trafiłem.
Zaraz pewnie ktoś napiszę, że "jak Ci się nie podoba to zrób swój własny"
TAK SIĘ WŁAŚNIE STAŁO: https://php-kurs.gitbooks.io/ (Wciąż w trakcie budowy)
Ten kurs nie jest dla zwykłych klepaczy kodu, jest dla programistów :>
Zadaję sobie jedno pytanie..
Dlaczego, jak już dzielimy się wiedzą i robimy jakieś kursy/poradniki nie uczymy standardów oraz PRACY Z DOKUMENTACJĄ od samego początku? (MDN/PHPManual/Dokumentacja jQuery)
Przerwijmy w końcu to błędne koło. Mam wrażenie, że POLSKI WEBDEV zatrzymał się na HTML4, PHP5.2 i nic nie wygląda na to, aby miał ruszyć dalej.
Poświęcam kilkanaście godzin dziennie na próbę poprawienia kondycji sieci jako takiej, Tłumaczę problemy z semantyką, z dostępnością, użytecznością, powołuję się na specyfikacje, standardy, dobre praktyki, opinie innych… i albo spotykam się z postawą "ale o co ci chodzi – przecież działa", albo wręcz z wrogością; w nielicznych wypadkach coś się faktycznie zmienia na lepsze. Dzień się kończy, zaczyna się nowy… i znów wszystko, dokładnie to samo, od początku. To jest walenie głową w mur. Nawet jak uda mi się go lekko naruszyć mym twardym łbem, to jak tylko na chwilę przestanę, by otrzeć pot z czoła, to jakiś murarz szybko zatynkuje ubytek.
Cieszy mnie, że tyle osób czyta moje artykuły, że ludzie je chwalą. Jestem zadowolony, jak słyszę, że ludzie rozpoznają markę WebKrytyk.pl. Wręcz jestem przepełniony radością, gdy widzę stronę z prawidłową semantyką, a już wgl wpadam w pychę, gdy ktoś napisze, że to dzięki mojemu tutorialowi… Tylko co z tego? Co z tego, skoro 95% osób albo się na to złości, albo wyśmiewa się ze mnie i mojego "pierdolenia", albo – co chyba najgorsze – po prostu wzrusza ramionami. Walę głową w mur. Codziennie.
(Comandeer)
Nie poddawaj się Tomek. Kiedyś na pewno Ci za to ludzie podziękują.
Słowo do Mirka:
Masz chłopie talent do przekazywania wiedzy.
Zrobisz z tą krytyką co zechcesz, w końcu to Twoje materiały. :)
Mam tylko jedną małą prośbę:
Pokaż swoim widzom, jak pracujesz z dokumentacją np. MDN, jak szukać takich informacji w kolejnych kursach. Jeżeli uda się pokazać jak szukać to myślę, że po każdym odcinku będzie choć jedna osoba więcej pracująca z dokumentacją i masa mniej durnych pytań tu na forum. :)
Pozdrawiam, efik.