• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Mój trzeci program konsolowy w Python-problem

Object Storage Arubacloud
–1 głos
297 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2019 w Python przez Absum Bywalec (2,640 p.)
zamknięte 9 stycznia 2019 przez Absum

Witam dzisiaj tak sobie siedzę i uczę się z książki pisząc kod:

import random

print("Witaj w konsolowej grze`Zabij przeciwnika` zasady są proste! Przeżyj zabijając jak największą liczbe wrogów. POWODZENIA")
print("\nWpisz 'start' w celu rospoczęcia rozgrywki: ")

rozpoczęcie=""
while rozpoczęcie !="start":
	rozpoczęcie=input("")
print("\nżyczymy dobrej rozgrywki:) ")


życie=100
przeciwnik=0
obrażenia=random.randint(1,10)

while życie > 0:
	przeciwnik += 1
	życie-= obrażenia

	print("\n\n Twój człowiek zabił wroga tracąc", obrażenia ," życia")
	print("Twój człowiek pożegnał ",przeciwnik,"-ego ","wroga")

Nie satysfakcjonuje mnie modół random a konkretnie funkcja randint lecz i tak podejżewam ,że nie znam jej możliwości.Chodzi mi o to ,że chcę uzyskać by za każdym nowym zadanym obrażeniem ilość zadanego damage się zmieniała a nie by przyjmowała stałą losą liczbę do zakończenia działania.Myślę ,że wiadomo o co chodzi.

Wiem,wiem język angielski do opisywania zmiennych ale jakoś bardziej czytelne jest dla mnie gdy piszę po polsku ewentualnie można pozmieniać pod koniec prac :p

Opóźnienia w projektach mam hehe (0.o) 

Bardzo proszę o pomoc.

 

komentarz zamknięcia: Problem został rozwiązany.
komentarz 9 stycznia 2019 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Rozumiem, że chcesz wrzucając codziennie co zrobiłeś 'dokumentować' swój postęp, ale radziłbym Ci raczej wrzucać tu tylko problemy, a nie spamować codziennie forum. Osobiście widzę to jako spam
komentarz 9 stycznia 2019 przez Absum Bywalec (2,640 p.)
Wporządku, zatem przepraszam i zaprzestane spamowania forum.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 stycznia 2019 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
wybrane 9 stycznia 2019 przez Absum
 
Najlepsza

Po zaimportowaniu modułów, a przed zaczęciem czegokolwiek innego (u ciebie 2 linijka) powinieneś dodać:

random.seed()

żeby liczby były 'bardziej losowe', a samo

obrażenia=random.randint(1,10)

powinno znaleźć się w pętli.

1
komentarz 9 stycznia 2019 przez RafalS VIP (122,820 p.)

Po zaimportowaniu modułów, a przed zaczęciem czegokolwiek innego (u ciebie 2 linijka) powinieneś dodać:

random.seed()

Nie musisz. Python tutaj jest bardziej user-friendly niż inne języki, gdzie trzeba to zrobić jawnie. random.seed() jest i tak wołane przy imporcie modułu. Możesz sprawdzić w źródle:

class Random(_random.Random):   
 def __init__(self, x=None):
        self.seed(x)

...
_inst = Random()

 

+1 głos
odpowiedź 9 stycznia 2019 przez mibdbz Gaduła (4,300 p.)
Cześć. Nie programuję w Pythonie, ale myślę że funkcje random musisz po prostu umieścić także w pętli. A co do języka angielskiego, to przyzwyczajaj się od samego początku. Z czasem będzie coraz trudniej, i coraz mniej czasu na poprawianie na koniec projektu.
1
komentarz 9 stycznia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Wystarczy wsadzic w petle, chociaz taka rozgrywka moze trwac troche, bo caly czas moze wyskakiwac jeden. Mysle ze fajnie byloby rozbudowanie bohatera o obrazenia i przeciwnika o zycie. I moze jakas interakcje, inaczej jest to tylko wypisywanie 2 linijek tekstu
komentarz 9 stycznia 2019 przez Absum Bywalec (2,640 p.)
@DragonCoder

Miałem to w planach lecz póki co nie mam jeszcze wiedzy która by umożliwiała by mi takie rozbudowanie programu.
komentarz 9 stycznia 2019 przez Absum Bywalec (2,640 p.)
Dzięki za rade @mibdbz :)
komentarz 9 stycznia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Jak nie masz? If, elif + input, output, petle... Nikt nie pisal, ze musi byc to cos trudnego. W petli za kazdym razem czytasz co wpisal uzytkownik, sprawdzasz ifem i tyle.

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 151 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2019 w Python przez Absum Bywalec (2,640 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 288 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 440 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2019 w Nasze projekty przez Absum Bywalec (2,640 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...