• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mój drugi program konsolowy w python.

Object Storage Arubacloud
+1 głos
150 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2019 w Python przez Absum Bywalec (2,640 p.)

Witam,dzisiaj mija drugi dzień nauki programowana z Python z książką Michaela Dawsona.

Dzisiaj poznałem czym jest klauzela else i instrukcja if oraz nauczyłem sie je wykorzystywać w kodzie.

print("Witaj zostałam zablokowana szyfrem 3 cyfrowym pomóż mi sie wydostać dobry człowieku.")
start=input("\n\nJeżeli jesteś gotowy wciśnij dowolny klawisz a nastepnie naciśnij enter ")
#passwordKey:007
print("Odgadnij szyfr z zakresu 000-999.Pamiętaj masz tylko jedną szanse! Po wpisaniu nieprawidłowego szyfru zostaje zablokowana na zawsze.\nPowodzenia")
password=input()
if password == "007":
	print("szyfr poprawny!","\nBardzo dziękuję Tobie za pomoc gdyby nie Ty była bym tu uwięziona na zawsze!")

else:
	print("szyfr niepoprawny!","\nNiestety nie udało się lecz i tak dziękuję Ci za pomoc!")

Szczerze odgadnięcie tego szyfru nie znając kodu graniczyła by z cudem hehe :p

Witaj zostałam zablokowana szyfrem 3 cyfrowym pomóż mi sie wydostać dobry człowieku.                                                  

Jeżeli jesteś gotowy wciśnij dowolny klawisz a nastepnie naciśnij enter 1                                                             
Odgadnij szyfr z zakresu 000-999.Pamiętaj masz tylko jedną szanse! Po wpisaniu nieprawidłowego szyfru zostaje zablokowana na zawsze.  
Powodzenia                                                         
007                                                                
szyfr poprawny!                                                    
Bardzo dziękuję Tobie za pomoc gdyby nie Ty była bym tu uwięziona na zawsze!                                                          

[Program finished]

W sumie to na tyle myślę ,że dzisiaj zeznajomie się z klauzelą elif (w sumie miałem jej użyć do projekciku ale jakoś nie miała tam zastosowania)oraz pętli while.

W sumie to dzisiaj wszystko :)

Ps.A poprawiłem te spacje miedzy znakami i przestałem jej używać oraz w miare możliwości zaczne uzywać języka Angielskiego do nazywania zmiennych.

Narazie,w razie gdy popełniam jakieś błędy uprzejmie będę dziękował za wytknięcie mi ich :p

 

 

2
komentarz 7 stycznia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
1. Fajnie by bylo, gdybys robil linie wolna miedzy i putem a outputem, bo lepiej to widac

2. Klauzula elif, nie rozni sie niczym od else i if, po prostu dzieki temu mozesz dodac wiecej warunkow do rozpatrzenia niz 2 (if else)

3. Nie wiem czy to ma sens, mam na mysli pisananie codziennie na forum, czego sie nauczyles. Poucz sie u tydzien, dwa, miesiac napisz wiekszy projekt i go tu wklej
komentarz 7 stycznia 2019 przez Absum Bywalec (2,640 p.)
1.Jeśli dobrze rozumiem mam stawiać linie za kazdym nowym wykonanym zadaniem?

2.Tak właśnie myślałem ,w książce ten temat omawiany jest co prawda czytelnie lecz topornie.

3.Motyw przewodni wrzucania tutaj postępów jest taki ,iż pozwoli mi to zachować systematyczność,doda więcej motywacji do działania jak i będzie to jakiegoś rodzaju pomoc dla osób również początkujących.Postanawiając wrzucać swoje "projekciki" codziennie zmuszam sie do myślenia aby przed końcem dnia wymyśleć nowy pomysł z materiałów których sie nauczyłem.

Brzmi trochę jak własna seria :p Nie jest to uciążliwe dla was ?
komentarz 8 stycznia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

@Absum,

#passwordKey:007

print("Witaj zostałam zablokowana szyfrem 3 cyfrowym pomóż mi sie wydostać dobry człowieku.")

start=input("\n\nJeżeli jesteś gotowy wciśnij dowolny klawisz a nastepnie naciśnij enter ")

print("Odgadnij szyfr z zakresu 000-999.Pamiętaj masz tylko jedną szanse! Po wpisaniu nieprawidłowego szyfru zostaje zablokowana na zawsze.\nPowodzenia")
password=input()

if password == "007":
    print("szyfr poprawny!","\nBardzo dziękuję Tobie za pomoc gdyby nie Ty była bym tu uwięziona na zawsze!")
else:
    print("szyfr niepoprawny!","\nNiestety nie udało się lecz i tak dziękuję Ci za pomoc!")

Ja bym to zrobil tak, zeby widziec co gdzie i jak.

3. Jak sie mowi w niemczech jaein... Czyli tak i nie, z jednej strony oznacza to ze w ciagu roku wrzucisz 365 razy kod na forum, z czego, może polowa bedzie bardziej skomplikowana i bedzie wymagac poprawek w kodzie itd. 

komentarz 8 stycznia 2019 przez Absum Bywalec (2,640 p.)
3.A to wiadomo ,że z czasem projekty będą wymagać wiecej czasu i wkładu i wraz z rozwojem ,codzienne dostarczanie projektów nioslo by ze sobą błędy i prostote i mniejsze zaangazowanie się wiekszymi projektami.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 439 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2019 w Nasze projekty przez Absum Bywalec (2,640 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 297 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2019 w Python przez Absum Bywalec (2,640 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 280 wizyt
pytanie zadane 15 marca 2022 w Python przez Tankista Początkujący (280 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...