Ja osobiście korzystam z Kindla (chyba to jest Kindle 7) i mogę go polecić, ale tak bardziej ogólnie: pierwsza rzecz to ekran - koniecznie e-papier (chyba już inne wyszły z użycia) - tło nie jest co prawda tak białe jak przy zwykłym, przez co światło do czytania musi być odpowiednie, ale oprócz tego sprawuje się świetnie (czytanie w słońcu czy przy lampce bez problemu). Fajną opcją jest wbudowane podświetlenie, ale lampkę na klips możesz dokupić później za ~30 zł. Są czytniki z przyciskami, są z dotykowym ekranem - ja mam dotykowy ekran i bardzo sobie chwalę to rozwiązanie, odcisków palców czy zabrudzeń w ogóle nie widać, a jest to bardzo prosty i wygodny sposób kontroli. Oprócz tego zwróć uwagę na obsługiwane formaty. Głównie są trzy: .mobi (dla kindli), .epub i pdf. Z perspektywy mojego kindla można korzystać z wszystkich trzech, z tym że .mobi wygląda i działa świetnie, a przy pozostałych dwóch tekst się rozwala przy skalowaniu (da się czytać), a jak są obrazki to tragedia, więc czytanie pdf'a nie jest jakieś porywające (może nowsze sobie lepiej radzą). Ostatnia rzecz to wysyłanie książek na czytnik - w kindlu wygląda to tak, że wklejasz książkę do programu, klikasz wyślij, łączysz czytnik z wi-fi, książka się pobiera (parę sekund) i ją masz. Oczywiście zawsze pozostaje opcja przez kabelek. Generalnie polecam Kindle.