• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka javy z thinking in java

Object Storage Arubacloud
0 głosów
663 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2019 w Java przez matrix Nowicjusz (240 p.)
Cześć. Od niedawna uczę się javy z thinking in java. Chce na poważnie przyłożyć się do programowania bo wzdęciem liznąłem tylko ten temat( uczyłem się podstaw pythona,html...) Obecnie jestem na 3 dziale. Są to operatory  javy. Zaintrygowal mnie kod w temacie z przypisaniem. Autor napisał taki kod

Number n1 = new Number();

Number n2 = new Number();

n1.i = 9;

n2.i = 47;

Następnie n1 = n2; i sprawdził to w konsoli. Czy nie mógł bym dać int n1;n1=4; i po prostu n1=n2; przecież tez wychodzi po co sobie to utrudniać. Na dodatek nie do końca wytłumaczone było dla czego zastosował to new. Może ktoś mi pomoc w tym? Z góry sory ze nie wpisałem tego w bloczek ale nie wiedziałem ze można a jestem na telefonie ;p
komentarz 1 stycznia 2019 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)

Mówisz o tym? 

//: operators/Equivalence.java
public class Equivalence {
 public static void main(String[] args) {
 Integer n1 = new Integer(47);
 Integer n2 = new Integer(47);
 System.out.println(n1 == n2);
 System.out.println(n1 != n2);
 }
} /* Output:
false
true
*///:~ 

 

komentarz 2 stycznia 2019 przez matrix Nowicjusz (240 p.)
Tak

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 stycznia 2019 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
Thinking in Java według mnie dziś należy czytać tylko jako uzupełnienie wiedzy, ponieważ język Java bardzo się zmienił od tego czasu i mogą być tam pokazane złe rzeczy - w sensie sztuki pisania kodu, a i z samej Javy też - chociażby brak Optionala i lambd wiele zmienia.

Według mnie lepiej jest zainwestować w książki Hortsmanna lub jak masz więcej pieniędzy to:

https://helion.pl/ksiazki/java-kompendium-programisty-wydanie-x-herbert-schildt,javk10.htm#format/e

Oo jest promocja ebook za 30 zł, polecam skorzystać. Powyższa książka ma jeszcze tę zaletę, że nie trzeba jej czytać od początku do końca, bo np. w Hortsmannie, o ile pamiętam to jeden przykład jest ciągnięty przez wiele rozdziałów, przez co nie czytając rozdziału jakiegoś tam, nie wiesz skąd się wziął dany fragment kodu i nie da się go wpisać do IDE, i uruchomić bez kartkowania. W wyżej wymienionej tego nie ma, każdy podrozdział praktycznie ma osobny przykład, który można niezależnie uruchomić i testować.
komentarz 2 stycznia 2019 przez matrix Nowicjusz (240 p.)
Ok dzięki. Jak jest po promo to biorę, a czy moja wersja kodu tez jest prawidłowa? Jakbyś nie zrozumiał to mogę wpisać w bloczek ten kod
1
komentarz 2 stycznia 2019 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
edycja 2 stycznia 2019 przez mbabane

W powyższym przykładzie chyba chodzi o to, że pokazane jest o co chodzi z referencjami do obiektów. Mimo, że dla nas ludzi te obiekty to to samo, oba reprezentują liczbę 47, to dla javy nie jest to samo i nie można obiektów tworzonych przez new (i ogólnie obiektów) porównywać przez == w celu sprawdzenia czy ich zawartość jest taka sama bądź nie.

Generalnie jeśli się da to tzw. dużych integerów i innych, należy unikać. Jednym z powodów jest to że duże inty itp. oznaczają dodatkową pracę dla Garbage Collectora.

 

A i to jest w ogóle błędne:

Number n1 = new Number();

bo nie da się tak zrobić, ponieważ Number to klasa abstrakcyjna.

komentarz 2 stycznia 2019 przez matrix Nowicjusz (240 p.)
Aha rozumiem już. Faktycznie bo jest tak ze przy == jest false :) a swoją droga co sądzisz żeby jeszcze pouczyć się html czy lepiej nie mieszać języków i nauczyć się na razie jednego?
komentarz 2 stycznia 2019 przez kejm_ Bywalec (2,310 p.)
Mieszaj i zadawaj pytania. Mózg ogarnie ;D

Nie oglądaj tylko telewizji.
komentarz 2 stycznia 2019 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
edycja 2 stycznia 2019 przez mbabane
Sam HTML jakby to ująć nie jest niczym groźnym i nie spowoduje mieszania się informacji. Java często idzie w parze z XML (chociażby maven). HTML bazuje na XML więc sama wiedza może Ci rozjaśnić pewne rzeczy, bądź nie będzie powodować jakiegoś strachu przed nim - ale też nie rzucaj wszystkiego i nie ucz się XML. Jeśli masz ochotę na Javę to ucz się Javy.

Z HTML jest jeszcze taka rzecz, że po 2 tygodniach pracy z nim będziesz go prawdopodobnie znał w dość dużym procencie. Siedząc nad Javą przez 2 tygodnie (zakładając, że nie umiesz nić), być może będziesz wiedział czym jest klasa.

Dla samego treningu umysłu pewnie, ucz się HTML, bo lepiej go umieć niż nie umieć - abyś tylko nie skakał z jednego języka na drugi bo wtedy nic konkretnego nie będziesz umiał - tak przynajmniej uważam, bo są  zdaje się ludzie, którym to nie przeszkadza w uczeniu się.

A miałem jeszcze coś napisać, ale komu by się chciało tyle czytać - innym razem.
komentarz 2 stycznia 2019 przez matrix Nowicjusz (240 p.)

@Kamil Błaszczyk, od telewizji stronie ;D

0 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2019 przez kejm_ Bywalec (2,310 p.)
Jeśli nie wiesz co oznacza "new" to nie zabieraj się za tę książkę. Jest dobrym uzupełniaczem i pozwala podchwycić sposób rozumowania autora.

Najpierw spędź konkretne 400 godzin nad tutorialami i pisz kod, siedź i siedź aż to pokochasz lub znienawidzisz.
komentarz 2 stycznia 2019 przez matrix Nowicjusz (240 p.)
Masz jakieś sprawdzone stronki z tutorialami?

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,049 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2018 w Java przez niezalogowany
0 głosów
0 odpowiedzi 253 wizyt
pytanie zadane 9 sierpnia 2017 w Offtop przez Smart Website Użytkownik (920 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 215 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez hrqe Nowicjusz (120 p.)

92,588 zapytań

141,439 odpowiedzi

319,685 komentarzy

61,974 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...