• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka javy z thinking in java

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
727 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2019 w Java przez matrix Nowicjusz (240 p.)
Cześć. Od niedawna uczę się javy z thinking in java. Chce na poważnie przyłożyć się do programowania bo wzdęciem liznąłem tylko ten temat( uczyłem się podstaw pythona,html...) Obecnie jestem na 3 dziale. Są to operatory  javy. Zaintrygowal mnie kod w temacie z przypisaniem. Autor napisał taki kod

Number n1 = new Number();

Number n2 = new Number();

n1.i = 9;

n2.i = 47;

Następnie n1 = n2; i sprawdził to w konsoli. Czy nie mógł bym dać int n1;n1=4; i po prostu n1=n2; przecież tez wychodzi po co sobie to utrudniać. Na dodatek nie do końca wytłumaczone było dla czego zastosował to new. Może ktoś mi pomoc w tym? Z góry sory ze nie wpisałem tego w bloczek ale nie wiedziałem ze można a jestem na telefonie ;p
komentarz 1 stycznia 2019 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)

Mówisz o tym? 

//: operators/Equivalence.java
public class Equivalence {
 public static void main(String[] args) {
 Integer n1 = new Integer(47);
 Integer n2 = new Integer(47);
 System.out.println(n1 == n2);
 System.out.println(n1 != n2);
 }
} /* Output:
false
true
*///:~ 

komentarz 2 stycznia 2019 przez matrix Nowicjusz (240 p.)
Tak

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 stycznia 2019 przez mbabane Szeryf (79,300 p.)
Thinking in Java według mnie dziś należy czytać tylko jako uzupełnienie wiedzy, ponieważ język Java bardzo się zmienił od tego czasu i mogą być tam pokazane złe rzeczy - w sensie sztuki pisania kodu, a i z samej Javy też - chociażby brak Optionala i lambd wiele zmienia.

Według mnie lepiej jest zainwestować w książki Hortsmanna lub jak masz więcej pieniędzy to:

https://helion.pl/ksiazki/java-kompendium-programisty-wydanie-x-herbert-schildt,javk10.htm#format/e

Oo jest promocja ebook za 30 zł, polecam skorzystać. Powyższa książka ma jeszcze tę zaletę, że nie trzeba jej czytać od początku do końca, bo np. w Hortsmannie, o ile pamiętam to jeden przykład jest ciągnięty przez wiele rozdziałów, przez co nie czytając rozdziału jakiegoś tam, nie wiesz skąd się wziął dany fragment kodu i nie da się go wpisać do IDE, i uruchomić bez kartkowania. W wyżej wymienionej tego nie ma, każdy podrozdział praktycznie ma osobny przykład, który można niezależnie uruchomić i testować.
Ok dzięki. Jak jest po promo to biorę, a czy moja wersja kodu tez jest prawidłowa? Jakbyś nie zrozumiał to mogę wpisać w bloczek ten kod
1
komentarz 2 stycznia 2019 przez mbabane Szeryf (79,300 p.)
edycja 2 stycznia 2019 przez mbabane

W powyższym przykładzie chyba chodzi o to, że pokazane jest o co chodzi z referencjami do obiektów. Mimo, że dla nas ludzi te obiekty to to samo, oba reprezentują liczbę 47, to dla javy nie jest to samo i nie można obiektów tworzonych przez new (i ogólnie obiektów) porównywać przez == w celu sprawdzenia czy ich zawartość jest taka sama bądź nie.

Generalnie jeśli się da to tzw. dużych integerów i innych, należy unikać. Jednym z powodów jest to że duże inty itp. oznaczają dodatkową pracę dla Garbage Collectora.

A i to jest w ogóle błędne:

Number n1 = new Number();

bo nie da się tak zrobić, ponieważ Number to klasa abstrakcyjna.

Aha rozumiem już. Faktycznie bo jest tak ze przy == jest false :) a swoją droga co sądzisz żeby jeszcze pouczyć się html czy lepiej nie mieszać języków i nauczyć się na razie jednego?
komentarz 2 stycznia 2019 przez kejm_ Bywalec (2,310 p.)
Mieszaj i zadawaj pytania. Mózg ogarnie ;D

Nie oglądaj tylko telewizji.
komentarz 2 stycznia 2019 przez mbabane Szeryf (79,300 p.)
edycja 2 stycznia 2019 przez mbabane
Sam HTML jakby to ująć nie jest niczym groźnym i nie spowoduje mieszania się informacji. Java często idzie w parze z XML (chociażby maven). HTML bazuje na XML więc sama wiedza może Ci rozjaśnić pewne rzeczy, bądź nie będzie powodować jakiegoś strachu przed nim - ale też nie rzucaj wszystkiego i nie ucz się XML. Jeśli masz ochotę na Javę to ucz się Javy.

Z HTML jest jeszcze taka rzecz, że po 2 tygodniach pracy z nim będziesz go prawdopodobnie znał w dość dużym procencie. Siedząc nad Javą przez 2 tygodnie (zakładając, że nie umiesz nić), być może będziesz wiedział czym jest klasa.

Dla samego treningu umysłu pewnie, ucz się HTML, bo lepiej go umieć niż nie umieć - abyś tylko nie skakał z jednego języka na drugi bo wtedy nic konkretnego nie będziesz umiał - tak przynajmniej uważam, bo są  zdaje się ludzie, którym to nie przeszkadza w uczeniu się.

A miałem jeszcze coś napisać, ale komu by się chciało tyle czytać - innym razem.

@Kamil Błaszczyk, od telewizji stronie ;D

0 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2019 przez kejm_ Bywalec (2,310 p.)
Jeśli nie wiesz co oznacza "new" to nie zabieraj się za tę książkę. Jest dobrym uzupełniaczem i pozwala podchwycić sposób rozumowania autora.

Najpierw spędź konkretne 400 godzin nad tutorialami i pisz kod, siedź i siedź aż to pokochasz lub znienawidzisz.
Masz jakieś sprawdzone stronki z tutorialami?

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,247 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2018 w Java przez niezalogowany
0 głosów
0 odpowiedzi 262 wizyt
pytanie zadane 9 sierpnia 2017 w Offtop przez Smart Website Użytkownik (920 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 232 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez hrqe Nowicjusz (120 p.)

92,957 zapytań

141,916 odpowiedzi

321,148 komentarzy

62,287 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...