• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie na zaliczenie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
462 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2018 w Java przez Downheimer Nowicjusz (120 p.)
Hej, mam do zrobienia zadanie na zaliczenie, jego treść to:

Napisać klasę Lekarstwa, która umożliwia przechowanie i zarządzanie informacjami związanymi z aktualną listą leków. Na potrzeby zadania można założyć, że tablice są poprawnie uzupełnione. Klasa ta powinna zawierać następujące pola prywatne: • String[] nazwa – tablica z nazwami leków, • double[] cena – tablica z cenami poszczególnych leków (każda cena przypisana jest do leku zapisanego pod tym samym indeksem w tabeli), • double[] refundacja – tablica z procentem refundacji danego leku (0.1, to 10% itp.). Należy stworzyć konstruktor, w którym wszystkie nazwy leków zapisanych w tabeli zostają zapisane w taki sam sposób: pierwsza litera wielka, reszta małymi literami. Metody publiczne: • double cena(String lek, boolean ubezpieczony) – funkcja, która zwraca cenę leku, którego nazwa podana jest jako parametr funkcji. Jeśli parametr ubezpieczony ma wartość true, to cena zostaje obniżona o taki procent, jaki zapisany jest w tabeli refundacja. • String maksymalnaRefundacji() – funkcja, która zwraca nazwę leku, do którego przysługuje największa refundacja kosztów z NFZ (jeśli lek kosztuje 3 zł i refundacja wynosi 50%, to NFZ dopłaca 1,5 zł, a jeśli lek kosztuje 100 zł, a refundacja wynosi 5%, to NFZ dopłaca 5 zł – w tym przypadku zwrócona zostanie nazwa drugiego leku). • double kosztCalkowity() – funkcja zwraca sumaryczny koszt zamówienia. • void wyswietl() – funkcja wyświetla informacje o leku: jego nazwę, cenę oraz procent refundacji.

 

Móglby mi ktos wytłumaczyć w jaki sposób mam się do tego zabrać, czy tu bedzie istniała jedna klasa czy więcej? Jestem 2 miesiąc na informatyce i jestem laikiem jeżeli chodzi o te rzeczy a chce się nauczyć ;/

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 listopada 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

Wszystko masz podane i wypisane. Jeśli wiesz co to jest klasa, jak ją tworzyć i w jaki sposób z niej skorzystać to, to zadanie raczej nie powinno przysporzyć Ci jakiś problemów (tak na prawdę wszystko masz podane). Jeśli nie wiesz i skoro chcesz się tego nauczyć to dowiedz się czym są klasy, metody, konstruktory i jak to wykorzystać. (Sprawdź dział Java na forum, ostatnio było kilka pytań o książki czy kursy, więc wszystko jest na wyciągnięcie -> Java).

Zgodnie z zadaniem masz mieć jedną klasę o nazwie Lekarstwa.

komentarz 19 listopada 2018 przez Downheimer Nowicjusz (120 p.)

Już złapałem jak mam utworzyć obiekt, teraz mam taką sytuację:

public static void main(String[] args) {
         String nazwa[]={"Ibum ", "Apap " , "Nospa " , "Ketonal "};
     double cena[]={5.0, 25.0, 16.0, 10.0};
     double refundacja[]={0.1, 0.2, 0.3, 0.4};
    
     System.out.println("W bazie leków znajdują się:");
    for(int i=3; i>=0;i--){
    System.out.print(nazwa[i]);
    }
    System.out.println("");
    System.out.println("Podaj nazwę leku ,którego cena Cię interesuje:");
    String wprowadzony_lek=
    System.out.println(wprowadzony_lek);

 

1
komentarz 19 listopada 2018 przez Darek554 Użytkownik (980 p.)
To znaczy, jaką sytuację?
komentarz 19 listopada 2018 przez Downheimer Nowicjusz (120 p.)
Robiłeś dokładnie to samo zadanie co ja tutaj wkleiłem, masz go może jeszcze gdzieś na dysku?
komentarz 19 listopada 2018 przez Darek554 Użytkownik (980 p.)
Nie wiem, jutro sprawdzę.
komentarz 20 listopada 2018 przez Darek554 Użytkownik (980 p.)

@Downheimer Nie mam, skopiuj sobie kod z tego mojego tematu.

+1 głos
odpowiedź 19 listopada 2018 przez KDM Początkujący (260 p.)
Masz jedynie stworzyć klase z polami oraz metodami wypisanymi w poleceniu. Bedzie to jedna klasa, druga mozesz stworzyc z mainem zeby stworzyc obiekt tej klasy i powyswietlac na konsoli czy wszystkie metody dzialaja poprawnie. :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 166 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2019 w Python przez periedynek Obywatel (1,320 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 288 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez mn130496 Gaduła (3,530 p.)
–2 głosów
1 odpowiedź 252 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2020 w Java przez PirchHD Obywatel (1,730 p.)

92,584 zapytań

141,433 odpowiedzi

319,668 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...