• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nie uruchamia się bios przy zamontowanym dysku.

0 głosów
93 wizyt
pytanie zadane 19 października 2018 w Sprzęt komputerowy przez miro Pasjonat (17,540 p.)
Mam 2 dyski, na pierwszym zainstalowany linux, a na drugim windows.

Nie wiem dlaczego, ale gdy mam podpięty ten z windowsem to nie pojawia się ekran informacyjny biosu i nie mogę uruchomić komputera.

Próbowałem już zamieniać przewody, uruchamiać tylko z jednym dyskiem, zmieniać konfiguracje w uefi na AHCI/IDE mode.
Dysk działa ponieważ jak aktywuję funkcję Hot plug w AHCI to mogę zamontować partycje w linuksie.
komentarz 19 października 2018 przez miro Pasjonat (17,540 p.)
FastBoot - to opcja w biosie? Ja od 2 miesięcy nie uruchamiałem windowsa w biosie też nie grzebałem.
1 opcja dyski windows + linux= nie działa
2 opcja dysk windows = nie działa
3 opcja dysk linux= działa
Jak nie działa to nie pojawiają się, żadne informacje z procedury POST, nie mogę wejść do UEFI. Widać czarny ekran i nie można nic zrobić.
1
komentarz 19 października 2018 przez PolYGlok Pasjonat (17,510 p.)

@miro,  od kiedy tak się dzieje że windows się nie uruchamia?

Po updatecie gruba?

komentarz 19 października 2018 przez miro Pasjonat (17,540 p.)
Przed updatem, myślałem, że mi po prostu dysk padł więc nie chciałem, aby mi się błędy pojawiały przy uruchomieniu linuxa.
komentarz 19 października 2018 przez PolYGlok Pasjonat (17,510 p.)
i co robiłeś to fixmbr?

jeszcze na toim miejscu bym najpierw podłaczył na włączonym linuxie ten dysk i zobaczył co/jak linux go widzi?
komentarz 20 października 2018 przez miro Pasjonat (17,540 p.)

Próbowałem, odpalić zbootowane USB, ale tak jak myślałem to nic nie daje bo przy podpiętym dyskiem z windowsem nie przechodzi procedura POST. 

jeszcze na toim miejscu bym najpierw podłaczył na włączonym linuxie ten dysk i zobaczył co/jak linux go widzi?

Pisałem, że przy ustawieniu hot plug i po uruchomieniu linuksa, a następnie podłączeniu wadliwego dysku, mogę go zamontować- tak jak by to były pendrive. 

Spróbuję ten dysk wyczyścić i jak to nie zadziała to dam sobie spokój i będę go używać na backup danych. 

Dziękuję za Wam za chęć pomocy. 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 19 października 2018 przez Bogdan1986 Nowicjusz (140 p.)
Może spróbuj zaktualizować bios, lub podłącz dyski pod inne gniazda na płycie głównej
komentarz 19 października 2018 przez miro Pasjonat (17,540 p.)
Podłączałem pod inne gniazda z innym przewodem. Bios był aktualizowany, to jest stara płyta i już od dłuższego czas nie wychodzą aktualizacje.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 150 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 322 wizyt
pytanie zadane 14 października 2017 w Systemy operacyjne, programy przez sebas Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 149 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Hacper Gaduła (4,430 p.)
Porady nie od parady
Zadając pytanie postaraj się o szczegółowe opisanie problemu oraz udostępnienie wszystkich istotnych informacji (kody źródłowe, zrzuty ekranu itp.).Opisanie problemu

61,378 zapytań

107,319 odpowiedzi

223,525 komentarzy

33,122 pasjonatów

Przeglądających: 335
Pasjonatów: 11 Gości: 324

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...