• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Program do pisania w C++ dla początkującego

Object Storage Arubacloud
0 głosów
9,689 wizyt
pytanie zadane 17 października 2018 w C i C++ przez nieznanymei Nowicjusz (120 p.)
Od niedawna zacząłem interesować się programowaniem. Język od którego postanowiłem zacząć to C++. Do tej pory udało mi się już napisać parę prostych programów i opanować podstawy podstaw. Jednak chciałbym dowiedzieć się w jakim programie najlepiej byłoby dla takiej początkującej osoby jak ja pisać programy. Do tej pory korzystałem z Dev-C++ oraz wxDev-C++, jednak raz, że są to niezbyt rozbudowane programy do pracy na pojedyńczych plikach to jeszcze nie są wspierane od paru lat. Przydałoby się więc zastąpić te programy czymś nowym. Próbowałem z M$ Visual Studio Express, jednak to już zbyt wysoki, że tak powiem, lvl dla mnie. Totalnie nie potrafiłem się tam odnaleźć, ciężko było mi cokolwiek tam zrobić, o pisaniu czegokolwiek już nawet nie wspominam. Myślałem nad Eclipse C++, QtCreatorem albo Borlandem. Który z nich będzie najlepszy? I ewentualnie, czy jest coś jeszcze lepszego od ww. ?

6 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 17 października 2018 przez karkul Użytkownik (620 p.)
Na początek polecam Ci CodeBlocks, bardzo dobry program do nauki, sam niego korzystałem.
komentarz 17 października 2018 przez nieznanymei Nowicjusz (120 p.)
A nie licząc CodeBlocksa? Jest coś jeszcze dobrego? Albo jakiś z tych co wymieniłem?
komentarz 17 października 2018 przez karkul Użytkownik (620 p.)
korzystałem też z visual studio.
1
komentarz 17 października 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Równie dobrze możesz korzystać z edytora/procesora tekstu i kompilować z konsoli.
komentarz 27 kwietnia 2020 przez Eriss69 Gaduła (4,470 p.)
Vs code polecam plus g++ (mingw) nauczysz sie jak działa kompilacja :D Od jetbrains tez sa spoko programiki :D
0 głosów
odpowiedź 17 października 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Zacznę od tego, że moja odpowiedź nie ma na celu zniechęcić Cię do programowania, ani samorozwoju.

Zacznijmy od początku. C++. Dlaczego właśnie ten język? W dzisiejszych czasach służy on głównie w 2 dziedzinach, czasami używany jest w 3. Są to kolejno, gamedev, embedded i server-side applications. Nie będę rozwijał tematu, bo był on już nie raz poruszany. Polecam tylko przemyśleć, czy to napewno jest język, który chcesz wybrać. (Jeśli nie to poszukaj na forum tematów "jaki język programowania", było ich mnóstwo, i poczytaj co ludzie pisali)
 

Zakładając, że zostajesz przy C++, to masz kilka opcji (nie uwzględniam tych, których nie miałem okazji wypróbować).

- Code::blocks - prosty i dość podstawowy IDE, często używany. Osobiście nie lubię ze względu na design z czasów win98-XP i brak ciemnego theme na cały edytor.

- Visual Studio Code + kompilator z wiersza poleceń - połączenie bliskie "profesjonalnemu" (o ile mi wiadomo), VSC nie jest IDE, jedynie edytorem, nie posiada wbudowanego kompilatora np. Instalując odpowiednie dodatki można stworzyć z niego doskonałe narzędzie do wielu języków programowania. Kompilacja z wiersza poleceń może być początkowo trudna (kompilatory mają swoje flagi, wymagają one trochę nauki, ale o ile wiem to sporo profesjonalistów tego języka używa właśnie kompilacji z linii poleceń)

- Vim + kompilator z linii poleceń - wybór dla masochistów lub prawdziwych wizjonerów (Vim jest dość kontrowersyjnym narzędziem). Jeśli znudzi ci się środowisko graficzne, możesz programować tylko z poziomu wiersza poleceń używając edytora Vim. Ilość obecnych w internecie rozszerzeń, modyfikacji, wtyczek, pluginów i całej reszty tałatajstwa jest ogromna, prawie każde współczesne IDE posiada (wbudowany lub z pluginu) Vim-mode. UŻYWAĆ NA WŁASNE RYZYKO!

Chciałbym móc napisać coś o QtCreatorze, ale moja przygoda z tym IDE skończyła się zanim dotarłem do poziomu edytora (wymagania wstępnej konfiguracji czy coś takiego, teraz nie pamiętam, a w C++ nie piszę już tyle, żeby potrzebować tego narzędzia)

Eclipse z tego co słyszałem jest bardziej do Javy, a  wymieniony przez Ciebie Borland jest płatny (chyba, że mowa o starej wersji, ale to jak z przeterminowanym jogurtem; niby można, ale może nie do końca współpracować ;-) )
komentarz 18 października 2018 przez PanRik Gaduła (4,510 p.)
Ja słyszałem, że Vim to świetny wygaszacz ekranu.

Zamiast wylogowywać się, odpala się Vim`a i nikt nam się na kompa nie włamie ^^.
komentarz 18 października 2018 przez nieznanymei Nowicjusz (120 p.)
Ja jestem już zdecydowany na C++. Jeśli chodzi o Visual Studio od M$ to używałem tylko wersji 2010, w ogóle nie szło jej ogarnąć. Do tej pory nie wiem jak skompilować w tym program i czy w ogóle się da. Nowsze wersje nie wchodzą w grę, bo mam mały dysk SSD (128GB) i wyrąbanie z niego ponad 10GB na sam tylko jeden program nie wchodzi w grę. Code::Blocks znowuż jest dla mnie raz, że bardzo niewygodny, to jeszcze brzydki jak noc i działał bardzo ociężale w porównaniu do Visual Studio i Dev-C++/wxDev-C++. I na tym polega problem - czy są jakieś sensowne alternatywy? Jakieś dobre narzędzia do programowania poza tymi ww. ?
komentarz 19 października 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Tak jak napisałem. Visual Studio Code.
komentarz 10 lipca 2020 przez MaciekElo Nowicjusz (180 p.)

@nieznanymei, jakby co to Visual Studio i Visual Studio Code to nie jest to samo, chociaż też bardzo długo myliłem tego dwa programy. Visual Studio to całe IDE z debugerem, kompilatorem, i różnymi pakietami do programowania (np. WPF w c#). Visual Studio Code natomiast jest to tylko edytor kodu źródłowego, cały proces budowy (kompilacja i linkowanie, czy co tam, zależy w jakim jężyku programowania) trzeba zrobić samemu.

0 głosów
odpowiedź 17 października 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
edycja 17 października 2018 przez RafalS
Ja mimo wszystko polecam Visual Studio. Nie wiem z czym masz problem. Zainstaluj, stwórz projekt typu console application, wcisnij ctrl + F5 i powinno banglać.
komentarz 17 października 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Aż nie wierzę, że ty to napisałeś.
komentarz 17 października 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
czemu :D?
komentarz 18 października 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
To się nazywa mindfuck, nie?
0 głosów
odpowiedź 10 lipca 2020 przez MaciekElo Nowicjusz (180 p.)
Ja sięuczyłem na Dev-C++ ale nie jest on zbyt dobry bo nie jest rozwjany od lat, i często są błędy z makefile. Interface Code:Blocks jest prawie taki sam, ale samo to IDE jest dużo lepsze i wciąż rozwijane (ostania wersja wyszła w 04.2020). Ja korzystam teraz z Visual Studio, już do wszystkiego, czyli i programy w Win32 i konsolowe ćwiczenia. Początkującym też mogę polecić to IDE bo można mieć je po polsku, kompilator też, co może być pomocne w początkowej fazie nauki. Wcale nie jest ono takie straszne jak się na pozór wydaje, przy instalacji wystarczy wybiać pakiet "Programowanie aplikacji klasycznych w C++" i po uruchomieniu IDE przy tworzeniu nowego projektu wybrać odpowiednie szablon. Są m.in. aplikacja konsolowa, biblioteka .lib, dll, pusty projekt, aplikacja klasyczna.
0 głosów
odpowiedź 10 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)
Czy początek, czy nie- warto zaczynać już z tego co programuje się zwykle w branży jest najlepsze, najpomocniejsze etc.
Visual Studio w tym wypadku :) , w trakcie programowania warto od razu uczyć się obsługi IDE

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 431 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2020 w HTML i CSS przez vCastir Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 571 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 185 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2018 w Sprzęt komputerowy przez Vorfrande Początkujący (360 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...