• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Skomplikowane definicje

0 głosów
940 wizyt
pytanie zadane 30 września 2018 w Sieci komputerowe, internet przez jpmw Początkujący (280 p.)
Cześć. Chciałbym zdobyć jak najwięcej wiedzy z różnych dziedzin IT, w tym celu postanowiłem spisywać pojęcia do poznania "na później", IP, HTTP, DNSy i tak dalej. Jednakże jest to o wiele trudniejsze niż myślałem, bo tak na prawdę tych wiadomości jest ogrom. Szukając informacji o IP znajdziemy następnie różne adresy IP jak publiczne, prywatne, statyczne, dynamiczne, IPv4, IPv6 i wiele wiele innych pojęć. Jak zatem tego wszystkiego się uczyć? A może nie uczyć? Dochodzi druga sprawa, te definicje często są skomplikowane, wpisując chociażby HTTP na wikipedii ciężko zrozumieć czym to HTTP jest, do tego metody.. Co o tym myślicie? Uczyć się tego czy nie? Jak znaleźć granicę pomiędzy tym co potrzebne a tym czego już nie czytać, by się nie zniechęcać?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 30 września 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Po pierwsze to odpowiedz sobie na pytanie co dokładnie Cię interesuje, w czym chcesz pracować i ucz się pod tym kątem. Ja pracuję jako front-end i znam te parenaście najczęściej używanych statusów http, metody http itp. ale nie jest to wiedza ta dokładna na temat całego przepływu danych jaką ma pewnie niejeden back-endowiec, ale nie jest mi to potrzebne. Także nie ucz się na siłę wszystkiego, bo nie ma to sensu.

Sprecyzuj jaka dziedzina Cię interesuje i wtedy coś doradzimy.
komentarz 30 września 2018 przez jpmw Początkujący (280 p.)
it sec, ale co dokładnie jeszcze nie wiem, na tę chwilę uczę się podstaw, programowanie frontendowe i linux
komentarz 30 września 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
security to obszerna dziedzina i lepiej moim zdaniem sie jednak sprecyzowac, a poza tym pi co Ci frontend tutaj?
komentarz 30 września 2018 przez jpmw Początkujący (280 p.)
Nie potrafię się jeszcze sprecyzować. Chcę stworzyć swojego bloga, nie chcę korzystać z gotowych szablonów. Poza tym myślę, że warto znać html i js.

Podobne pytania

+2 głosów
0 odpowiedzi 132 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 822 wizyt
+2 głosów
3 odpowiedzi 770 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2024 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Ehlert Ekspert (215,230 p.)

93,741 zapytań

142,676 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,322 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...