• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki język programowania wybrać?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
744 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez velaro Użytkownik (950 p.)
Głównie interesuje mnie web backend, a także w mniejszym stopniu aplikacje desktopowe (z tego powodu PHP odpada). Zastanawiałem się nad C# ASP.NET oraz Python Django. Z tego co widzę więcej ofert pracy jest z .NET, ale słyszałem, że Django jest łatwiejsze do nauki niż ASP.NET i Python szybko zyskuje popularność. Jest jeszcze Java Spring ale Java jest podobna bardzo do C# (w którym siedzę od jakiegoś czasu).

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 11 sierpnia 2018 przez Benek Szeryf (91,010 p.)
wybrane 28 sierpnia 2018 przez velaro
 
Najlepsza
Z tego co napisałeś, to doradzałbym C#. Trochę go znasz, a Pythona w ogóle. Poza tym z tego co się orientuję, to C# głównie przeznaczony jest do tego, co Cię właśnie interesuje. Python ma o wiele więcej zastosowań i jest lepszym wyborem, jeśli myślisz o połączeniu aplikacji np. z Big Data czy Machine Learning. Ale do tego potrzebna jest też matematyka. Jeśli chcesz tylko pisać backend i aplikacje biurkowe, to zagłębiaj się dalej w C#.
0 głosów
odpowiedź 11 sierpnia 2018 przez Mateusz Dąbrowski Użytkownik (700 p.)
Nie ma dobrej odpowiedzi na to pytanie. Jak zapytasz programistę javy to odpowie, że java. Jak zapytasz programistę C# to odpowie, że C# itd. Ale można podejść z innej strony do tego pytania. Jeśli chcesz w przyszłości utrzymywać się z programowania to wybierz język, który jest dobrze płatny, bo o ile na początku kariery różnice są niewielkie to za kilka lat jak już będziesz seniorem to te kilka dodatkowych tysięcy w kieszeni ma znaczenie!

Co do języka to wybrałbym język kompilowany (a nie skryptowy) np, Java, C#, Scala (C++ jakbyś chciał pisać gry) ponieważ te języki dają bardzo duże możliwości w porównaniu do skryptowych (Php, Pythonm Ruby).

Jeśli masz już jakieś doświadczenie z C# i nie przeszkadza ci praca z technologiami związanymi z Microsoftem to czemu nie. A wydaje mi się, że ASP.NET to trochę przestarzała i mało wydajna technologia. Poza tym sam C# to tak naprawdę klon Javy.

Z kolei Java jest dość dynamicznie rozwijającym się językiem. Z bardzo liczną opensource'ową społecznością - można znaleźć biblioteki do wszystkiego. A Spring Framework  jest jednym z lepszych i prostszych z jakimi pracowałem. Poza tym Java bazuje na JVM (Java Virtual Machine), która jest platformą dla wielu języków: Scala, Groovy, Kotlin itp. - dzięki czemu przesiadka na inny język jest stosunkowo prosta...

PS. Oczywiście mój wpis nie jest obiektywny bo jestem javowcem, ale mam nadzieję, że chociaż trochę ci rozjaśniłem temat :)
1
komentarz 11 sierpnia 2018 przez Benek Szeryf (91,010 p.)
To ze jezyk jest kompilowany, wcale nie implikuje jego wiekszych mozliwosci.
komentarz 11 sierpnia 2018 przez Wiciorny Ekspert (270,170 p.)

To ze jezyk jest kompilowany, wcale nie implikuje jego wiekszych mozliwosci.

kwestia do czego jest kompilowalny :)  i to własnie jest przewaga: jak Java np jest nie do kodu maszynowego tylko bitowego to daje strasznie wiele możliwości, z kolei C++ kompilacje ma do maszynowego co juz ogranicza tę możliwość ! Plusior za uwagę  

komentarz 12 sierpnia 2018 przez nantl Nowicjusz (200 p.)
@Mateusz Dąbrowski, nie żeby co, o ile jvm jest o niebo lepsze od clr, to java jako język, to gorszy c#. A co do starości asp.net, to nie będe się kłucił, ale spring jest jeszcze starszy (może poza web flux), i umożliwia pisanie gówno kodu (@Autowired, zamiast wstrzykiwania przez konstruktor, xml itp.).
komentarz 12 sierpnia 2018 przez Mateusz Dąbrowski Użytkownik (700 p.)

@Wiciorny, oczywiście można się przyczepić do jakiegoś aspektu języka i powiedzieć,że jest dla niego ograniczeniem. Tak naprawdę trzeba by było porównywać język do języka, żeby określi, który jest lepszy, ale to jest bez celowe, bo każdy język jest inny i z reguły ma inne przeznaczenie.

komentarz 12 sierpnia 2018 przez Mateusz Dąbrowski Użytkownik (700 p.)

@nantl,  to że spring jest stary to nie oznacza, że jest z tym jakiś problem, jest ciągle bardzo dynamicznie rozwijany przez społeczność. Zobacz na repo springa na githubie i ile miesięcznie commitów przybywa. Nie można go w żaden sposób porównywać do zamkniętych technologi MS. A kiepski kod można pisać w każdym języku i każdym frameworku ;) To programiści piszą kod nie narzędzia.

komentarz 12 sierpnia 2018 przez nantl Nowicjusz (200 p.)
C#, .Net core, Asp.net są open source, to że coś dostaje commity nie znaczy, że jest nowoczesne. Porównaj springa z np. akka w scali. Pomijam że w oficjalnej dokumentacji springa jest ten "kiepski kod".
komentarz 12 sierpnia 2018 przez Mateusz Dąbrowski Użytkownik (700 p.)

@nantl, oczywiście masz rację. Springa używa bardzo wielu ludzi co znaczy, że mogą oni dzięki niemu zrealizować swoje potrzeby i tylko tyle. Akka i scala być może, nie realizuje tych samych potrzeb w taki sam sposób i pewnie dlatego nie są tak samo popularne.

komentarz 13 sierpnia 2018 przez Wiciorny Ekspert (270,170 p.)

@Mateusz Dąbrowski, też trudno dobrać język do języka i porównac: bo jeden bedzie lepszy DLA -> TAKIEJ / a drugi dla innej technologi :D

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,645 wizyt
–3 głosów
2 odpowiedzi 453 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 1,661 wizyt

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...