• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak wyłączyć Secure Boot?

Cloud VPS
0 głosów
12,374 wizyt
pytanie zadane 10 sierpnia 2018 w Systemy operacyjne, programy przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)

Cześć, mam problem z wyłączeniem Secure Boot. Wygląda to tak, że wchodzę w Bios, wchodzę w zakładkę Boot i mam dwie opcję:

Boot mode:              [UEFI]
Secure boot:            [Enabled]
Boot priority order:
...

problem polega na tym, że opcja Secure boot jest na czarno i nie mogę na nią nawet wejść, jedyne co mogę zmienić to opcja Boot mode, która jest na niebiesko. Mam tam dwie opcje UEFI oraz Legacy, przy czym po zmianie na Legacy komputer nie wykrywa partycji z których może wystartować komputer - próbowałem nawet mu je wskazać poprzez wciśnięcie F12 (boot menu) mam do wyboru całe dyski (mam 2 dyski, na jednym z nich jest Windows 10 i Linux Ubuntu) i po wejściu na dysk z systemami mam ten sam komunikat - coś w stylu please insert bootable device.

Opcję Secure boot muszę wyłączyć bo mam kilka kłopotów z Ubuntu i żeby je naprawić muszę mieć tą opcję wyłączoną, więc bardzo prosiłbym o pomoc.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 10 sierpnia 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
wybrane 11 sierpnia 2018 przez k222

Najlepsza
:D meczylem sie dokladnie z tym samym wczoraj. Musialem ustawic haslo w biosie zeby moc wylaczyc secure boota
1
komentarz 10 sierpnia 2018 przez Comandeer Guru (607,060 p.)
Dokładnie, bez hasła admina nie da się zmienić tych ustawień.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 140 wizyt
pytanie zadane 2 marca w Sprzęt komputerowy przez KacperB88 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 2,251 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,216 wizyt

93,460 zapytań

142,454 odpowiedzi

322,724 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...