• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

front end (html, css, js, itd. ) czy c# ?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
1,998 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Tadin Nowicjusz (130 p.)
Witam,

Z programowaniem miałem styczność od liceum, zawsze mi to wychodziło i sprawiało frajdę, na studia poszedłem jednak na kierunek Automatyka i Robotyka, bo nie chciałem całe życie siedzieć przed komputerem ( a i tak, tak skończę :P ). Za rok kończę inżyniera i już wiem że nie jest to praca dla mnie ( większość ofert pracy to wyjazdy które mi nie odpowiadają ) dlatego postanowiłem, że w te wakacje zacznę uczyć sie programowania na poważnie.

Język jaki wybrałem to C#, nauka idzie mi bardzo sprawnie, i like it, jednakże na boku zacząłem się również uczyć html, css i js (potrzebne na kolejny semestr na studiach) i bardzo mi się to spodobało. Dodatkowo znalazłem kurs który niedługo rusza od Samuraj Programowania, którego forma bardzo mi się podoba.

Z związku z tym jestem teraz w kropce i zupełnie nie potrafię wybrać, C# czy html, css, js itd. Obydwie rzeczy mi się podobają, choć c# wydaję mi się ciut trudniejszy. Moje pytania to:

- co byście mi doradzili tak po prostu według was ? W który język lepiej iść w tym momencie ? ( rozumiem, że powinienem wybrać to co mi się bardziej podoba, problem że obydwie rzeczy mi się podobają ^^ )

- jak wygląda rynek pracy jeśli chodzi o front-end, czy robota jest trudniejsza ? (dodam że żyję na śląsku ) Czy jest więcej ofert niż c# i czy ciężej dostać na staż ?

- Jak wygląda życie programisty front-endu i c#, tzn. w której pracy jest ciężej, więcej stresu, więcej nauki po godzinach ? Która droga daje więcej frajdy z programowania :D ?

- Czy ten kurs od Samuraja dobrze przygotuje mnie do znalezienia dobrej pracy (stażu) ?
komentarz 21 listopada 2018 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
Sam C# ci nie wystarczy i tak będziesz musiał nauczyć się jakiś innych technologii. Frontend typu js,html to tylko do asp.net. Żaden jeden kurs nie przygotuje cię do pracy, czy stażu. Również nie ucz się ciągle od tej samej osoby, sprawdzaj różne podejścia i różne wzorce. Oraz dbaj o to, aby projekty były róznorodne.

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 13 lipca 2018 przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
1. Co za problem umieć jedno i drugie? Po co się ograniczać do jednego języka. Skoro podoba ci się C# i języki front endu to ucz się tego i tego.

2. C# będzie trudniejszy ale też zarobki będą większe, co oczywiście też zależy od danego projektu. Co da ci więcej frajdy no to już zależy od ciebie.

Należy też dodać że na pewnym etapie front end też stanie się trudny. Kiedy spotkasz się z dużymi frameworkami, zaawansowanym js-em, AJAXem etc. to już nie będzie takie proste. Do tego należy też dodać że to front endowiec dba o to jak strona będzie wyglądać czy będzie przyjazna użytkownikowi etc.

Tak jak wspomniałem, moim zdaniem warto się uczyć tego i tego. Nie da się jasno określić co będzie trudniejsze a co nie i nie warto się tym kierować
1
komentarz 14 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

1. Co za problem umieć jedno i drugie? Po co się ograniczać do jednego języka. Skoro podoba ci się C# i języki front endu to ucz się tego i tego.

Racja, zawsze można C# wykorzystać do back-endu :)

C# będzie trudniejszy ale też zarobki będą większe

hmm tutaj bym dyskutował... co oznaczają dla Ciebie owe większe zarobki w stosunku do zarobków dobrego seniora JS? Wydaje mi się, że chyba język nie do końca ma dzisiaj wpływ na wysokość zarobków.

komentarz 21 listopada 2018 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
Sam backend właśnie od seniora jest lepiej opłacany niż frontend, ale i tak większość osób to full-stack developerzy.
komentarz 21 listopada 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Dyskutowałbym tutaj...

ale tak naprawdę to wiele osób tutaj na tym forum zbyt mocno fiksuje się na tym jasnym podziale front/back end... Prawda jest taka, że jak nauczysz się 1-2 języków to wejście w inny nie robi problemu. Możesz pracować jako front ale czasem może zdarzyć się, że będziesz musiał wystawić sobie jakiś endpoint w API, zmienić jakieś konfigi dla środowisk testowych czy proda itp. itd. i nie zawsze masz pod ręką back-endowca i czasem można to po prostu zrobić samemu... oczywiście zależy to też od polityki firmy, bo w niektórych faktycznie są bardzo jasne podziały, to różnie bywa.
0 głosów
odpowiedź 14 lipca 2018 przez pietia213 Dyskutant (8,110 p.)
Skoro poddałeś temat, to napiszę co wiem, autopsja podpowiada abyś nauczył się C#, dzięki niemu będziesz miał dobrą bazę pod każdy język. Sam nasz Mirosław uczy na początku C++. Namawia wręcz do odbycia kursu u niego na YouYube. Dalej będzie łatwiej bo jest dużo analogicznych chwytów, porównajmy biblioteki C++, dodajesz i masz pewną bazę. W HTML aby nadać stronie szyk dodajesz taką mini bibliotekę zwaną CSS i bawisz się w kaskadę, takie jak za pewne wszyscy wiedzą wodospady, nie te od Gangu Albanii, bo tu można dać zawsze radę.
Napisałem co wiedziałem. Powodzenia i owocnej nauki!
komentarz 14 lipca 2018 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)
Co ma C# do C++?
komentarz 14 lipca 2018 przez pietia213 Dyskutant (8,110 p.)
Nie jestem w stanie teraz tego odgrzebać, ale z tego co wiem C# to dziecko C++. Mogę się mylić. Głowy nie daję.
komentarz 14 lipca 2018 przez Tadin Nowicjusz (130 p.)
Co do C++ to myślę, że mam solidne podstawy, miałem to w liceum i również na wyższym poziomie na studiach
komentarz 21 listopada 2018 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
Chodzi o to, że można importować w C# biblioteki z C++. Ale C# wykorzystuje się też do automatyki.
0 głosów
odpowiedź 14 lipca 2018 przez Zero Dyskutant (8,210 p.)
Jako programista C# bedziesz miał codziennie kontakt z MVC a tam w widoku jest HTML, CSS itd.
Więc nie ma się nas czym zastanawiać :P
komentarz 14 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Nie zawsze, back-end to jeden świat, a front drugi. Dzisiaj apki projektuje się tak, aby back-end głównie wystawiał API, które front konsumuje i generalnie nie wchodzą sobie wzajemnie w paradę. Back-endowiec nie wie jak front te dane ustawia na widoku, a fronta nie interesuje skąd back-endowiec pobrał dane tyllko interesuje go strumień danych jaki ostatecznie otrzymał.
komentarz 14 lipca 2018 przez Zero Dyskutant (8,210 p.)
Chodziło o to, że od podstaw HTML i CSS trudno uciec.
Wiec nawet backendowiec powinien je znać.
https://www.youtube.com/watch?v=4hiJeW54V6M
Oczywiście to zależy od miejsca pracy.
komentarz 14 lipca 2018 przez Tadin Nowicjusz (130 p.)
Okej, czyli najlepiej jakbym umiał to i to i kierować się w asp.net mvc?
Tylko nie wiem na którym języku skupić się najbardziej, ten front-end z kursu websamuraj wydaję mi się, że jest za dużo rzeczy (procz html,css i js to jeszcze react.js, node.js, express itd.) jeśli chciałbym zostać bardziej przy c#, a nie typowy front-end web developer.
komentarz 14 lipca 2018 przez Zero Dyskutant (8,210 p.)
Nie wiem jak szybko chcesz znaleźć pierwszą pracę, od tego zależy ile masz czasu na przygotowanie się.
Masz celne spostrzeżenie co do nauki Reacta i Noda, jeśli chcesz się rozwijać w C# to lepiej było by ten czas poświęcić na poznanie SQLa.
Natomiast jeśli masz kilka miesięcy to można robić kurs u Samuraja, zreszta nie jest to drogie.
komentarz 14 lipca 2018 przez Tadin Nowicjusz (130 p.)
Chcę startować na praktyki/staż w przyszłe wakacje, rekrutowac sie musze od lutego/marca także do tego czasu mam czas.
Mój dylemat w tej chwili to czy postawić na c# ( + podstawy html,css,js + sql ) czy postawić w 100% na front end ( czyli tylko html,css,js + jakiś tam react, node, i te sprawy ) i robić jako web developer (bo chyba taka praca mnie by czekała po tym kursie Samuraja )
komentarz 14 lipca 2018 przez Zero Dyskutant (8,210 p.)
Wydaje mi się, że nie musisz teraz podejmować decyzji.
Wątpie żebyś po kursie Samuraja ogarniał temat na tyle by nie trzeba było budować portfolio żeby dostać sie do pracy.
Więc po prostu koduj jak najwięcej, zobaczysz jakich narzędzi chcesz używać i wtedy zdecydujesz.
komentarz 14 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

czy postawić w 100% na front end ( czyli tylko html,css,js + jakiś tam react, node, i te sprawy ) 

Jeśli chcesz być frontem to z noda wystarczą Ci w zasadzie na prawdę podstawy, tak żeby w razie czego postawić jakiś SSR.

Natomiast nie zgodzę się z często powielaną tutaj opinią, zresztą nie tylko tutaj ale i na FB, że aby dostać pracę fronta trzeba dobrze znać React, Angular Vue czy inny framework stosowany w danej firmie.

Mam trochę znajomych pracujących w branży i sam miałem w życiu parę rozmów czy to o pracę etatową czy zleceniową i przyznam szczerze, że ani razu nie spotkałem się z informacją typu "nie umiesz Reacta to dowidzenia". Bzdura i niepotrzebne wprowadzanie w bląd wielu osób...

Prawda jest taka, że front wg mnie powinien przede wszystkim znać dobrze JS, a jak poznasz JS to każdego frameworka czy biblioteki nauczysz się bardzo szybko. Wielokrotnie słyszałem od osób zajmujących się rekrutacją, że brak znajomości jakiegoś frameworka to żadna przeszkoda jeśli ktoś zna JS. To tak samo jakby odrzucić osobę znającą dobrze JS tylko dlatego, że nie zna TypeScript, którego się w firmie używa, a którego JS'owiec nauczy się w jeden wieczór z dokumentacją...

 

Także jeśli postawisz na web to przede wszystkim JavaScript. HTML i CSS sam przyjdzie podczas robienia projektów ale nie rób projektów typu pocięcie PSD do html tylko np. spróbuj zrobić jakąś prostą gierkę, TODO itp. Chodzi o to, abyś uczyl się tworzenia logiki programu a nie tylko "layoutu", od którego zresztą w wielu firmach są osobni ludzie z działów UX, a rolą JS developera jest bardziej dostarczyć im dane i szkielet kontrolera i widoku, a nie już sama zabawa w "layoutowanie komponentów" (ale zajebiste słowo mi wyszło :P)

komentarz 21 listopada 2018 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
MVC jest tylko w Asp.net, a C# ma też inne zastosowania.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 141 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2022 w JavaScript przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 181 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2020 w HTML i CSS przez jaqb Początkujący (430 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 435 wizyt

92,576 zapytań

141,425 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...