• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy z poziomu front end (html, cssl js, WASM) można wysłać e-maila??

Mały hosting, OGROMNE możliwości
+1 głos
339 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2022 w JavaScript przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
edycja 14 listopada 2022 przez reaktywny
Czy z poziomu front end (html, cssl js, WASM) można wysłać e-maila??

Chce założyć strony statyczne na hostingu SEO i potrzebuje formularz kontaktowy z możliwością wysłania maila, stąd to pytanie.

Jakie znacie metody?
komentarz 14 listopada 2022 przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)

Dawniej istniał link typu mailto:adres@email. Ale nie wiem czy to jeszcze działa, Kliknięcie w taki link uruchamiało lokalny program pocztowy z ustawionym adresatem z linku. Najczęsciej widziałem taki link jako adres do submitu formularza. Oczywiście do ogladający decydował czy mail zostanie wysłany.

komentarz 14 listopada 2022 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Wiem, wiem, ale nie o to chodzi.

Czy programowo można wysłać z frontu mail? Ktoś wypisuję tekst w formularzu i klika "wyślij".

Znalazłem przykłady, że da się z poziomu Blazor (WASM Microsoftu). Nie znam szczegółówe, ale widać, ze z WebAssembly da się.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 14 listopada 2022 przez Comandeer Guru (607,960 p.)
wybrane 14 listopada 2022 przez reaktywny

Najlepsza

Znalazłem przykłady, że da się z poziomu Blazor (WASM Microsoftu).

Da się, ale tak po prawdzie się nie da. Z tego, co widzę, Blazor ma po prostu klienta SMTP. Co oznacza, że i tak trzeba do niego podpiąć jakieś zewnętrzne konto e-mail. choćby z GMaila.

I wszystkie tego typu usługi na froncie będą działać podobnie – albo będą wysyłać przy pomocy zewnętrznego konta e-mail, albo wystawią w tym celu REST API.

Co do formularzy kontaktowych, to są całe usługi pod to, jak np. Formspree.

komentarz 14 listopada 2022 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Hehe, nie pomyślałem o czymś takim, jak FormSpree. Bardziej podoba mi się, niż wszystkie inne pomysły jakie przyszły mi do głowy :)

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 2,943 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 640 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2019 w PHP przez manager96 Bywalec (2,050 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,266 wizyt

93,718 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,261 komentarzy

63,265 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...