• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Semantyka - czego użyć do zdjęć

Object Storage Arubacloud
0 głosów
359 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2018 w HTML i CSS przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Witam!

Chciałbym się zapytać jakiego znacznika semantycznego powinienem użyć do kontenera ze zdjęciami. Wydaje mi się że <article> ale nie jestem pewien więc chciałem się  dopytać.

Dziękuję za poświęcony czas!

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 czerwca 2018 przez niezalogowany
wybrane 30 czerwca 2018 przez Layoutowiec
 
Najlepsza

<figure>  z lub bez <figcaption>  

poniżej przykład użycia:

<figure>
  <img src="/macaque.jpg" alt="Macaque in the trees">
  <figcaption>A cheeky macaque, Lower Kintaganban River, Borneo. Original by <a href="http://www.flickr.com/photos/rclark/">Richard Clark</a></figcaption>
</figure>

więcej na:

http://html5doctor.com/the-figure-figcaption-elements/

komentarz 30 czerwca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)

Ok i powinno być tak?:

<div class="container">
       <figure>
          <img src="/macaque.jpg" alt="Macaque in the trees">
          <figcaption>A cheeky macaque, Lower Kintaganban River, Borneo. Original by <a href="http://www.flickr.com/photos/rclark/">Richard Clark</a></figcaption>
        </figure>
</div>

 

komentarz 30 czerwca 2018 przez niezalogowany
Zależy też czy chcesz mieć galerię itp. - jeżeli galerię w jakimś artykule to <article> jako otaczający cały wpis, a <section> do samej galerii, a w galerii <figure> i <figcaption> dla poszczególnych zdjęć jeżeli chcesz mieć zdjęcia z opisem.

Ale czy jest sens aż tak bardzo się zagłębiać? Może wystarczyło by <section> w nim jakiś nagłówek <h2> z opisem, że to galeria no i <img>

Edit:

A do powyższego to zamiast diva to lepiej <section class="container"> no i w section jakiś nagłówek by musiał być aby było semantycznie :)
komentarz 30 czerwca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)

Czyli wystarczy tak:


<div class="container"> 
          <section> 
              <h2>galeria</h2>
                    <br><img src="image.jpg">
          </section>
</div>

 

komentarz 30 czerwca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Ok zrobię tak jak mówisz
1
komentarz 30 czerwca 2018 przez niezalogowany

wiesz, dużo zależy od kontekstu tej galerii, gdzie ona ma się znajdować i czy ma być istotna dla danej strony / dokumentu czy też nie.

Jeżeli galeria jest ważna dla całego dokumentu, ale umiejscowienie jej nie jest istotne to możesz używać <figure> i <figcaption>. 

Jeżeli umiejscowienie na stronie jest istotne to użyj np. <section>

W innych przypadkach użyj <aside>

Przetłumaczyłem podsumowanie z: https://stackoverflow.com/questions/12260838/what-element-should-a-gallery-be-in-html5

Ale co do Twojego kodu -  do tagu <img>, aby było w pełni semantycznie dodaj atrybut `alt`

komentarz 30 czerwca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Ok więc myślę że najlepiej będzie jeżeli użyje <section> ponieważ galeria jest bardzo ważna dla  mojej strony.

 

A i ten kod to napisałem teraz na szybko (na potrzeby pytania) i troszeczkę nie chciało mi się tego dodawać ale będę pamiętał przy pisaniu kodu

I bardzo dziękuję za pomoc
komentarz 30 czerwca 2018 przez niezalogowany
spoko, powodzonka :)
komentarz 30 czerwca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)

Dzięki!

I tak na marginesie myślę że będzie tak

<section id="container">
		<div class="image">
			<img src="/macaque.jpg" alt="Macaque in the trees">
		</div>
		
		<div class="image">
				<img src="/macaque.jpg" alt="Macaque in the trees">
		</div>

		<div class="image">
				<img src="/macaque.jpg" alt="Macaque in the trees">
		</div>
</section>

 

komentarz 30 czerwca 2018 przez niezalogowany
Ok, ale pamiętaj, że w tagu <section> dobrze, aby się znalazł też nagłówek typu h2
komentarz 30 czerwca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Dobrze
+1 głos
odpowiedź 1 lipca 2018 przez Comandeer Guru (601,550 p.)

Nie da się sensownie odpowiedzieć na to pytanie, bo nie ma kontekstu.

W zależności od zastosowania możemy dywagować nad article > figure albo nawet tradycyjnym ul > img

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 1,468 wizyt
pytanie zadane 2 września 2017 w HTML i CSS przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 777 wizyt
pytanie zadane 3 lipca 2018 w HTML i CSS przez Jarver Użytkownik (820 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 236 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2018 w HTML i CSS przez damian23415 Użytkownik (890 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...