• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CSS w JavaScript

Object Storage Arubacloud
0 głosów
309 wizyt
pytanie zadane 7 czerwca 2018 w HTML i CSS przez yutyub Obywatel (1,140 p.)
zmienione kategorie 7 czerwca 2018 przez yutyub

Chcę użyć styli. W dobre miejsce wstawiłem czy w ogóle inaczej się do tego zabrać?

<!doctytpe html>
<html lang="pl">
 <meta charset="utf-8">
  <meta name="viewport" content="width=device-width">
  <title>Zadanie</title>
<head>
<script>

var liczba1=parseInt(prompt("Podaj pierwszą liczbę."));
var liczba2=parseInt(prompt("Podaj drugą liczbę."));


document.write("Wynik dodawania to: ");
document.write(liczba1+liczba2);

document.write("<br>Wynik odejmowania to: ");
document.write(liczba1-liczba2);

document.write("<br>Wynik mnożenia to: ");
document.write(liczba1*liczba2);

document.write("<br>Wynik dzielenia to: ");
document.write(liczba1/liczba2);
</script>

<style>
#all {
background-color: gray;
font-size: 16px;
font-color: red;
}
</style>

</head>

<body>

<div id="all"></div>
</body>
</html>

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 7 czerwca 2018 przez niezalogowany
Zarówno style jak i JS zawsze dajesz w osobnym pliku, styluj tylko po klasach i zła kategoria
komentarz 7 czerwca 2018 przez yutyub Obywatel (1,140 p.)

Dawno nie robiłem takich rzeczy.

image

Zrobiłem tak jak mówiłeś, oddzielnie. Tylko nie pamiętam, co wpisać w html, żeby mi te style 'widziało'

 

komentarz 7 czerwca 2018 przez niezalogowany
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="index.css">
komentarz 7 czerwca 2018 przez yutyub Obywatel (1,140 p.)

To wiem.

<!doctytpe html>
<html lang="pl">
 <meta charset="utf-8">
  <meta name="viewport" content="width=device-width">
  <title>Zadanie</title>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">
<head>
<script>

var liczba1=parseInt(prompt("Podaj pierwszą liczbę."));
var liczba2=parseInt(prompt("Podaj drugą liczbę."));


document.write("Wynik dodawania to: ");
document.write(liczba1+liczba2);

document.write("<br>Wynik odejmowania to: ");
document.write(liczba1-liczba2);

document.write("<br>Wynik mnożenia to: ");
document.write(liczba1*liczba2);

document.write("<br>Wynik dzielenia to: ");
document.write(liczba1/liczba2);
</script>


</head>

<body>


</body>
</html>
.div {
background-color: gray;
font-size: 16px;
font-color: red;
}

Nadal nic

komentarz 7 czerwca 2018 przez niezalogowany
nie ma takiego atrybutu jak font-color (samo color:), w HTML'u nie masz KLASY div (samego diva zresztą też.

.div używasz gdy stylujesz klase

div jeżeli element

#div jeżeli po ID (nie rob tego)
komentarz 7 czerwca 2018 przez yutyub Obywatel (1,140 p.)
:( Nadal nie wiem.
1
komentarz 7 czerwca 2018 przez niezalogowany
Nie baw się JS na te chwile, w sumie to na razie odpuść sobie nawet CSS i przerób DOBRZE podstawy HTML.  

1. Wszystkie tagi <meta> muszą iść do <head>, a nie nad nią bo nie działają.

2. stylujesz klasę, która nazywa się div, a takiej klasy w dokumencie nie ma.

3. Nie ma czegoś takiego jak font-color.

Przerób solidnie HTML, pobaw się nim (będzie to brzydkie bez CSS - wiem, ma takie być), jak dobrze się tym pobawisz, zrozumiesz jego działanie i na czym polega zabierz się za CSS. Z nim zajmie Ci dłużej (żeby na dobrym poziomie przerobić wszystko i wyćwiczyć to nawet pare mies) i dopiero zacznij JavaScript, w innej kolejności nie ma to sensu bo gubisz się na podstawach niestety.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 321 wizyt
pytanie zadane 10 września 2020 w HTML i CSS przez kubaa322 Użytkownik (710 p.)
–2 głosów
2 odpowiedzi 1,308 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2020 w HTML i CSS przez grudzin Początkujący (320 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 335 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2018 w HTML i CSS przez kubekszklany Gaduła (3,190 p.)

92,626 zapytań

141,486 odpowiedzi

319,846 komentarzy

62,009 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...