• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praca w IT vs języki obce

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
1,711 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2018 w Offtop przez Kaqty Nowicjusz (120 p.)
Cześć, jako że jestem na studiach (I rok - informatyka) i zbliżają się wakacje to postanowiłem to wykorzystać i zacząć naukę języka obcego - pod kątem przyszłych wyjazdów (wakacyjnych ale także może się uda ogarnąć Erasmusa / praktyki za granicą) oraz w dalszej przyszłości pracy. Język oczywiście ma mi się podobać oraz być jak najbardziej przydatny. Obecnie umiem posługiwać się angielskim na poziomie B2 oraz uczyłem się niemieckiego w szkole - ale ponieważ nie robiłem nic ponad to co musiałem (teraz w sumie żałuję bo sam język jest  w sumie fajny) a na lekcjach była głównie gramatyka to w tej chwili umiem się przedstawić i może policzyć do dziewięciu. Z języków które wyborałem jest niemiecki i hiszpański i jeśli znajdzie się ktoś kto umie posługiwać się którymś z nich to mam kilka pytań:

0. (Hiszpański) czy to prawda że jest wiele różnych dialektów i nawet znając go bardzo dobrze można mieć z tego problemu trudności w komunikacji?

1. Czy uważasz że dany język jest trudny?

2. Na ile dany język przydaje się w działce IT / który z nich wg Ciebie jest bardziej przydatny?

3. Czy znasz jakieś warte uwagi książki / kursy online / strony pomagające w nauce?

Szczególnie zależy mi na podpunkcie 2.
komentarz 25 maja 2018 przez szacho Gaduła (3,810 p.)
Hiszpański jest super jakbyś chciał podróżować, pracując.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 24 maja 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
Moim zdniem w IT głównie przyda Ci się angielski, a jeśli jesteś na poziomie B2 to może warto pomyśleć o jakimś doszkoleniu go do na prawdę bardzo dobrej, płynnej komunikacji? Może np. jakiś wyjazd, nie musi to być nic związanego z IT, słownictwa nauczysz się bardzo szybko, ale coś, gdzie złapiesz codzienny realny kontakt z językiem. Jeśli będziesz jako junior znał biegle angielski to będzie to bardzo duży plus i otworzy Ci furtkę w wielu firmach, gdzie język jest często barierą dla wielu osób.
+1 głos
odpowiedź 25 maja 2018 przez Błękit Metylenowy Obywatel (1,140 p.)
Zgadzam się z Tomkiem - angielski, angielski i jeszcze raz angielski. Także z tego względu, że większość rzetelnych materiałów i źródeł do nauki jest właśnie po angielsku (polskie tłumaczenia bywają niestety kulawe i nieprecyzyjne). Nie wspominając o tym, w jakim języku zdaje się wiele, jeśli nie większość, egzaminów certyfikacyjnych.

Jeśli chodzi o inne języki, które wymieniłeś, niemiecki zdecydowanie wygrywa dla mnie, jeśli chodzi o przydatność w IT w Polsce. Widuję całkiem sporo ofert do projektów z niemieckojęzycznymi klientami, nawet u mnie w mieście -z tym, że wymagany poziom języka to najczęściej ok. B2. Czyli sprawna komunikacja.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 308 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 479 wizyt
+4 głosów
4 odpowiedzi 1,198 wizyt

93,382 zapytań

142,382 odpowiedzi

322,539 komentarzy

62,740 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...