Ja polecam ogolnie "Faust Teil 2", bardzo piekna ksiazka (zarcik).
Z ostatnich lektur jakie mialem to Hans Falada " Klein Mann - was nun", powiem tak, jak dla mnie ksiazka mega nudna, poziom jezyka to alltägliche Sprache, bo nie wiem czym jest B2. Znam ludzi, ktorzy maja certyfikaty na B2, a rozmowa wyglada jak na "A2". Oprocz tego Hans Falada napisal jeszcze "Trinker", to juz troche ciekawsze. Ogolnie warto dodac, ze Fallada jest pisarzem kierunku "Neue Sachlichkeit" z tego tez powodu, jezyk uzyty w ksiazkach jest jezykiem codziennego uzytku, tematyka ogolna, glownie skupiajaca sie na problemach spolecznych tamtych czasow, alee ktore pasuja bardzo dobrze takze do dzisiejszych czasow
https://de.wikipedia.org/wiki/Die_K%C3%A4nguru-Chroniken
Wedlug mnie jest mega, moze nie tyle sama ksiazka, czy zbior, co "podcasty". Jak slyszy sie ten glos kangura i ogolnie, ale trzeba miec tez pojecie o samym jezyku, gramatyce itd.
Dla wielu jeden z wybitnych pisarzy, bardzo ciekawe ksiazki, ponoc troche Kingiem. Raz gralem w gre, ktora jak sie dobrze pamietam, opierala na jego ksiazkach. (czytalismy kawalek tekstu i pozniej musielismy zgadac co sie z ta osoba stalo itd), przy kazdej odpowiedzi, tak sie dziwilem, ze mala glowa.
P.S.
Jesli serio chcesz sie nauczyc jezyka, to czytanie, nie zawieli Ci da. Czytanie glownie pomaga w zrozumieniu gramatyki itd, ale duzo lepsza i szybsza forma nauki, jest rozmowa lub pisanie z osoba, ktora ten jezyk potrafii