• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

android, kotlin, java

Cloud VPS
0 głosów
466 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2018 w Inne języki przez Partyjny Obywatel (1,170 p.)
Witam, od pewnego czasu programuję na androida z wykorzystaniem języka java oraz środowiska android studio. Mój problem polega na tym że bardzo duża część osób radzi mi przesiadkę na język Kotlin, co Wy o tym sądzicie czy to będzie dobra zmiana i dlaczego?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 marca 2018 przez ebo96rok Bywalec (2,980 p.)
Przede wszystkim w kotlinie można zapisać wiele rzeczy krócej i w bardziej przejrzysty sposób. Inna sprawa to to, że Google jeżeli coś wprowadza, a ty w jakiś sposób jesteś związany z Google (tworzysz na androida) to dobrze gdy za tym podążasz. No i ostatnią rzeczą jest to, że wraz z nowym API 27 i Androidem P aplikacje napisane w kotlinie mają działać szybciej od tych napisanych w javie. Myślę, że wujek google lepiej Ci to wytłumaczy.
komentarz 12 marca 2018 przez Szymon Scholz Początkujący (320 p.)
Jednym z zastosowań języka Kotlin jest platforma Android. Kotlin został ogłoszony oficjalnym językiem programowania dla systemu Android na konferencji Google I/O 2017

Jak kolega napisał, krócej piszesz, podobna wydajność, więcej możliwości - https://pl.wikipedia.org/wiki/Kotlin_(j%C4%99zyk_programowania)

I co moją uwagę przykuło - "Sharing Code between JVM and Javascript platforms".

Kotlin jest wykorzystywany również przez Prezi.

Poza tym, nie ma złego języka, ale każdy język ma swoje zastosowanie i jest pod "coś" zoptymalizowany. Jak C do systemów, JavaScript (następca PHP - NodeJS), czy C++ pod silnik gry.
0 głosów
odpowiedź 12 marca 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
Kotlin jest lepszym wyborem, jednak jak się dopiero uczysz androida to nie jest to takie proste. Nadal większość przykładów jest w Javie, plus jednak przydało by się trochę nauczyć kotlina. Reasumując wszystko zależy od Ciebie jak Tobie będzie wygodniej, najlepiej przetestuj kotlina i zdecyduj.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 431 wizyt
+1 głos
4 odpowiedzi 3,414 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2018 w Android, Swift, Symbian przez Jasnygwint Początkujący (330 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 890 wizyt

93,483 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,763 komentarzy

62,895 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...