• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaka jest najlepsza baza danych do aplikacji mobilnej Android Kotlin

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
811 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2022 w SQL, bazy danych przez aniakowalska481 Nowicjusz (130 p.)

Cześć. Zaczynam pisać własną aplikację na Android z użyciem Kotlina. Aplikacja ma służyć wielu (ok. 30) użytkownikom, którzy będą mogli założyć konto, stworzyć grupę dodając innych użytkowników oraz dodawać produkty do listy zakupów. W późniejszym etapie tworzenia aplikacji chcę rozszerzyć funkcjonalności. Natomiast mam zagwozdkę dotyczącą jakiej bazy danych wybrać. Myślałam o Firebase, ale nie wiem czy byłaby tu lepsza Firebase Realtime Database czy Cloud Firestore.
Czy mógłby mi ktoś doradzić, która z tych baz (a może w ogóle nie Firebase) by się do tego najbardziej nadawała?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 8 maja 2022 przez Wiciorny Ekspert (280,470 p.)

Aplikacja ma służyć wielu (ok. 30)

Wielu użytkowników to tysiące, a nie 30.   Dla tak niewielu operacji i prostoty problemów zdecyduj się na baze z którą jest najlepiej tobie pracować. 
Zależy czy chcesz, aby to była baza relacyjna- co raczej w przypadku MOBILKI i tak małej aplikacji jest troszeczke sztuką dla sztuki, 
Polecam Cloud Firestore bo : 

Lepsze zapytania i bardziej ustrukturyzowane dane — podczas Firebase Realtime Database to tylko gigantyczne drzewo JSON, Cloud Firestore jest nieco bardziej ustrukturyzowany. Wszystkie twoje dane składają się z dokumentów (które są w zasadzie magazynami klucz-wartość) i kolekcjami (które są zbiorami dokumentów). Dokumenty często wskazują również na podkolekcje, które zawierają inne dokumenty.
Dodatkowo: 
Zaprojektowany do skalowania — Cloud Firestore będzie w stanie skalować się lepiej niż Firebase Realtime Database 
łatwiejsze ręczne pobieranie danych: np strumieniowo dużo prościej to zrobić w Cloud. 
 Obsługa wielu regionów
  ( duże znaczenie przy mobilkowych aplikacjach )

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 5,311 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 898 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 276 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2017 w SQL, bazy danych przez Rajju Nowicjusz (120 p.)

93,337 zapytań

142,332 odpowiedzi

322,423 komentarzy

62,676 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...