• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mechanika - statyka, przestrzenny układ sił

Cloud VPS
0 głosów
811 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2018 w Matematyka, fizyka, logika przez Falwack Początkujący (400 p.)

Bardzo bym prosił o pomoc w tym zadaniu ;/

Prostokątna półka ABCD o ciężarze Q i wymiarach a i bprzymocowana jest do ściany za pomocą zawiasów umieszczonych w punktach E i Fpołożonych na jednym poziomie. Półka podtrzymywana jest w położeniu poziomym za pomocą podpórki o długości HB=l. Koniec H jest zamocowany przegubowo do ściany tak, że punkty H i A leżą w jednej linii. Dane są odległości DE=AF=c oraz dodatkowa siła P obciążająca półkę. Znaleźć reakcje w zawiasach i siłę napinającą podpórkę.

Link do rysunku: http://wstaw.org/w/4LSU/

Otóż moja propozycja do tego zadania jest następująca: (na początek wstawię swoje uzupełnienie rysunku o reakcje i siłę, którą należy znaleźć, może trochę bić po oczach dobór kolorów ;/)
http://wstaw.org/w/4LSX/

I teraz największy problem to są równania, a dokładniej równania momentów. Ja napisałem coś takiego: 

\sum P_x=R_2+R_4-S\cos  \alpha =0

\sum P_y=0,Brak

\sum P_z=R_1+R_3-Q-S\sin  \alpha =0

\sum M_x=R_4(a-c)- \frac{1}{2}Qa-S\sin  \alpha (a+c)=0

\sum M_y= \frac{1}{2}Qb+S\sin  \alpha=0

\sum M_z=-R_4(a+c)+S\cos  \alpha* \sqrt{a^2+b^2}=0

\cos  \alpha =  \frac{b}{l}
\sin  \alpha =  \frac{ \sqrt{l^2-b^2}}{l}

I teraz pytanie: Czy to jest dobrze? Czy to jest źle? Jeśli źle to co tu poprawić i jak?

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 650 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia 2022 w Matematyka, fizyka, logika przez aster888 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,815 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 454 wizyt

93,487 zapytań

142,423 odpowiedzi

322,773 komentarzy

62,908 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...