• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak powinna wyglądać struktura prostego bloga?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
439 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2018 w PHP przez excavelty Bywalec (2,480 p.)
Zabieram się za pisanie prostego bloga w php: dodawanie, usuwane, edycja i przeglądanie artykułów ewentualnie komentowanie i zastanawiam się jak to w miarę przejrzyście skomponować. Czytałem trochę o wzorcu MVC, ale dosyć pobieżnie i nie wydaje mi się żebym już teraz zastosować miał się do jego założeń.

Jak rozwiązać tę strukturę?:

-chyba warto napisać sobie klasę, która obsłuży działanie z bazą danych: łączenie, uprości pisanie zapytań, będzie zawierać funkcje, które zwrócą otrzymane przez zapytanie rekordy jako tablice itd.

-Post/Artykuł też będzie reprezentowany przez pewną klasę, będzie można go: add(), edit() i delete(), wszystkie te operacje bd wymagały współpracy z bazą danych

-Dla uproszczenia artykuł będzie można dodać, edytować, usunąć tylko z panelu admina do którego trzeba się zalogować, czyli dojdzie jeszcze obsługa logowania, konto dodam sztucznie do bazy danych(jeżeli w bazie jest tylko admin, tak jak na takim blogu, to należy dane przechowywać i tak w postaci zahashowanej?)

Przywykłem do pisania "od ręki", a w dodatku dopiero zbieram doświadczenie w php, dlatego proszę o jakieś wskoazówki.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 stycznia 2018 przez MakeleAndzelo Nowicjusz (220 p.)

Jeżeli chcesz pisac od podstaw to bardzo mocno polecam Laracasts - Php beginner . Autor bardzo fajnie tlumaczy MVC dla poczatkujacych. Jest to tez calkiem fajne wprowadzenie do laravela. Oczywiscie tutorial po angielsku no i trzeba znac podstawy PHP.

komentarz 11 stycznia 2018 przez excavelty Bywalec (2,480 p.)
Dziękuję, już na wstępie sobie coś uświadomiłem. Przyznam szczerze, że jednak mam teraz mętlik, czy korzystać z frameworka, ale chyba wyjdę z założenia, że i tak będę musiał się go nauczyć.
1
komentarz 11 stycznia 2018 przez MakeleAndzelo Nowicjusz (220 p.)
Polecam grupe phpers dla poczatkujacych na facebooku. Jest tam przypiety post jak fajnie zaczac z php'em. Goraco go polecam.
0 głosów
odpowiedź 10 stycznia 2018 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)
Użyj frameworka. A jeśli nie frameworka, to użyj gotowych paczek. Myślisz dobrze, ale po co np. pisać ORM od podstaw? Albo routing?

Jeśli zdecydujesz się na frameworka, to dobry będzie Laravel/Lumen, Slim, albo przetestuj sobie jakieś inne.

Jeśli chcesz pisać sam, to polecam ten tutorial: https://github.com/PatrickLouys/no-framework-tutorial
komentarz 10 stycznia 2018 przez excavelty Bywalec (2,480 p.)
Dziękuję:). Właściwie to zastanawiam się, czy użyć frameworka z trzech powodów:

-niektórzy zalecają żeby nie brać się za nie od razu

-napisanie czegoś samemu pozwoli na zdobycie jakichś umiejętności i lepsze zrozumienie co jak działa(z drugiej strony wielu narzędzi samodzielnie może się nie udać napisać lub można zastosować lepsze rozwiązania)

-nauczenie się korzystania z frameworka też wymaga czasu
2
komentarz 10 stycznia 2018 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Polecam Silex, Slim ewentualnie Symfony/Symfony Flex.
1
komentarz 10 stycznia 2018 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)
Ja polecam najpierw framework. Miałem problem ze zrozumieniem MVC i nauczyłem się go dopiero korzystając z frameworka. Na frameworku najlepiej nauczyć się podstaw i z czasem z samej ciekawości będziesz zaglądał jak to działa pod spodem. W między czasie ucz się wzorców projektowych i wdrażają je do projektu.
komentarz 10 stycznia 2018 przez excavelty Bywalec (2,480 p.)
Skoro tak radzicie to pewnie obejrzę się za jakimś frameworkiem, ale wybór taki łatwy nie będzie, bo tych technologii trochę wymieniliście:).
komentarz 12 stycznia 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

A ja zrozumiałem MVC dzięki temu tutorialowi...

https://www.udemy.com/object-oriented-php-mvc/

Podobne pytania

+2 głosów
1 odpowiedź 286 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2020 w PHP przez Anedroid Obywatel (1,530 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 477 wizyt

92,623 zapytań

141,478 odpowiedzi

319,821 komentarzy

62,005 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...