• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

egzamin e14, kod php

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
1,369 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2017 w PHP przez kids585i Nowicjusz (120 p.)

Mam pewien problem ze stroną, przygotowuję się do egzaminu e14 i robię zestaw z wiosny 2017.

Niestety nie mogę wyciągnąć danych z bazy za pomocą php.

Po pierwsze łączę się z bazą 

<?php
                $con = mysqli_connect('localhost', 'root', '') or die('padl serwer');
                mysqli_select_db($con ,'lekarska') or die('padla baza');

?>

A potem chcę pobrać dane tym oto kodem 

<?php
                $zap1 = mysqli_query($con, "SELECT * FROM `pacjenci` WHERE id='1'");
                $dane1 = mysqli_fetch_array($zap1);
                print_r($dane1);
                ?>

Ale pokazuję się taki komunikat 

Warning: mysqli_fetch_array() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in C:\xampp\htdocs\przychodnia1\przychodnia.php on line 26

Sam nie mogę sobie poradzić, sprawdziłem wszystkie dane są dobrze a połączenie z bazą jest poprawne.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 30 grudnia 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,090 p.)

Błąd w zapytaniu.

mysqli_query() zwraca false gdy coś się nie powiedzie, a mysqli_fetch_array() oczekuje obiektu mysqli_result (który by tam był, gdyby pobranie z bazy się powiodło). A że query dało zapewne false to fetch wyrzuca błąd.

Sprawdź czy na pewno masz tabelę o nazwie 'pacjenci', kolumnę o nazwie 'id' w bazie o podanej nazwie itd. Możesz też odczytać sobie błąd zwrócony przez bazę danych: http://php.net/manual/en/mysqli.error.php

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,011 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 3,102 wizyt
pytanie zadane 30 września 2016 w Egzaminy zawodowe przez Andrzej111 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 722 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez BailasGale Nowicjusz (120 p.)

93,377 zapytań

142,379 odpowiedzi

322,527 komentarzy

62,724 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...